© Анелия Николова Български пощи може да използват дружество на

...
© Анелия Николова Български пощи може да използват дружество на
Коментари Харесай

Кой, ако не той

© Анелия Николова " Български пощи " може да употребяват сдружение на Пеевски за подизпълнител на задачата да разнасят вестници и списания.Така държавната компания няма да разбие монополиста, каквато бе поръчката, а ще му заплаща неразбираема сума.Все още пощите нямат контракти с подизпълнители, издатели или търговци на дребно и няма крайна скица на бъдещия метод на работа. За да премахнеш даден монопол, първо заявяваш гордо, че ще се бориш с него, като станеш състезател на пазара, и след това наемаш монополиста за подизпълнител. Логиката може и да е странна, само че очевидно работи в страната, в която министър председателят " няма неизпълнено заричане ". А резултатът за пазара ще е нулев, дори евентуално ще е финансово мъчителен за данъкоплатеца, а преференциален за монополиста, който ще получи неразбираемо огромна сума за нещо, което по този начин или другояче прави.

Така подреди министър председателят

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Преди няколко седмици Бойко Борисов съобщи, че свободата на словото и в частност разпространяването на вестници не може да бъде оставено на частници и " Български пощи " до дни ще поемат цялото разпространяване на всички печатни медии до сергиите. Т.е. ще се борят с Делян Пеевски (виж карето).

Трудната топка отиде в Министерството на превоза и държавните " Български пощи ", които трябваше много бързо да обмислен, провеждат и намерят клиенти, като съумяха да си извоюват малко време и " до дни " стана " от средата на януари ".

В хода на организацията на бъдещия нов дистрибуционен бизнес на пощите обаче три самостоятелни източника на " Капитал " оповестиха, че една от много евентуалните благоприятни условия е досегашният монополист от орбитата на Пеевски - " Национална дистрибуция ", да стане подизпълнител на " Български пощи ".

На въпроси на " Капитал " до пощите и до Министерството на превоза дали това е по този начин и какво го постанова, ще има ли други подизпълнители - нито потвърдиха, нито отхвърлиха информацията. От пощите импровизирано споделиха, че е рано за конкретика, а формалният отговор на министерството гласи, че " на този стадий няма подписан контракт с издатели, подизпълнители и търговци на дребно ".

Договор евентуално в действителност още няма. Но изцяло допустима стои опцията държавните пощи да не влязат на този пазар като съперник, като какъвто бяха декларирани, а просто като ново звено в досегашната верига на доставки. Така остава въпросът като опция ли ще се нареждат или просто като финансов донор за сегашния монополист на един свиващ се пазар.

Пощите - от заран до мрак

Идеята на премиера държавните пощи да популяризират вестници до сергиите и да продават такива в пощенските клонове отново стана настояща след следващите отрицателни констатации на " Репортери без граници " за медийната среда. Не закъсняха и подозренията по отношение на действителните претекстове. Информацията, че фирмите на Пеевски може да са подизпълнители на пощите, не е свръхизненадваща. От пазара на дребно, както и от този на пощенски услуги, показаха сериозните си запаси до каква степен " Български пощи " могат да се оправят със задачата. Търговците на дребно на процедура не са директно ангажирани с поръчването на печатни издания и целият развой се ръководи от дистрибутора. За тях са извънредно значими освен доставките, само че и процесът на поръчване и следене на верните стокови наличия, дозареждането на избрани броеве и свеждане до най-малко на изчерпаните количества във всеки един търговски обект.

За да онагледи размера на задачата, министърът на превоза Росен Желязков съобщи, че схемата обгръща 3500 доставки на ежедневна база, 4000 пакета ежедневно. Това включва доставка до народен логистичен център, оттова доставка до районните центрове и така нататък Логистиката обгръща 18 национални маршрута и 115 районни маршрута всекидневно. На месец това са 800 000 км превоз, 2400 кубика печатни материали.

Към момента свързаната с Пеевски ЕЛД е интегрирала дистрибуцията на вестници с тази на цигарите и лотарийните билети, а приходите на сдружението за последната година са 1.2 милиарда лева Не е ясно обаче дали единствено разпространяването на вестници на необятен фронт до всички пощенски клонове може да бъде рентабилно за държавната компания. От министерството към този момент обясниха, че разпространяването и продажбата на печатни издания са комерсиална активност и не са услуга от общ стопански интерес, като не може да бъде субсидирана от бюджета, макар че тази концепция беше подхвърлена от премиера. Друг въпрос е, че доста мъчно в общото счетоводство на пощите ще проличи какъв брой губеща е тази дистрибуторска активност и какъв брой се заплаща на подизпълнител.

Накратко, рискът е държавната компания да влезе във веригата на разпространяване, с цел да обира финансовите негативи на падащия бизнес с печата. И монополистът въобще да не бъде разрушен, а субсидиран. Един ги владее
Овладяването на дистрибуцията на вестници и места за продажби от страна на Пеевски стартира, откакто той и майка му Ирена Кръстева изкупиха забележителна част от печатните медии и издателствата с парите на КТБ. Основното терзание тогава беше, че монопол над дистрибуцията ще разреши в допълнение да се усили контролът върху медийното наличие на останалите вестници, както и изтласкването на самостоятелните издания от пазара. Процесът по концентрирането на дистрибуторската мрежа и затварянето на кръга с появяването на търговеца на дребно Lafka се случиха в огромна степен по време на ръководството на ГЕРБ. А през 2013 година концентрацията на този бизнес в ръцете на Делян Пеевски беше благословено от Комисия за защита на конкуренцията, като тя позволи договорката му за най-големия пропагандатор НАР и още седем компании в бранша - или близо 80% от разпространяването.
Две години по-късно се появи новосъзденият, обвързван с Пеевски, дистрибутор на едро " Експрес логистика и дистрибуция " - ЕЛД. Той пое разпространяването на цигарите на " Булгартабак ", вестници, лотарийни билети и търговците на дребно на вестници имат контракти с тази компания. ЕЛД беше продадена през 2017 година в пакет с марките на " Булгартабак " на British American Tobacco (BAT). Тази есен обаче още веднъж се върна в орбитата на депутата Делян Пеевски. Издателствата пък се договарят с " Национална дистрибуция ", в която са обединени предходните купени от Пеевски дистрибутори.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР