© Анелия Николова Трите партии едва ли ще дръзнат да

...
© Анелия Николова Трите партии едва ли ще дръзнат да
Коментари Харесай

Мнения Daily - "Патриотите" се сваряват на политическия котлон

© Анелия Николова Трите партии надали ще дръзнат да се предадат една друга. Още по тематиката
Мнения Daily - А има ли значение кой седи зад митингите

И още: Наистина ли разбиването на порти е ефикасна полицейска мярка; Струва си да си помислим кои са същинските путинизатори
28 ное 2018
Мнения Daily - България си подсигурява съветско енергийно иго

И още: Путин може да получи карт бланш да удари Украйна; Борисов - натрупването на взаимни отстъпки води до парализа
27 ное 2018 Неусетно

" Патриотите " се сваряват на политическия котлон

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. От коментар на Петър Чолаков за " Дойче Веле "

Сигурно сте чували за бруталния опит със сварения жабок. Ако го поставите в кипяща вода, той незабавно отскача. Спасява се. Но, в случай че бъде подложен в съд, в който температурата на течността последователно се усилва до точката на шупване, жабокът се сварява. Загива. Нещо сходно се случва в този момент с " Обединените патриоти ". А ролята на политически котлон извършва самото им присъединяване във властта.

Данни от репрезентативно допитване, извършено през ноември от " Сова Харис ", демонстрират, че в случай че трите патриотични обединения ( " Атака ", Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ) се явят дружно на избори, те биха получили 4,1% от гласовете. Да напомним, че на последния избор резултатът им беше 9,3%.

Популистката радикална десница и левица са нормално в своя зенит, когато са в съпротива. Оттам те относително комфортно могат да подлагат на критика статуквото, да морализаторстват и жигосват корумпирания политически хайлайф. От самото начало на мандата на кабинета " Борисов 3 " беше ясно, че обувките на " Патриотите " неизбежно ще стартират да ги стягат в коридорите на властта. Най-голямата заплаха за тях беше да бъдат опитомени, да бъдат превърнати в " жив щит " на Борисовата партия - трансформация, която ГЕРБ сполучливо реализира с колаборационистката част на Реформаторския блок.

Тук е значимо да подчертаем, че в този случай, както и въобще в политиката, значима е не толкоз действителността, колкото публичните усещания - т.е., дали " публиката " и на първо място гласоподавателите на " Патриотите " виждат своите представители като маши или заложници на статуквото, на омразните " те ".

Стратегията на " Патриотите " е диалектическа: да стоят в ръководството, като в това време се дистанцират оптимално от ГЕРБ, налагайки своя " дневен ред ". Инструментите за постигането на тази цел, възприети на първо място от Симеонов и Сидеров, бяха и си остават шумните удари с пестник по масата, пиперливият език, свадите. Покрякванията и подквакванията.

Каква тактичност ще възприемат " Обединените патриоти " в актуалната заплетена обстановка? При всички положения ще продължат да залагат на реториката, на гръмките изявления. Вижда се, че и в ролята на " елементарен народен представител " господин Симеонов няма желание да се отхвърля от старите си навици (визирам бойкия му апел " Дайте ми това Министерство на вътрешните работи за 24 часа! " ). Съмнително е обаче до каква степен сходно държание може да донесе някакви дивиденти - изключително в светлината на последните събития и на засилващото се публично отвращение от каскадите на " Патриотите ". С други думи: в случай че продължат в същия дух, те освен няма да се стабилизират, само че даже ще стартират да врят още по-шумно на политическия котлон.

На второ място " Патриотите " може би ще дръзнат да играят соло. В този вид всеки би опитал да капитализира на гърба на другия. Тъй като взети дружно плават малко над електоралния предел, трите партии в съюза " Обединени патриоти " надали биха спечелили от това да се предадат взаимно (торпилирайки посредством такива дейности и кабинета " Борисов 3 " ). Към днешна дата най-хубавият вид за тях е да работят дружно.

------
Президентът може да бъде подложен на критика повече за вътрешната политика, в сравнение с за външната.
Вечна дружба

Кой е " по-натовец " - Борисов или Радев?

От коментар на Илия Вълков за " Клуб Z "

Фотограф: Цветелина Белутова

Кризисните моменти са най-ярък тест за това кой политик от кое политическо семейство е, накъде е насочен взорът му - на Изток, на Запад, дали е евроатлантик, евразиец и дали оправдава най-тежкото клеймо " съветски сътрудник ". Е, азовската рецесия сред Русия и Украйна сподели дали е " натовец " президентът Румен Радев или е проводник на съветската политика в България. И това, че призна Крим за съветска територия може ли да бъде единствен ориентир?

На фона на всички водещи партийни водачи, които опазиха Украйна в този спешен миг, президентът Радев прикани освен " за въздържаност, за разсъдък ", за " допустимо най-бърза деескалация посредством разговор, без приложимост на мощ ", само че и за " неотложно връщане и освобождение на моряците и корабите от страна на Руската федерация ". Същата позиция зае и министър председателят Бойко Борисов, който през профила си във фейсбук уточни, че е " в полза на всички е напрежението да бъде преодоляно с разговор, а арестуваните моряци неотложно да бъдат освободени ".

Къде е разликата сред двете позиции и разминават ли се с формалната линия на НАТО? Ами, не се разминават като се изключи това, че са по-остри. Йенс Столтенберг също прикани Москва да освободи пленените украински моряци и кораби и предизвести руснаците, че дейностите им имат последствия. Но каква заостреност може да си разреши България спрямо Германия, Франция и Англия, които упрекнаха Русия непосредствено в експанзия.

Още с встъпването си в служба президентът Радев влезе в комплициран и непрестанен пояснителен режим, дали не е човек на Русия, план на " Решетников " и представител на съветските ползи в страната. Интересно по какъв начин се вписва един натовски военачалник, минал през редица образования в секретни американски авиобази, в такова идеологическо обшиване.

Още през 2016 година пенсионираната съветска разведка ген. Леонид Решетников в изявление за българска медия сподели: " ГЕРБ са ни по-близки от Българска социалистическа партия ". Нито един ястреб на Бойко Борисов не се обади тогава. Още от времето на " Чичовци " не сме мръднали и на сантиметър от мустака на Иванчо Йотата
в общите приказки за външната политика на страната. " Филството " и " фобството " са мощна национална линия.

Румен Радев има за доста други неща да бъде криткуван във вътрешен проект, в сравнение с за това, дали е правилен на НАТО или не. И за какво ли никой към този момент не желае честност към българските жители? А и още един факт. Когато министър председателят Бойко Борисов си приказва на четири очи с геманския канцлер Ангела Меркел двамата изпозлват съветски. Какъв език употребяват Радев и Меркел?

---------
Институтът по правораздаването се трансформира в разплодник на овчедушието...

Трета власт

Как се изроди правосъдното самоуправление

От коментар на водача на " Да, България " Христо Иванов в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Николай Дойчинов
Основна част от правосъдната промяна, за която работихме с екипа ми, беше съдийското самоуправление. Ще рече, съдиите да нямат шефове, които да " поръчват музиката ". Да се отстранен йерархичните детайли в ръководството на правосъдната система, които разрешават на административните началници да слагат съдиите в състояние на кариерна и други зависимости. Това е вратата, през която влизат въздействията и корупцията и излиза независимостта и върховенството на правото.

Ние не можахме да се преборим да вкараме даже минимална опция за либерален надзор върху прокуратурата (и напуснахме в символ на протест). Но със съдийското самоуправление постигнахме доста, най-малко в нормативен проект. В съдилищата беше въведен невиждан либерализъм при решение на всички административни въпроси.

Как се употребява това самоуправление през днешния ден?

Изборите за нов състав на съдийската гилдия на Висш съдебен съвет бяха извоювани от партията на номенклатурата и конюктурата. С минимални изключения, в новия съвет не попаднаха поредни реформатори. За по- малко от 2 години тази гилдия съумя в сянката на личното си нищожество да удари или обезсили всеки един от детайлите на самоуправлението:

- Общите събрания от ден на ден се свеждат до досадна условност по валидиране решенията на " шефа " ;
- Комисиите са маргинализирани;
- Феодалните практики по командироване на съдии (вместо постоянни и навременни конкурси) бяха върнати;
- Не се следи за изправното прилагане на софтуера за систематизиране на каузи, а когато председателката на Софийски апелативен съд си разпредели дело, за доста пари и обвързвано с КТБ, тя беше изцяло предпазена за сметка на съдията, който сигнализира за този скандал;
- Висш съдебен съвет и неговият Инспекторат освен не се опълчват на противоконституционното прекачване на инспекциите на магистрати към Пламен Георгиевата КПКОНПИ и дейното потребление на тази бухалка по отношение на съдии, само че и интензивно се включват в мачкането на единствения арбитър, който има смелостта да се опълчи на това- Лозан Панов;
- Висш съдебен съвет пасивно спомага на основаването на паралелна правосъдна репресивна машина ( " познавач съда " ) и не реагира на офанзивите на Цацаров и Пламен Георгиев против Софийски градски съд.
- С цялостна бездейност Висш съдебен съвет посреща и продължителната обществена инквизиция против семейство Панови, осъществявана в цялостен синхрон от пеевските бухалки в медиите и държавните институции и в този момент, явно, се готви да взе участие в антиконституционния прелом против ръководителя на Върховния съд.

Не на последно място, би трябвало да споменем и по какъв начин Националният институт по правораздаването беше трансфорат в разплодник на посредствеността и овчедушието...

Мисълта ми е, че пътят на свободата е дълъг и криволичи. Но, свободата зове, заразна е. Нашите съдии през днешния ден може да губят мъчно извоювани нормативни благоприятни условия за самоуправление, само че вариантът на бъдещата съдийска самостоятелност към този момент е в груповото тяло на българското съдийство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР