© Анелия Николова Още по темата Вечерни новини: Рекорден жп

...
© Анелия Николова Още по темата Вечерни новини: Рекорден жп
Коментари Харесай

Вечерни новини: Нови ограничения за пушене, Борисов демонстрира оптимизъм за магистрала "Хемус"

© Анелия Николова Още по тематиката
Вечерни вести: Рекорден жп търг, арестуваните с Митьо Очите са пуснати от ареста

И още: Тръмп призна за срещата сред сина му и съветската адвокатка; Десетки жертви след земетресението в Индонезия; Още пари за пленарната зала в Партийния дом
6 авг 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Димитър Желязков-Очите бе задържан в Истанбул; Комисия за защита на конкуренцията санкции Марешки за нелоялна конкуренция; Мей отиде при Макрон да договаря за Brexit; Екстремни жеги в Европа; Покушение против Мадуро
5 авг 2018 Днес беше мощен ден за здравното министерство, което предложи забавни законови промени: едни от тях поставят на дневен ред за следващ път противоречивата концепция за основаване на указател на хората с психологични заболявания; а други пък стягат още повече разпоредбите за пушенето и в случай че бъдат утвърдени, то ще бъде неразрешено и в найлоновите тротоарни пристройки, с които доста заведения се снабдиха в последните години.

На интернационалната сцена още веднъж свети Тръмп, който заплаши фирмите, които не престават да вършат бизнес с Иран след наложените от Съединени американски щати нови наказания. Иначе Европа е във ваканционно въодушевление, въпреки на Иберийския полуостров и в някои страни в Западна Европа жегите да не престават, а дружно с тях в Португалия избухнаха и пожари.

НАЙ-ВАЖНОТО

Пушенето в найлоновите пристройки на заведенията също ще е неразрешено

Във " краткотрайните " пространства пред заведенията, оградени постоянно с найлонови или стъклени " стени ", с които се заобикаляха възбраните за пушене на закрито, към този момент също няма да може да се пуши, плануват промени в Закона за здравето, готови от здравното министерство и качени на уеб страницата за координиране на държавното управление. С тях също по този начин се вкарва възбрана за пушене на закрито и на наргилета, за регулирането на които се приказва от месеци след няколко абсурда. Забраната обгръща и така наречен бездимни тютюневи артикули - цигарите, които нагряват тютюна при висока температура и отделят по-малко пушек.

Години наред заведенията заобикалят възбраната за пушене със свободни тълкования на тематика що е то " закрито помещение ", като доста през зимата опаковат с найлон тераси, площадки и тротоарни площи пред заведенията, трансформирайки ги в непрекъснати пространства - някои от които съвсем солидни. Сега от здравното ведомството плануват смяна в дефиницията. За закрито ще се смята пространство с покрив и минимум три страни, без значение от какъв материал, има ли отваряеми прозорци или други отвори и дали структурата е непрекъсната или краткотрайна.

Борисов с оптимистична прогноза за " Хемус "

Участъкът от " Хемус " сред Ябланица и Боаза е евентуално да бъде пуснат предварително до август 2019 година Цялата автомагистрала пък ще е подготвена през 2024 година Тази мощно оптимистична прогноза направи министър председателят Борисов след инспекция на градежа на трасето сред Ябланица и Боаза - една от дребното прави на " Хемус ", които са в развой на създаване. Строителството на правата с дължина 9.3 км стартира през март и по проект трябваше да е подготвена след 2 години, т.е. март 2020 година, защото секторът е планински и доста сложен. Според изказванията на районния министър Нанков обаче към този момент е изпълнена 30% от работата по сектора.

Що се отнася до остатъка от автомагистралата обаче, следва прекалено много работа и е мощно подозрително, че оборудването ще е готово до 2024, както му се желае на премиера. Търгът за още 52 км сред пътен възел " Боаза " и разклона за Плевен и Ловеч престои този месец, а до края на годината и този за 83 км до Велико Търново. Тепърва ще бъде правена и първа копка на сектора сред Шумен и Търговище. Иначе обещаното 7-месечно предварително довеждане докрай на Ябланица - Боаза през август 2019 година комфортно съответствува с обстоятелството, че през есента следващата година предстоят локални избори.

Тръмп заплаши фирмите, които вършат бизнес в Иран

Американският президент Доналд Тръмп заплаши фирмите, които вършат бизнес в Иран, че няма да могат да работят в Съединени американски щати. Новите наказания на Белия дом против Техеран влязоха в действие, откакто Вашингтон излезе от нуклеарната договорка с близкоизточната страна. Европейската комисия обаче от своя страна задейства от през днешния ден блокиращ правилник, който е част от поддръжката на Европейски Съюз за опазване на комерсиалните и икономическите връзки сред Брюксел и Техеран. Той обаче надали може да помогне действително на фирмите, а първата, която се отхвърли от желанието си да разшири бизнеса си в Иран, е немският автопроизводител Daimler.

Доналд Тръмп написа в Twitter, че новите наказания на Съединени американски щати против Иран са " най-ограничаващите наказания, налагани в миналото ". " През ноември те ще бъдат засилени до нова степен. Всеки, който прави бизнес с Иран, няма да прави бизнес със Съединените щати. Настоявам за мир в света, нищо по-малко ", показва Тръмп.

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пожари бушуват в Южна Португалия на фона на рекордните жеги


[Reuters]
Най-малко 44 души са ранени при пожари в южния португалски окръг Фару, избухнали на 3 август, които още не могат да бъдат овладени. В потушаването на огъня вземат участие към 1000 души. През уикенда времето в Португалия беше извънредно горещо. В Лисабон беше регистриран нов температурен връх - 44 градуса по Целзий.

КАКВО ИНТЕРЕСНО
Защо Китай забрани новия филм за Мечо Пух


Новият филм " Кристофър Робин " няма да бъде излъчен в Китай, оповестява BBC. За решението не е посочена публична причина, само че от няколко години президентът на Китай Си Цзинпин е сравняван с анимационния воин, който се трансформира в прикрит знак на противоречие с политиката на Китай. Сравненията започнаха през 2013 година, когато фотография на китайския президент и Барак Обама беше оповестена до изображение на Мечо Пух и Тигър. След това през 2014 година фотография на Си Цзинпин, ръкуващ се с японския министър председател Шиндзо Абе, беше оповестена паралелно до Мечо Пух и Йори. Така от година насам китайските управляващи блокират изображенията на Мечо Пух в обществените мрежи. От " Холивуд рипортър " означават обаче, че в Китай има квота за задгранични филми - 34 годишно, и е допустимо китайският пазар просто да е по-заинтересован от други филми.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Съюзът на интернационалните превозвачи апелира пред Върховен административен съд измененията, в които кабинетът вкара нов налог за тежкотоварните коли и рейсовете . С решение на кабинета от юли за пръв път бе въведена продуктова такса от 938 лева за камиони и рейсове, която се заплаща при регистрация, без значение дали са нови.

Берлин желае да може да се намесва, в случай че вложител отвън Европейски Съюз придобие дял от минимум 15% в немска компания , оповестява Die Welt. Мярката е ориентирана против Китай, като държавното управление към този момент стегна контрола след поредност придобивания от китайски компании и може да се намесва, в случай че купувачът придобива дял от 25%.

Военното министерство на Съединени американски щати не разрешава на своите чиновници в чужбина да употребяват приложения с геолокация на смарт телефони, фитнес устройства и други. Решението идва след разобличаване от януари, че обществени данни от фитнес приложението Strava демонстрират местоположението на американските сили в Сирия и Ирак.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО
Технология за лицево различаване ще оказва помощ за сигурността на Токио 2020


Летните олимпийски игри в Токио 2020 ще са първите, в които технология за лицево различаване ще оказва помощ за гарантирането на сигурността, оповестиха уредниците. Те работят взаимно с телекомуникационния колос NEC. Компанията е била наета, с цел да създаде технологията и уредите, които да бъдат ситуирани към 40-те уреди по време на игрите. Тя няма да визира феновете. Технологията беше показана пред публицисти в японската столица. Над 300 000 спортисти, чиновници, доброволци и публицисти ще би трябвало да бъдат снимани, с цел да могат лицата им да попаднат в базата данни преди началото на игрите през юли 2020 година От NEC обясниха, че технологията е била тествана по време на игрите в Рио 2016 и че към този момент се ползва на разнообразни места, в това число и на летища.

[Reuters]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР