© Анелия Николова По-лошата финансова 2018 г. и плановете за

...
© Анелия Николова По-лошата финансова 2018 г. и плановете за
Коментари Харесай

Дивидентите са малката утеха за инвеститорите на фондовата борса

© Анелия Николова По-лошата финансова 2018 година и проектите за вложения са аргументите за горната тенденцияИнвестициите в дивидентни акции обаче остават по-добра опция от банковия депозит в дълготраен проект
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Малко, само че от сърце. Така може да се дефинира дивидентната карта на българския финансов пазар през последната една година. Средната рентабилност за интервала се усилва, само че акциите на Българска фондова борса (БФБ) изгубиха от цената си. Така раздадените дивиденти са единствено дребен буфер на претърпените загуби във вложенията на вложителите през миналата една година.

Добрата вест е, че българските обществени компании въпреки всичко ще разпределят повече дял на своите вложители спрямо миналата година – малко над 147 млн. лева, или нарастване от 5% на годишна база. Основната причина в растежа се крие не толкоз в нарастване на разпределената облага, а в новото попълнение на БФБ - производителят на пилешки и свински артикули " Градус ", който раздаде първия си дял тази година. Ако го извадим от листата, картината се трансформира и демонстрира, че дивидентните " доайени " на родния пазар ще лимитират разпределената с акционерите си облага, от една страна, поради активизиране на капиталови проекти, а от друга, поради по-лошата финансова 2018 година. Без " Градус " общата сума на раздадените дивиденти се чака да е 123 млн. лева, или 12% спад на годишна база.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Групата на водачите

Безспорно дивидентният приз тази година отива при " Градус ". След листването ѝ през лятото на 2018 година, мениджмънтът на компанията съблюдава обещанието си за най-малко 90% систематизиране на облагата на равнище холдинг. В резултат акционерите получиха 24.4 млн. лева, или по 0.10 лева на акция, което им донесе рентабилност от 5.46% - най-високата измежду ликвидните компании на БФБ тази година. Следва да се означи, че оповестеният дял се базира на резултатите, реализирани от дъщерните сдружения на компанията през 2017 година, която беше рекордно добра за холдинга.

В допълнение - вложителите могат да чакат още един дял до края на 2019 година, откакто мениджмънтът съобщи своята подготвеност да причисли " Градус " към сдруженията, раздаващи облагата си два пъти годишно. Към момента единствено фармацевтичната група " Софарма " и производителят на радиатори " Корадо " имат тази процедура.

Предприятията от групата на " Стара планина холд " също зарадваха своите вложители с по-високи дивиденти в следствие от положителната финансова 2018 година за тях, като най-голямо нарастване означиха " Елхим Искра " и " Хидравлични детайли и системи " надлежно с 33% и 20% растеж на брутния дял за акция.

" Корадо " за поредна година увеличи чистата си облага и възнагради своите акционери с два 6-месечни дивидента, или общо 0.29 лева на акция на годишна база, при 4.08% рентабилност. Куриерската компания " Спиди " също зарадва вложителите със 17% по-висок дял от 1.40 лева на акция след постигнатия двуцифрен растеж както на локалния, по този начин и на румънския пазар.

Стъпка обратно

За част от постоянно изплащащите дял компании 2018 година беше сложна. Така предвид на по-слабите резултати производителят на акумулаторни акумулатори " Монбат " реши да разпредели по-малко към своите акционери. Въпреки годишния растеж на самостоятелната облага от 56% до 9.9 млн. лева, на консолидирано равнище " Монбат " сподели слаби резултати основно поради бавното развиване на бизнеса в Италия и Германия, където закупи три компании през 2017 година

Производителят на алуминиеви полуфабрикати " Алкомет " означи спад в чистия си резултат поради увеличените оперативни разноски, което докара и до решението за 40% по-малък дял спрямо миналата година, или 0.15 лева на акция. Други постоянни участници в класацията като " Неохим " и " Трейс груп холд " тази година не попадат в листата. " Неохим " приключи 2018 година с негативен финансов резултат поради скокообразния растеж в разноските за въглеродни излъчвания и превоз, а " Трейс груп " реши да не разпределя облага, макар че реализира 14% растеж на крайния резултат.

Пари за вложения

Някои компании предложиха по-малко на своите акционери поради нуждата от финансиране на капиталовите си проекти. Това важи в цялостна мощ за фирмите от групата на " Софарма ". Поради агресивното си разгръщане както на локалния, по този начин и на сръбския пазар, мениджмънтът на дистрибутора на медикаменти в групата " Софарма трейдинг " още веднъж резервира дивидента на равнища от 0.30 лева на акция макар маркирания растеж от 23% в годишната самостоятелна облага.

Може би най-голямата, за жалост отрицателна, изненада сервира " Софарма ", откакто не предложи втори 6-месечен дял, ограничавайки годишния до 0.05 лева на акция, или 55% понижение. Решението беше обвързвано с подпомагането с близо 68 млн. лева под формата на заем на асоциираното ѝ сдружение " Доверие единен холдинг " по отношение на навлизането на последното на банковия пазар в Молдова и придобиването на молдовската Молдиндконбанк.

В лоното на дивидентните компании

Предвид дълго задържалата се обстановка на ниски, клонящи към негативни, лихви, съчетано с намаляващата финансова облага от акциите на БФБ през последната година, инвестицията в дивидентни компании остава добра опция за вложителите. Последното се удостоверява и от обстоятелството, че тази година съвсем всички дивидентни компании означиха растеж в доходността.

Сред първенците се подреждат " Агрофинанс " АДСИЦ с 5.20%, доста по-добро от предходната година е представянето на " Фонд за недвижими парцели България " АДСИЦ, който тази година ще раздаде почти 0.10 лева на акция при рентабилност от 4.70%. Двойно по-малък дял ще разпредели най-голямото сдружение за земеделска земя " Адванс Терафонд " АДСИЦ – 0.047 лева на акция (доходност 2.54%), откакто през 2018 година компанията означи дребни и спорадични продажби на земеделска земя.

Доходност, къде си?

Ако погледнем доходността от дивидентите в по-общ проект ще достигнем до умозаключение, че медианата при ликвидните компании на БФБ е към 3.30%, а в случай че включим и по-слабо ликвидните компании медианата на дивидентната рентабилност се усилва до 3.68%. И двете стойности бележат растеж на годишна база. Но тук би трябвало да отчетем неналичието на финансова облага и спада на цените на акциите при множеството компании за последните 12 месеца, което е и до някъде повода за нарасналата рентабилност. Разбира се в случай че преглеждаме вложенията дълготрайно, сигурно акциите са желан избор пред алтернативата от близки до нула лихви по депозитите и растящата инфлация.
----
Материалът е с изчерпателен темперамент и не е рекомендация за покупко-продажба на скъпи бумаги
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР