© Анелия Николова Всъщност сигурни ли сме, че този Кой?

...
© Анелия Николова Всъщност сигурни ли сме, че този Кой?
Коментари Харесай

Мнения Daily - Пеевски удари Доган в земята

© Анелия Николова Всъщност сигурни ли сме, че този " Кой? " съществува?
Челен опит

Пеевски удари Доган в земята

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък От коментар на Веселина Седларска за Reduta.bg

Някои условия постановат да се промени прозвището на Делян Пеевски. " Кой? " поостаря, а Корпулентния по този начин и не можа да се наложи всеобщо. Колебая се сред две нови имена – Необятния и Необозримия. След къс размисъл предпочитам Необозримия като по-подходящо – Делян Пеевски е освен необхватен, само че и сложен за зърване. Затова – Необозримия.

За финален път Делян Пеевски е зърнат на работното си място на 19 април 2017 година на първия работен ден на 44-то Народно заседание. Това обаче не е спънка той да получава заплата. Така на Необозримия е начислена работна заплата за две години и един месец против един работен ден з залата. И освен в залата, Пеевски е член на две парламентарни комисии – по икономическа политика и по земеделие, само че и там не е зърван. Направо е изчезнал като посетител в къщи за посетители.

Всъщност сигурни ли сме, че този човек съществува? Защото той няма и адрес. Не се знае къде живее. Според едни в хотел " Берлин ", съгласно други в дубайския изборен регион, а съгласно трети в самолети, пътуващи сред Близкия Изток и Виена. Ако се има вяра на легендите има хора, които са го виждали през последната половин година, само че не и в България. А законът изисква всеки претендент за народен представител в европейския парламент да е живял най-малко през последните шест месеца в страната или в страна от Европейския съюз. Делян Пеевски може би дава отговор на това условие, само че къде е той, с цел да го попитаме?

И Доган ходеше на работа в Народното събрание пунктирано, само че Пеевски го удари в земята, ученикът надмина учителя. Преди години питах на една конференция Доган за какво не върви на работа и той ми отговори, че нямам право да запитвам, тъй като не съм гласувала за него.

Вие, благи ми хора, които сте дали своят вот за Делян Пеевски, за какво не го попитате, ами го пращате на още по-високо място, на което да не върви на работа за още по-голяма заплата? И нека да го пратите в действителност – тогава към този момент в действителност ще имаме принос в европарламента – никой до този миг няма да е виждал толкоз грандиозна безочливост.

-----------
В столицата се отвориха рани, които не зарастват с месеци.
#HUBAVOE

" Ремонтът " на София е сюрреализъм по братя Стругацки

От коментар на Петър Чолаков за " Дойче Веле "

Наскоро вестник " Сега " разгласява публикация, съгласно която разноските за обновяването на центъра на София се оказват скандално високи. Твърди се да вземем за пример, че Столична община е сключила контракти за пейки на цена от 10 000 лв. за численост. И за кошчета за отпадък по 1000 лв. броя. Кметицата на София госпожа Фандъкова дефинира назованите цени на пейките като " подправена вест ", само че въпреки всичко назначи инспекция, която да откри какъв брой ще костват новите градски " мебели ".

Фотограф: Юлия Лазарова

Г-жа Фандъкова въпреки всичко призна, че " композициите " от лят камък на пл. " Гарибалди ", които включват и няколко пейки, ще костват по 8 922 лв.. Но по думите на кметицата, хората били подведени, че елементарна дървена скамейка щяла да коства 10 000 лв. - " нещо, което мен извънредно доста ме тормози ", изясни Фандъкова.

Всъщност в обявата на " Сега " се приказва за " монолитна градска скамейка от гранит ". Тоест, " заблуждение " няма.

Затова да обобщим: имаме нефункционални " композиции " с дизайн, който може да сътвори съществени усложнения на пешеходците. Освен това " мебелите " са със съмнителна естетическа стойност и със солена цена. Накратко: подправена вест няма. И още няколко цифри и обстоятелства: сега с пари от Европейски Съюз се обновяват няколко градски зони, по които работят " Джи Пи Груп " и " ПСТ Груп ".

Изобщо, ремонтът в центъра на българската столица закупи трансцедентален, халюцинационен нюанс. И някак припомня за сюжета на известната повест на братя Стругацки, в която " Посещението " на извънземните е оприличено с " пикник край пътя ".

В това уподобяване на " Посещението " на пришълците с пикник, направено от героя на братя Стругацки лекар Валентин Пилман, хората са в ролята на уплашените животни, които намират странни движимости и аномалии в " Зоната " - периметъра, в който са били извънземните. Тези предмети и феномени са изцяло елементарни за инопланетяните, само че неразбираеми, а от време на време даже смъртоносни за индивидите. Мнозина от тях се надяват да открият в " Зоната " митичната " Стая ", изпълняваща стремежи. Но има измама: " Стаята " може да бъде гибелна за тези, които я употребяват, тласкани от користни подбуди.

" Зоната " в София беше " оркестрирана " от Столична община и госпожа Фандъкова. Кметицата провежда " пикника ", а заявеното от нея предпочитание бе да " реновира " за богатството на жителите. Ремонтът трябваше да бъде лъскава, първокласна витрина на ръководството на ГЕРБ, победоносен политически фойерверк. Вместо това в сърцето на София изригнаха кратери. Появиха се грозни къртичини. Отвориха се рани, които не зарастват месеци наред. Всички таймери от дълго време изпищяха. Всички чаши на търпението преляха. Всички " юристи " на ремонта прегракнаха.

А софиянци? Възникналата " Зона " им аргументи нещо като " културен потрес ". Тепърва ще оценяваме последствията, занапред ще плащаме. Докато се мъчим, стиснали юмруци, да овладеем гнева си. Защото сходни " Посещения " и " Посетители " сме виждали и на други места. Да, те са причудливи, само че надалеч не са извънземни по темперамент. Препатили сме. И имаме задоволително мотиви да подозираме, че - за разлика от героите на Стругацки - знаем същинските аргументи за това, което сполетя града ни.

-----------
Антиевропейското говорене внезапно се укроти.

Евровот

Избирателите ще санкционират битовата алчност на властта

От изявление на политолога Евгений Дайнов за " Дневник "

Вместо да се изострят, укротиха се напъните за антиевропейско говорене от страна на партиите, които преди време избраха да развиват някакви форми на фашистка идеология - " патриоти ", Българска социалистическа партия. Откъм Българска социалистическа партия не чуваме нищо по тематиката за битка с джендъра и следване светлия образец на Орбан. Откъм " патриотите " не чуваме апели за излизане от Европейски Съюз и НАТО.

Фотограф: Цветелина Белутова

Това усмиряване виждаме в цяла Европа и то демонстрира, че крайните антиевропейци са надушили, че и този път няма да преобладават Европа. Което, несъмнено, отваря благоприятни условия пред проевропейските сили.

За пръв път виждаме приковаващи вниманието самостоятелни претенденти, появяващи се тъкмо в точния момент, т.е. изразяващи преобладаващи публични настроения - в лицето на Десислава Иванчева и на Ваня Григорова. Първата показва погнусата от сегашната власт. Втората - търсенето, от страна на значими групи хора, на естествена лява опция на статуквото. На техния декор останалите, с изключение на китката " звезди " (в положителния смисъл) събрани в " Демократична България ", наподобяват като прясно доведени от близкото Трудово-кооперативно земеделско стопанство и небрежно подготвени в двуседмичен курс, воден от полуграмотни партийни деятели, самите те неотдавна приключили тримесечно образование в Ташкент.

Кампанията е много вяла и рехава. Може би повода е в неналичието на мобилизиращи послания на партиите, представяни от ярки водачи. Общо взето, у нас като че всички кандидати желаят да са тъкмо толкоз скучни, колкото е Мартин Вебер.

Върху резултатите от изборите ще повлияе най-силно всеобщата гадност от битовата алчност на хората от държавния връх. Това може да избие в две направления: доста едва гласуване; или мощно гласоподаване, само че с гласове, пръснати сред по-малките партии и самостоятелните претенденти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР