© Анелия Николова Затишие пред буря Когато кризата чука на

...
© Анелия Николова Затишие пред буря Когато кризата чука на
Коментари Харесай

Мнения Daily - Когато кризата чука на вратата на съседите...

© Анелия Николова Затишие пред стихия

Когато рецесията чука на вратата на съседите...

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От разбор на Емилия Милчева за " Дойче веле "

Министърът на стопанската система Емил Караниколов съобщи неотдавна, че няма информация към България да настава рецесия. А и по какъв начин да е другояче, откакто началникът му - министър председателят Борисов - всяка седмица открива я дистрибуционен център, я завод или нова учебна постройка. ...скоро ще навести и теб.
Но макар речите и рязането на ленти представители на бизнеса съществено се безпокоят. Когато Германия, най-голямата европейска стопанска система и най-големият търговски сътрудник на България, е на границата на криза, а българският експорт за Европейски Съюз през юни се е свил с 3,6%, няма по какъв начин да не чуем, че камбаната бие. И даже предизборното пропагандиране на непоклатимост и триумфи краткотрайно да я заглуши, заплахата за дребна стопанска система като българската си остава.

Министърът на стопанската система регистрира, че в международен мащаб има икономическо закъснение, само че не и че България ще бъде наранена. Ето обаче по какъв начин наподобяват нещата: страните от Европейския съюз образуват малко над 68% от износа на България, а най-големите ѝ търговски сътрудници към юли т.г. са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия. В рамките на еврозоната, където са петима от тези сътрудници, е регистрирано значимо стесняване на търговията. И още: цялата международна търговия е застрашена от свиването на немската стопанска система, както и от комерсиалния спор сред Съединени американски щати и Китай, които, прочее, са най-големите търговски сътрудници на Германия. Сред тях е и изправената пред корав Брекзит Англия.

Какво значи всичко това за България? Освен важен търговски сътрудник, Германия е и обичайно максимален вложител в България. Според изследване на " Ърнст енд Янг ", през 2018 година немски планове са основали най-вече работни места в България. А по данни на Българска народна банка, най-големите чисти потоци по директни вложения идват отново от Германия.

Така че: даже един министър да не може да се похвали с впечатляваща експертиза, не е чак толкоз мъчно да се досети, че когато рецесията чука на вратата на съседите, скоро ще навести и теб.

--------------
За девет години има най-малко шест известни случая с коли на службата.
Преторианци

НСО би трябвало да бъде разрушено

От коментар на шоумена Слави Трифонов в неговия фейсбук-профил

Преторианците са били специфичната армия, която е охранявала римските императори и е единствената военна организация, която е имала право да участва в Рим.

Ние сме като Рим. Министър-председателят е като император. Политиците са като римските сенатори. А НСО е тяхната преторианска армия.

Не знам за какво, вместо да съм горделив от това съпоставяне, в действителност ме е позор. В неделя, за следващ път, НСО провокира злополука, движейки се по българските пътища все едно охраняват Пабло Ескобар, а не Цвета Караянчева.

НСО изпреварва на неразрешен сектор, без видимост, и засича насрещно движещата се кола, ръководена от една елементарна 31- годишна българка, която е спазвала закона. Вследствие на това, колата на дамата излиза в канавката, завърта се и двата автомобила се удрят. За последните девет години има най-малко шест известни случая с коли на НСО.

Добре бе, от кого охраняват НСО българските политици?! Как може министър председателят на Холандия Марк Рюте да върви на работа с колело? Къде спи холандското НСО?! Това е един от многото парадокси в българската политическа система.

И с цел да затвърдя сравнението с Римската империя, в която един сенатор Марк Порций Катон-Стари постоянно е завършвал речите си с репликата " Картаген би трябвало да бъде опустошен! ", аз ще кажа: " НСО би трябвало да бъде закрито! ".

И хипотетично, в миналото, в случай че имам тази опция, тъкмо това и ще направя. А в полза на историческата истина Картаген в действителност е бил опустошен.

------------
Англия претърпява репутационен срив, сравними с годините на края на империята.
Безизходица

Драмата с Брекзит занапред стартира

От коментар на Владимир Шопов за " Свободна Европа "

През последните месеци мнозина се пробват да изчислят отрицателните резултати от Брекзит. Група откриватели упорстват, че над 400 000 работни места са към този момент изгубени или застрашени. Споровете за точните параметри на следствията ще продължат, само че сходни истории към този момент всекидневно пълнят новинарските бюлетини.

Фотограф: Toby Melville

Противно на доста отзиви, драмата с Брекзит занапред стартира. Напълно евентуално е цялата история да отнеме съвсем десетилетие и то в случай, че напускането стане в обозримо бъдеще.

Сегашната драма е обвързвана с развода като значителният политически диалог за бъдещите връзки занапред би трябвало да се случи. За него също няма никакво единодушие, разделянето не е просто за изискванията на овакантяване, само че и за дълбочината и параметрите на бъдещите връзки.

Само преди няколко дни сегашният министър председател, Борис Джонсън, позволи отдалечаване от евро стандартите за трудова и екологична отбрана и незабавно бе заставен да замълчи, тъй като от всички направления започнаха да се чуват най-противоречиви отзиви и неодобрение. Партиите и фракциите вътре в тях имат радикално разнообразни позиции за бъдещото партньорство и няма никаква изясненост по какъв начин и по кое време ще има единодушие за това.

Самото договаряне на ново съглашение с голям брой търговски и политически детайли ще отнеме най-малко 3-4 години, след което следват ратификации в Европейския парламент, страните-членки и даже районни парламенти. По този метод, 2026 година може даже да се окаже оптимистичен вид. При това, в случай че всички в Европейски Съюз са съгласни с неизбежните взаимни отстъпки в новите връзки.

Окончателната форма на овакантяване на Европейски Съюз ще повлияе върху дълбочината на отрицателните последици, само че главният резултат е към този момент изцяло забележим. Англия претърпява репутационен срив и загуба на въздействие, сравними с годините на края на империята. В политически проект, страната губи основна позиция, която не може да бъде обезщетена през други формати или двустранна дипломация.

Обещанието за " връщане на контрола " последователно се трансформира в унизителна обиколка в търсене на каквото другата страна е склонна да отпусне. Единствено куртоазията скрива тази нова действителност. На британците им лиши повече от две десетилетия, с цел да намерят своето място в след-имперския си интервал. Всъщност, те по този начин и стигнаха до концепцията да се причислят към тогавашните европейски общности. Влязоха в тях като " болния човек " на тогавашна Европа, с прекомерно доста история и мъчно настояще.

Сегашният безпорядък подсказва, че нещо сходно им следва през идните години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР