© Анелия Николова Още по темата Земеделска техника: Раздвижване на

...
© Анелия Николова Още по темата Земеделска техника: Раздвижване на
Коментари Харесай

Новите комбайни и трактори са достигнали 10 хил. през последните пет години

© Анелия Николова Още по тематиката
Земеделска техника: Раздвижване на пазара

След ударното подписване на покупко-продажби през 2015 година и внезапния спад през 2016 година продажбите на земеделска техника през предходната година се връщат към естествените си равнища
12 мар 2018
Селскостопанска техника: Пазарът се връща към естествения цикъл

Приходите на търговците на земеделска техника внезапно се свиха през 2016 година
16 сеп 2017 Около 10 хиляди нови комбайни и трактори са били продадени в България през последните пет години, като част от тях са купени и с финансиране по Програмата за развиване на селските региони. Това заяви заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев по време на откриването на ревюто " БАТА Агро ", което стартира през днешния ден в Стара Загора.

След доста мощната 2015 година и спада през идната 2016 година пазарът на техника стартира последователно да се възстановява.

Oбновяване на машинния парк

По време на откриването на ревюто Атанас Добрев уточни, че в интервала сред 2012 година и 2017 година в страната са регистрирани нови над 8600 колесни трактора и над 1300 зърнокомбайна.

" Необходимо е гладко, само че трайно възобновяване с нови по-модерни, надеждни и качествени трактори и зърнокомбайни, което би разгърнало мащабите за по-високопроизводително селско стопанство в България ", споделя още зам.-министърът, представен от пресцентъра на агроминистерството.

Към момента по схемата за вложения в аграрни стопанства от програмата за развиване на селските региони са подписани контракти с обща дотация от 760 млн. лева и утвърдени разноски от 1.3 милиарда лева От тях плановете, които включват вложения в нова техника, са за 1.155 милиарда лева, от които 675 млн. лева е безвъзмездното финансиране. Броят на плановете е над 1300.

Нормализиране на пазара

Сключените нови контракти ще доведат до покачване на продажбите в бранша, като това беше планувано от компаниите в сектора още през предходната година. През 2015 година, когато се изпълняваха голямо количество европроекти, продажбите на техника се усилиха, само че през 2016 година беше маркиран внезапен спад - сред 30 и над 60% при главните машини в селското стопанство. По данни от сектора от втората половина на 2017 година има оживление на пазара, като наклонността е то да продължи и през актуалната.

Пазарът на земеделска техника се движи сред 680 млн. лева и над 1 милиарда лева годишно съгласно приходите на най-големите 40 компании в сектора за интервала 2014-2016 година, сочи изследване на изданието " Земеделие и бизнес " на " Капитал ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР