© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още по

...
© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още по
Коментари Харесай

Имотен барометър

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Наем или заем за гараж

Интересът към местата за паркиране в София пораства, а с това и цените. Вариантите за прилагане на гараж са няколко
25 юни 2018
Наемаш или не

С 20% растеж на наемите за една година, покупко-продажбите са намаляли двойно, а наемателите търсят по-евтини разновидности
15 юни 2018
Airbnb или дълготраен наем

Отдаването на апартамент през Airbnb е по-изгодно при обезпечаване на избран брой нощувки, само че по-голямата ангажираност при избор на платформата постоянно кара притежателите да търсят наематели
8 апр 2017
" В 21 век данните са власт. Целта ни е да предоставим тази власт в ръцете на елементарния консуматор и да понижим осведомителната асиметрия на пазара "

Георги Демирев, съосновател на ocenime.bgРано или късно на всекиго се случва да реши да подписа договорка за покупко-продажба или наем на парцел. Преди да се стигне до нея обаче изниква първичният въпрос какъв брой би коствало жилището. Естественият ход е да се отиде до организация, само че постоянно това изисква спогодба за среща с сътрудник, или казано по различен метод - лишава време. Друга алтернатива е търсене и съпоставяне на офертите, с цел да се разбере къде е междинната цена за даден квартал и жилище. В този развой обаче постоянно търсещият се сблъсква с различен проблем - подправени и нереални разгласи, чиято цел е само той да се обади, с цел да разбере, че офертата е затворена, само че пък към този момент неточен брокер е съумял да му направи досие - потребителят е приканен да показа контактите си и условията си. Така даже и без да е подписан контракт, брокерът стартира да търси жилище и по този начин си обезпечава евентуален клиент посредством неточна процедура.

Информацията като лекарство против измами

За тези разгласи се употребяват компютърно генерирани фотоси на от дълго време отдадени жилища или на такива, които изобщо не се намират в България. Друга процедура е остарели разгласи да се разгласяват още веднъж единствено с цел да притеглят интереса на търсещите. Регистрирани са и случаи на незаконна машинация, при която консуматори заплащат капаро на привиден брокер, който по-късно изчезва. Затова и се раждат нови бизнес модели с помощ от технологиите, които оказват помощ да се решат някои от горните проблеми, а и да се получи добавена стойност, като се пести време и старания. Анализите на данни на разгласи за недвижима благосъстоятелност оказват помощ точното различаване на разгласи, които към този момент са били оповестени в интернет или такива, които употребяват фотоси, свалени от други уеб сайтове, както и оценка на личен парцел.

Такава услуга се предлага от уеб страницата ocenime.bg, който е създаден от двама експерти по разбори на огромни бази данни, така наречен data science, и е деен от няколко седмици. Той разрешава с изтъкване на прецизен адрес, величина на жилището и други негови параметри да се дефинира цена или наем, като употребява действителните разгласи все още, елиминирайки старите и неактивни. Освен това дава и данни за средата, в която се намира жилището, комуникативност, непосредственост до паркове, градини и учебни заведения, магазини, непорочност на въздуха и даже електорални настройки. Така всеки може да потърси жилище с идентични параметри в разнообразни квартали и на база рейтинг да ги съпостави. Освен това се взимат поради и характерни данни, които постоянно се подценяват от евентуалните купувачи или наематели.

Как стартира всичко

" Исках да си закупя жилище. И защото всекидневно работя с анализирането на огромни размери данни и вземането на решение на база тези разбори, потърсих в интернет уебсайт, който да дава справедлива статистическа информация за парцелите в София, събрана на едно място. Оказа се, че такова нещо изобщо не съществува. Ето за какво взехме решение с един мой сътрудник да го създадем и малко по-малко добавяхме от ден на ден и повече функционалност на услугата ", споделя един от основателите на ocenime.bg Деян Спасов. И по този начин година по-късно той към момента не е закупил жилище, само че за сметка на това има работеща машина, която може да проучва всеки един парцел в столицата и да даде реалистична цена за продажба или наем.

Оценката на парцела става посредством анализирането на хиляди данни информация, които се извличат от програмния логаритъм. " Всеки един адрес дава отговор на координатна точка, за която ocenime.bg автоматизирано генерира показатели за качество ". Тези, които потребителите могат да видят са рейтингите за паркоместа, паркове, комуникативност, непорочност на въздуха, сигурност и учебни заведения (виж графиката с примерни парцели в три столични квартала). Всъщност оценката обаче взема под внимание и обявите за сходни парцели наоколо, какви обекти се намират в непосредствена непосредственост и още стотици други фактори. Най-важните фактори са посочената цена, актуалността на обявата, броят стаи в жилището и квадратните метри на жилището.

Индекси, рейтинги и разбори

Тоест потребителят може да види освен реалистичната цена на парцела, само че и къде той се класира съгласно определените показатели за качество. Използвана е всяка отворена информация, която може да се вземе за адрес. Това включва да вземем за пример информацията за съществуването на синя и зелена зона наоколо, както и за други регистрирани паркинги. По този метод се образува оценката за паркоместа. Също по този начин се взема поради и близостта до парк или до спирки на градския превоз, като всяка една спирка е била цифровизирана от екипа, за потребностите на плана. Данните за непорочност на въздуха се получават от отворения план https://airbg.info, който мери гъстотата на фини прахови частици посредством над 300 измервателни станции на доброволци. Информацията сподели какво е било замърсяването през последната 1 година, което включва изключително значимите зимни месеци, в които кардинално София получава компактно одеяло от сажди.

Данните за сигурността се получават непосредствено от бюлетините на Министерство на вътрешните работи за престъпността. Програмният код проучва всеки един бюлетин и автоматизирано записва към кой адрес какво закононарушение е било записано. По този метод се дефинира оценката за престъпността в региона. Също търсачката демонстрира най-близките три учебни заведения, детски градини, както и разположението на аптека, спирки на градския превоз, супермаркет, ресторант, бензиностанция и изобщо всичко, от което може да има потребност един новодомец. " Засега работим в развиване, като упоритостта ни е да стартираме да работим с по-големите брокерски организации, с цел да можем да използваме по-точна информация за сумите, при които се подписват покупко-продажбите, а освен на тези, на които се афишират ", прибавя още Спасов.

Моите благи съседи

Един от постоянно подценяваните фактори при закупуване на ново жилище е какви са съседите, а е от огромно значение за бъдещето ни живеене там. Разбира се, субективна оценка няма по какъв начин да се направи за всеки човек, само че ocenime.bg вземат демографски данни за живущите в региона (НСИ) – както за възраст, по този начин и за обучение, че даже и за електоралните настройки съгласно данните на съответната изборна секция на ЦИК, в която се намира парцелът - по този начин може да се разбере какъв е шансът съседът да е повече за ГЕРБ, Българска социалистическа партия или " Да България " да вземем за пример. " Капитал " направи тест с няколко случайно определени разгласи в imot.bg, които съпостави в ocenime.bg и цените фактически съвпадаха, а при някои имаше разлика от няколко хиляди евро (2-3 хил.)
Разлика сред покупна цена и оценка на банката

Трябва да се има поради, че когато се кандидатства за ипотечен заем, банките отпускат сума, която покрива избран % от цената на парцела - да вземем за пример 85%, а останалата част е самоучастие. За база на тази стойност обаче се взима оценката, направена от лицензиран оценител, назначен от нея, а не сумата, която ще се заплаща на продавача. Твърде евентуално е двете оценки да се разминават, т.е. притежателят да желае 120 хиляди евро, само че оценката на банката да е 100 хиляди евро. Тогава сумата на ипотеката би била 85 хиляди евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР