© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Основната идея на Русия е да прокара

...
© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Основната идея на Русия е да прокара
Коментари Харесай

Мнения Daily - Презрението на Русия към България има чисто пазарна логика

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Основната концепция на Русия е да прокара газови тръби до Италия. Още по тематиката
Мнения Daily - Десницата би трябвало да спре да хленчи

И още: Публичните разноски порастват, само че отново няма реформи; " Европа на отечествата " – сриване до неподозирани дълбини
30 окт 2017
Мнения Daily - Проектът за КТБ опонира на правовата страна

И още: Бюджетна шизофрения
29 окт 2017 Енергетика

Презрението на Русия към България има чисто пазарна логичност

От коментар на някогашния министър на екологията Юлиян Попов в неговия фейсбук профил

Русия е, общо взето, изпълнена с надълбоко неуважение към България, а постоянно и с искрено пренебрежение. Който познава Русия добре и e съумял да отдели Есенин от " Газпром ", знае добре това. Според някои повода е, че не сме благонадежден сътрудник на Русия за енергийните ѝ планове, а проведената ни престъпност е безполезна и примитивно алчна, когато опре до сериозен бизнес.

Според мен аргументите са много по-сложни. Към тях се прибавя и чисто пазарната логичност - главният смисъл на спомагателна газова инфраструктура на юг е Русия да стигне до Италия и да препречи възможна, доста малко евентуална, газова инфраструктура, която да свърже Източното Средиземноморие с континентална Югоизточна Европа. Останалите страни не са изключително забавни. България не е привлекателно трасе за тази цел. Освен това Русия към този момент съобщи интереса си да употребява Южния газов кулоар, чиято концепция беше да обезпечи опция на съветския газ.

Сега Русия ускорява диалозите си с Кипър, който така и така е нещо като съветска икономическа база в Европейски Съюз, купи 30% от огромното египетско газово находище, води договаряния с Иран за присъединяване в създаването на газовите му запаси, продължава дейната си енергийна политика с Турция. " Газпром " има огромна част от сръбските енергийни активи, " Роснефт " желае да купи част от хърватската INA, за у нас си знаем. И по този начин нататък.

Русия се пробва да огради с дялове и позиции за препречване на газови други възможности Европа на изток, североизток и югоизток. И колкото може по на запад, толкоз по-добре.

Какво е решението? Втечненият газ е опция, само че малко прилича на въздушния мост до Западен Берлин. По-надеждният метод е добра и открита съгласуваност на европейските страни в налагане на оптимално строги пазарни правила - както на съветските компании, по този начин и на европейските им търговски и псевдотърговски сътрудници. Не е елементарно.

-------------
Когато икономическият цикъл се завърти, още веднъж ще гризем дървото.

Държавни финанси

Управляващите крадат, вместо да финансират промени

От коментар на Радан Кънев в неговия фейсбук профил

Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюджет 2018 - ГЕРБ в ролята на тройната коалиция преди 10 години. Библейската история за съня на Йосиф с мършавите и тлъстите крави не е инцидентна. Тя демонстрира, че икономическите (и климатичните) цикли съпътстват човешката цивилизация от първия ден. И умеенето да използваш " тлъстите " години с взор в бъдещето може да направи даже от заробения еврейски пастир пръв министър на фараона (на праведния Йосиф от Стария завет се пада отговорността да разтълкува съня на фараона - мършави и угоени крави, и по този начин той предизвестява какъв брой години реколтата ще е неприятна, с цел да се запасят с храна - бел. ред.).

Е, Владо Горанов не става за тая работа. На мястото на Йосиф щеше да си изгние в килията. България навлиза в третата година на позитивен стопански цикъл дружно с цяла Европа. Предстоят още няколко години на възходяща стопанска система и доходи в бюджета. През тези години ще има задоволителен запас да се финансират извънредно незабавните промени в пенсионната система, съкращенията и преструктурирането на администрацията, въвеждането на електронно ръководство, превъоръжаването на армията, децентрализацията на обществените финанси и обезпечаването на икономическа жизненост на общините... Списъкът, несъмнено, е доста по-дълъг.

Нищо от това не е планувано в бюджет 2018. Нищо. Както не беше в 2017, както няма да бъде в 2019, в случай че на власт са ГЕРБ или Българска социалистическа партия. Защото са крадливи комунисти, по тази причина. И лъжливи - тъй като огромните приказки за административна промяна нямат никакво отражение върху бюджета, т.е. няма да има такова нещо. То без пари не става. И след няколко години, когато икономическият цикъл се завърти, още веднъж ще гризем дървото. И отново няма да има пари за пенсии, и отново водачите няма да има на какво да летят, и отново общините ще са банкрутирали, и отново раздутата администрация ще обслужва партии, а не жители. И отново " предходните " ще са отговорни.

----------
Движение за права и свободи съумява да е и опозиционна, и ръководеща партия.

Скрити обединения

Едва ли скоро ще забележим нов " депесарски шут "

От коментар на Петър Чолаков за " Дневник "

Фотограф: ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Едва ли Движение за права и свободи ще се ангажира съществено с предварителното преустановяване на живота на кабинета " Борисов 3 ". Едва ли скоро ще забележим нов " депесарски шут ". В случая става дума за политическо изнудване, за блъф. Разбира се, задачата на посочените маневри е да се получат дивиденти. Трудно е да се предвижда защо тъкмо става дума, какво ще си изискат от Движение за права и свободи.

Движение за права и свободи и въпросът КТБ, който припомня самичък за себе си. Той не може да бъде заобиколен, заметен под килима. " Разкритията " на прокуратурата породиха повече въпроси, в сравнение с отговори. Особено що се отнася до ролята на Делян Пеевски в градежа и действието на финансовата пирамида. От придвижването запретнаха ръкави и със забележителна сила създадоха план за промени в Закона за банковата неплатежоспособност. Нормативният акт с вносители Пеевски, Цонев и Хамид трябвало да разкрие " вторичното плячкосване " на КТБ.

Всъщност този проектозакон пази ползите на самия Пеевски, които бяха застрашени в тази ситуация " Дунарит ". В него те за следващ път се сблъскаха със стремежите на Цветан Василев. Това е типичен " пиар законопроект ". Основният въпрос, който остава, е дали изпирането на имиджа на магната Пеевски, което е другата цел на това реторическо политико-правно упражнение, не значи погребването на истината за КТБ. Именно в този подтекст би трябвало да се сложи и тематиката за оставката на кабинета. Може да се попита риторично дали от Движение за права и свободи не показват мускули, с цел да охладят да вземем за пример възможни опити на Борисов и ГЕРБ да ги притискат с вадене на скелети от дрешника по проблема КТБ, както и по други неуместни тематики.

По принцип, само че изключително в политиката, е значимо да се регистрират на първо място дейностите, не думите. Какво става на процедура в българската политика? Политическият картел продължава да действа. Опозиционната Движение за права и свободи (а същото важи и за БСП) по избрани тематики работи дружно с кабинета. Освен това обществена загадка е, че фигури, близки до или свързани с Движение за права и свободи, работят " под прикритие ". Те са дейна част от кабинета. Емблематичен образец в това отношение е министър Емил Караниколов (маскиран като номинация на " Атака " ). Неговата интервенция в " Емко " и " Дунарит ", където са преплетени и ползи на господин Пеевски, беше прекомерно противоречива.

С други думи, актуалната обстановка устройва Движение за права и свободи. На гъвкавостта на придвижването би завидял и индийски факир – то печели дивиденти по едно и също време като опозиционна и като ръководеща партия. Накратко - едва ли Движение за права и свободи ще употребява целия си политически запас, с цел да извади Симеонов от ръководството. Още по-малка е изгодата за етническата партия от това да потопи целия транспортен съд, тъй като е част от екипажа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР