© Анелия Николова За десетте години управление на ГЕРБ ВиК-мрежата

...
© Анелия Николова За десетте години управление на ГЕРБ ВиК-мрежата
Коментари Харесай

Мнения Daily - Ще пострада ли водата на София от решението за Перник

© Анелия Николова За десетте години ръководство на ГЕРБ ВиК-мрежата на България не е усъвършенствана значително
Сух режим

Ще пострада ли водата на София от решението за Перник

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От коментар на Емилия Милчева за " Дойче веле "

Премиер, министри и столичен кмет неуморно повтаряха един през различен, че водоподаването в София няма да пострада от решението за Перник. И най-вероятно в действителност ще е по този начин. Един митинг в столицата поради спряна вода би заглушил всички добрини, които се кани да стори държавното управление в идващите месеци. Язовир " Бели Искър " обезпечава до 25% от количествата, нужни за питейно-битовите потребности на София, останалите са от " Искър ". И при най-малкия риск за столицата водата ще спре, увериха ръководещите. В същото време столични общински съветници предизвестиха, че стената на язовир " Бели Искър " е за ремонт, само че през последните десетина години планът непрестанно се бави.

Други опасения са свързани с въпроса дали строените през социализма софийски водопроводи, през които ще минават водите, ще устоят спомагателния дебит от към 300 литра в секунда. Отговор ще получим в средата на март, когато се чака да проработят новите уреди. От концесионера на столичната ВиК-мрежа - френската компания " Веолия ", към момента не са коментирали решението за прекосяване на спомагателни количества вода по мрежата.

" Веолия " и без друго е в деликатна обстановка - след приключването на контракта през 2025 година, ръководещите в София се канят да прекратят единствената водна концесия в страната. " Концесията на Столична община със " Софийска вода " не би трябвало да бъде продължавана след 2025 година ", съобщи в края на декември Йорданка Фандъкова и даде обещание още през януари да бъде образуван екип от общински съветници и специалисти, който да " приготви поемането на активите и вземането на решения по какъв начин ще се ръководи ВиК-секторът в София ".

За близо 20-те години, откогато " Софийска вода " е дадена на концесия, загубите на вода в столицата понижиха от към 62% до малко над 41%. Според проекта на концесионера, следващата година те ще бъдат сведени до към 38% - след вложения от близо 210 милиона лв. за интервала 2017-2021 година, към този момент приети в цената на водата. От 1 януари т.г. кубик вода в столицата нарастна със 7% до 2,76 лв., само че в доста области на страната цената надвиши софийската и даже мина 3 лв.. Нищо, че загубите си остават високи, а водоснабдяването е с неприятно качество.

За десетте години ръководство на ГЕРБ ВиК-мрежата на България не е усъвършенствана значително, а загубите не престават да са най-високите в Европейски Съюз. В Чехия да вземем за пример през 2004 година загубите на вода са възлизали на 21%, а 13 години по-късно са спаднали под 14 на 100.

В програмата за ръководство на ГЕРБ, показана за изборите през 2017, един от вписаните цели гласи: " Завършване на промяната във ВиК бранша за възстановяване на услугите за жителите и бизнеса ". Какво ли значи това?

---------- Без парите от таксите инфраструктурата на Северна България надали ще се развива.

Прав ви път

Ще се върви към актуализация на тол-тарифите

От коментар на Петър Ганев за седмичния бюлетин на Института за пазарна стопанска система

Първоначалният вид на тол системата предвиждаше 1,3 милиарда лева доходи. При най-малко двойно или даже тройно сведен обсег и понижени цени в границите на 2,6 до 4 пъти според от транспортното средство, заложените 450 млн. лева в бюджета за 2020 година наподобяват мъчно постижими. Неслучайно в известието на транспортното министерство е маркирано, че след три месеца комерсиална употреба на системата, в случай че приходите изостават по отношение на заложените 450 млн. лева в бюджета, ще се тръгне към актуализация на цените. Това е доста евентуално да се случи, т.е. през лятото ще има ново напрежение сред превозвачи и държавно управление.

Фотограф: Надежда Чипева

По-всичко проличава, че водещата линия на държавното управление сега е системата да проработи без повече отсрочване – било и при цените, подадени от брашна, защото вложенията в пътната инфраструктура към този момент са подвластни от предстоящите тол доходи. Веднъж като проработи системата, към този момент може да се оказва напън за разширение на обсега и повишаване на цените. Подготовката за това е налице – даже и в последното предложение да вземем за пример участват второкласните пътища, въпреки и с нулева такса, а в Закона за държавния бюджет за 2020 година е записано, че " през идващите години се възнамерява да се разшири обсегът на тол системата и да обхване и пътища от втори клас ". С две думи, дълготрайният напън ще е за уголемен обсег на системата, а опит за актуализация на цената и надлежно напрежение в бранша може да се чака още през идващото лято.

Северна България ще бъде в по-голяма степен пленник на новата тол система и предстоящите доходи. Стратегическите инфраструктурни планове на държавното управление включват скоростния път " Видин-Ботевград ", доизграждането на автомагистрала " Хемус ", обходът на Габрово и тунелът под Шипка, автомагистрала " Русе-Велико Търново " и автомагистрала " Черно море ". На процедура това са планове, които покриват цяла Северна България и обезпечават съгласуваност както сред икономическите центрове на север, по този начин и по-добра връзка с южните индустриални зони.

------- Руският президент желае да увековечи режима, основан по негов облик и сходство.
Мирен преход

Путин не желае да остане на власт вечно

От коментар на политолога Димитър Бечев за " Свободна Европа "

В посланието си за 2020 година пред Федералното заседание Владимир Путин даде поръчка за идни промени в съветската конституция. Но макар многото мнения, че с това Путин цели да остане на власт вечно, желанието му е тъкмо противоположното. Той в действителност чертае пътна карта за последователното си отдръпване от властта.

Фотограф: Sputnik

Същевременно съветският президент се стреми да увековечи режима, основан по негов облик и сходство.

За всички е ясно, че Путин няма да пусне юздите през 2024 година, когато изтича мандатът му и по в този момент настоящата уредба той не може да се кандидатира още веднъж. От дълго време в Москва, а и на Запад, се спекулира какви са вероятните разновидности. Дали Путин ще анулира конституционното ограничаване, че никой не може да заема президентската служба повече от два поредни мандата? Дали ще се опита да накара Минск да се съгласи така наречен Съюзна страна Русия-Беларус да се снабди с ръководител? Или пък ще сътвори напълно нов пост в границите на институциите на Руската федерация, който да му даде опция да упражнява власт?

След като удари на камък в пазарлъците с Лукашенко, очевидно Путин е заложил на третия вид. Преди две години, тъкмо преди да го преизберат за държавен глава, той уверяваше всички, че ремонт на главния закон не следва. Но малко на брой и тогава одобриха изявленията му за чиста монета.

приемникът на Путин в Кремъл ще би трябвало да дели властта с министър-председателя и евентуално с шефа на реформирания и заздравен Държавен съвет. Нищо чудно самият Путин да си избере точно тази служба. Прецеденти има. През март 2019 година Нурсултан Назарбаев се отдръпна от президентския пост и пое председателството на Съвета за сигурност в Казахстан. На процедура той продължава да ръководи страната, без официално да е отпред.

Такъв е проектът на Путин: последователно някой различен да поеме работата, само че този правоприемник да е под контрол - най-малко за начало. Новият собственик на Кремъл да споделя власт с премиера, излъчен от " Единна Русия " или пък бъдещата партия на властта. А Путин в това време да резервира неофициални и официални лостове на въздействие.

Държавният съвет, да вземем за пример, може би ще е шапка на Съвета за сигурност, който пък управлява силовите ведомства. Това е застраховка, че бъдещият президент няма да употребява пълномощията си против Путин или неговите подопечни в държавните структури, службите за сигурност или бизнеса. Също Кремъл изпраща сигнал, че системата ще продължи да действа по нормалните правила. Путин ще разпределя запаси и арибитърства във вътрешните спорове сред обособените кланове и лобита в ръководството.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР