© Анелия Николова Превърналото се в традиция авансово изплащане на

...
© Анелия Николова Превърналото се в традиция авансово изплащане на
Коментари Харесай

Фонд "Земеделие" ще плати авансово още 680 млн. лв субсидии следващата седмица

© Анелия Николова Превърналото се в традиция предплатено погашение на част от дотациите, които земеделците получават, преди коледните празници, ще се случи и тази година и в по-голям размер. През идната седмица фонд " Земеделие " ще изплати към 680 млн. лева от пакета директни дотации за фермерите, които за годината ще доближат 1.5 милиарда лева Така дружно с изплатените към този момент дотации за отглеждане на животни, сумата на предплатените заплащания преди края на декември ще надвиши 800 млн. лева

Основната част от парите, които ще бъдат преведени на фермерите в идващите дни, ще бъдат по най-масовата скица за единно заплащане на повърхност. През тази година обаче по-рано е планувано и изплащането на дотации за необладетелствани региони, което ще увеличи % на асимилиране на програмата за развиване на селските региони на прага на отчитането на изплатените средства за годината.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Основното плащане- след седмица

През септември поради сушата в доста елементи на Европа, Европейска комисия и съветът на земеделските министри взеха решение да се разреши на държавите-членки да стартират предплатено погашение на дотациите за земеделците, които за 2019 година са в границите на над 1.5 милиарда лева за България от Европейски Съюз и от националния бюджет. Още тогава от земеделското министерство оповестиха, че ще се възползват от тази опция като първите заплащания към този момент бяха направени по схеми за отглеждане на животни. През идната седмица обаче се чака да бъдат разпределени главната част от сумите, стана ясно от известие на земеделския министър Десислава Танева в профила и във " Facebook ".

До 16 декември, понеделник, се възнамерява да бъдат преведени средствата по най-масовата скица за кандидатстване- единно заплащане на повърхност. Предвиденият бюджет е до 635 млн. лева, само че сумата евентуално ще бъде към 600 млн. лева по неофициална информация, защото има претенденти, които подлежат на спомагателни инспекции. Годишно по тази скица, осигуряваща закрепена дотация за всеки култивиран декар земя, аплайват над 90 хиляди производители.

В същия период ще приключи и изплащането на до 115 млн. лева по схеми за обвързано подкрепяне, излиза наяве от информацията, оповестена от земеделския министър. Това са средства за отглеждане на животни, които в главната си част към този момент са преведени.

Другата част от фермерите, които получават обвързана подкрепа- производителите на плодове и зеленчуци, следва да потвърждават реализацията на създадената продукция, което ще се случи през януари. След инспекция на документите следва и заплащане, което в предишни години е било през март и април.

Допълнителни плащания- по програмата за селските региони

През тази година за първи път през декември ще бъдат изплатени и средства за работа на аграрни производители в необлагодетелствани региони, които през предходните акции се превеждаха на земеделците напролет. Става въпрос за бюджет до 83.8 млн. лева като съгласно известието на Десислава Танева на съвещанието си в сряда правиелството е осигурило спомагателни 41.5 млн. лева, които не са достигали в бюджета на фонда за тази мярка.

Макар тези дотации да се заплащат дружно с директното подкрепяне на фермерите, те в действителност са по скица от програмата за развиване на селските региони. Така изплащането им в границите на актуалната година ще разреши нарастване на % на усвоените средства по нея. За програмата работи така наречен предписание N+ 3, съгласно което декларираният бюджет от програмата за всяка една година би трябвало да бъдат разплатени в границите на тригодишен интервал по-късно. Темпът на осъществяването на програмата обаче върви мъчно: тя започва със забавяне, а по-късно имаше закъснение в оповестяването на банкет на планове. В последните две години се стигна и до пагубно закъснение в утвърждението им: по някои схеми, като да вземем за пример за преправка на аграрни артикули, закъснението беше с към година и половина.

Последните данни на фонд " Земеделие " сочат, че към края на ноември са изплатени близо 879.5 млн. евро от европейските пари по програмата, което е малко над 37% от отпусканата сума.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР