© АПИ Може би сте чули, че магистралата от Калотина

...
© АПИ Може би сте чули, че магистралата от Калотина
Коментари Харесай

Кога ще е готова магистрала "Европа" до Сърбия

© АПИ Може би сте чули, че автомагистралата от Калотина до Белград на сръбска територия беше приключена през ноември предходната година. Логичният въпрос е по кое време ще пътуваме от София, която към този момент е обвързвана с три автомагистрали, бързо и леко и към границата със северозападната ни съседка.

От българската страна обаче обстановката е на малко по-ранен стадий. След като бъде приключена, бъдещата автомагистрала " Европа ", която получи името си в края на 2018 година, ще разреши от София до " Калотина " да се стига за към 15 мин. по дългата към 50 км права.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Още през 2018 година бяха подписани договорите за планиране и строителство на две прави с обща дължина 31,5 км от път I-8 Калотина-София и в този момент по тях кипи строителство. Последните 16 км. - от София при Северната скоростна дъга до Сливница,, обаче са в начална фаза и там построяването няма да стартира скоро.

Пътят към сръбскара скара

Строежът на 14,5-километровия сектор сред Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " и Драгоман започва в средата на февруари 2020 година, прецизират от АПИ. Тази права се построява от консорциума " Страбаг Бпа " ДЗЗД, в който вземат участие " Щрабаг ", " Страбаг Сп. з.о.о. ", Полша, и " Битумина Гмбх - България ", благосъстоятелност на австрийско сдружение. Стойността е близо 165 млн. лева с Данък добавена стойност, а част от финансирането е от Механизма за свързване на Европа на Европейски Съюз и от републиканския бюджет. Срокът за осъществяване на строително-монтажните работи е 2022 година

След това е близо 17-километровата права сред Драгоман и Сливница , която се строи от " ГБС - Инфраструктурно строителство ". Стойността на плана е над 117 млн. лева и се финансира напълно от републиканския бюджет. Изграждането на правата стартира преди година - през май 2019 година Срокът за завършването на сектора по контракт изтича напролет на 2021 година, само че зам.-министър Николай Нанков неотдавна разгласи дружно с премиера Бойко Борисов, че ще бъде подготвена преди края на 2020 година От Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) разясниха за " Капитал ", че " при ускорените темпове, с които се работи и ако не зародят спомагателни усложнения, е допустимо строителството да завърши по-рано от плануваното. "

Фотограф: АПИ

Най-неясна е ориста на третия сектор - от Сливница до връзката със Северната скоростна дъга . Той е дълъг 16,16 км., само че от пътната организация не прецизираха какъв брой е прогнозната му стойност.

Техническият план с Подробен устройствен план - парцеларен проект за сектора, за него обаче е подготвен. " Той е признат от Експертния технико-икономически съвет на АПИ и е дефинитивно предаден, окомплектован и координиран със засегнатите експлоатационни сдружения и ведомства. Във връзка с поетапното влизане в действие на кадастралните карти за всяко едно наранено от автомагистралата землище е належащо актуализиране на направения ПУП-Парцеларен проект, след което ще се подхващат дейности по неговото прoцедиране, според Закона за устройство на територията ", споделиха от АПИ в отговор до " Капитал ". Накратко - има още доста работа.

Чак по-късно ще може да се разгласи социална поръчка, като би трябвало и да се обезпечи финансиране.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР