© Асен Тонев 1. Обявените от правителството икономически мерки за

...
© Асен Тонев 1. Обявените от правителството икономически мерки за
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Ще проработят ли икономическите мерки на правителството, за какво бъдеще се готви транспортът

© Асен Тонев 1. Обявените от държавното управление стопански ограничения за 2 милиарда лева от бюджета наподобяват тромави и незадоволителни за компаниите

Неефективни, незадоволителни, неразбираеми. Това са част от оценките за икономическите ограничения на държавното управление ден откакто бяха показани публично на 24 март. Те идват две седмици откакто беше оповестено изключително състояние, а бизнес интензивността в страната, с дребни изключения, стартира да замира.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Накратко - пакетът е повече от непретенциозен в съпоставяне даже със сходните стопански системи от района. От държавния бюджет се заделят 2.2 милиарда лева, като най-голямата част от тази сума (около 1 милиарда лева.) е за механизма за субсидирана претовареност по схемата 60/40. Още 700 млн. лева ще бъдат ориентирани към ББР за гарантиране на фирмени заеми и безлихвени заеми за служащи през комерсиалните банки. И тримесечна почивка за налог облага. Правителството дава и 500 млн. лева, само че те са за спомагателни хонорари в държавния бранш - на медицинските чиновници, полицията и армията. Вижте още.

2. Намаленият брой движещи се камиони подвига краткотрайно цената за транспорт. Превозвачите чакат трендът скоро да се обърне поради задаващата се липса на товари

В средата на март границите на европейските страни започнаха да се затварят една след друга, предизвиквайки цялостен безпорядък по пътищата, великански тапи, забавени и непристигнали колета. Неприятен подробност са затворените обичайни пазари за България като Италия и Испания. Проблем остава Турция, която доста постепенно обработва камионите. А обстановката беше напът да се взриви в сряда, откакто здравният министър Кирил Ананиев забрани в България да влизат камиони за Турция, идващи от 67 страни, като заповедта устоя 3 часа, преди да бъде анулирана.

Превозвачите регистрираха леко облекчение на трафика в Европа, само че обясниха, че все още работят " ден за ден " и ще запазят тази си конфигурация за работа при цялостна непредвидимост месеци напред. Най-лошото обаче следва - повсеместното стесняване на потреблението и рецесията. Подробности - тук.

3. Вече има образци, че актуалната рецесия усъвършенства бизнес моделите на доста компании

В интервал на извънредно комплицирани и мрачни прогнози за икономическото бъдеще доста компании се пробват да трансформират бизнес моделите си. Някои, чиито чиновници от дълго време имат опит с работата от отдалеченост (и надлежно имат клиенти и поръчки), се оправят по-добре. Но за други трансформацията е по-трудна и лишава време. Повечето мениджъри вършат планове, че ограниченията против ковид са краткотрайни и бизнесът ще се върне към нормалност след несъмнено време - без значение дали 4 седмици или няколко месеца. Но за някои компании измененията може да са перманентни. Първите образци към този момент са забележими, като най-общо могат да се разделят в три групи: по-дигитално, по-автоматизирано, нещо ново. Вижте ги тук.

4. За банките предстоят сложни месеци, само че секторът влиза в рецесията с положителни буфери от капитал и ликвидност. Българска народна банка даде знак, че ще третира по-снизходително растежа на неприятните заеми

Ако се гледат последните налични данни на Българска народна банка към края на февруари, съдейки по растежа на портфейлите им, банките би трябвало да са били заринати с претенции за заеми. Сега, две седмици след въведеното изключително състояние, по думите на банкери те са затрупани с претенции от клиенти краткотрайно да не заплащат. Шокът от ограничаващите ограничения по отношение на бизнеса няма по какъв начин да не се придвижи и към кредиторите и всички в бранша се готвят астрономическата пролет да се трансформира в лихвена зима. Надеждите са да е къса, а загубите - лимитирани.

Добрите вести са, че банките влизат в спешен режим с положителни равнища на ликвидност и финансови индикатори, които дават убеденост, че може да се премине през шоково нарастване на необслужваните заеми. Правителството към този момент анонсира проекти през ББР да даде 500 млн. лева портфейлни гаранции на банките по съществуващи и нови заеми, което също би могло да облекчи ситуацията. А към този момент и Българска народна банка даде ясни индикации, че ще третира по-благосклонно просрочията в резултат на изключителното състояние, като елементи се чакат до дни. Още по тематиката прочетете в този текст.

5. Covid тресчица при наемите: Наематели отхвърлят да заплащат, поради форсмажор. Изходът зависи от взаимните взаимни отстъпки и от банките

В бизнес сферата ограниченията против ковид в България непосредствено повлияха върху комерсиалните центрове, заведенията за хранене, заведенията за бързо хранене, питейните заведения, кафенетата, сладкарниците, кината, спортните зали. Те бяха затворени със заповед на министъра на опазването на здравето. Вече две седмици от този момент в разнообразни направления хвърчат писма на наематели в жанр " Спирам да заплащам, разсрочи ми наема, тъй като нямам никакви доходи ". От правния боеприпас беше извадена клаузата за форсмажор. Сега тя е подложена на първия си огромен на практика текст, откогато през 1996 година е залегнала в Търговския закон (чл. 306). Covid рецесията е от мащаб, чужд от Втората международна война насам, друга е от нея и също така е към момента в развиване.

Моловете се оказаха съвсем в епицентъра на наемния земетръс. Мениджърите пратиха уведомителни писма до наемателите още в деня на затварянето - 13 март. После и наемателите са ги залели с писма. Подробности четете тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР