© Apostoloff [Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0] От 15 анализирани

...
© Apostoloff [Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0] От 15 анализирани
Коментари Харесай

"Активни потребители": "Палмовият продукт измести сиренето в баничките"

© Apostoloff [Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0] От 15 оценени проби " баници със сирене " в нито една не е намерено сирене – в една не е открит заряд, в три е открита извара, в седем сиренето е заместено напълно с палмов артикул, а в четири - отчасти. Това регистрира изследване на асоциация " Активни консуматори " на баници със сирене, закупени посредством секрети клиенти от павилиони и търговски обекти в София през септември 2019 година

Богомил Николов, ръководител на асоциацията, посочи за " Капитал ", че продуктите са закупени от баничарници в центъра и в кварталите " Дружба ", " Гео Милев, " Западен парк ", " Красна поляна ", само че не пожела да бъде по-конкретен. " За пръв път не даваме точни координати и имена на търговски обекти, тъй като сме взели проби единствено от 15, които незабавно ще попаднат в прицела на контролните органи, а останалите 315 да вземем за пример, които вършат същите нарушавания, ще останат необезпокоявани на пазара ", изясни решението Богомил Николов.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики С извара

От закупените 15 проби банички със сирене в една въобще липсва заряд. Останалите 14 са оценени посредством способ за делене и визуализация на белтъци. Резултатите демонстрират, че три (от 14) банички съдържат извара. В други две се открива примес от извара и сирене. Наличието на извара не вреди на здравето на консуматорите, само че в тази ситуация съставлява комерсиална машинация, защото производителите заявяват наличие на сирене, разясняват от " Активни консуматори ".

С палмови мазнини

След първия стадий на проучването 11 проби банички са подложени на спомагателен химичен разбор за идентификация на мазнините, изясняват от " Активни консуматори ". Крайните резултати от тестването посочили, че всички те съдържат палмово масло в друго съответствие. В четири от продуктите делът на палмовата лой варира от 26 до 80%, а останалите седем закуски са със 100% наличие на палмово масло, демонстрира инспекцията.

Според Министерството на земеделието и храните през 2018 година в България са създадени 57 814 тона краве сирене, от което 23.4% са имитиращи артикули. Пак съгласно министерството при другите сирена и кашкавалите ментета няма, цитират данни от асоциацията. " Според друга статистика обаче в България през 2017 година млечният бранш е внесъл 12 000 тона растителни мазнини. При оползотворяване на тази суровина се получават най-малко 24 000 тона готово сирене. Дори тази елементарна сметка демонстрира, че някъде по веригата се губят най-малко 10 000 тона ментета. Според нашето проучване най-малко част от изгубеното менте сирене вероятно е изядено с баничките. Друга част евентуално сме изяли под формата на шопска салата в заведенията за хранене. За страдание друга част може би е отишла в детските градини и учебните заведения ", разяснява Богомил Николов.

От асоциацията напомнят, че в доста страни по света влагането на отчасти хидрогенираните мазнини в храните е неразрешено, и упорстват за съответни решения по тематиката и в България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР