© Анелия Николова Още по темата Сивата икономика се е

...
© Анелия Николова Още по темата Сивата икономика се е
Коментари Харесай

Mastercard: Потребителите в Източна Европа взимат касова бележка само ако им трябва

© Анелия Николова Още по тематиката
Сивата стопанска система се е свила през 2016 година

Според АИКБ фактори са ограниченията за понижаване на административната тежест за бизнеса, финансовата и икономическата непоклатимост на страната и увеличеният експорт
12 юни 2017
Европейска комисия: Във финансовия бранш към момента има недостатъци

България остава в групата на страните с най-големи макроикономически несъответствия
22 май 2017
Пред виртуалната каса

Електронната търговия води до взрив на опциите за онлайн разплащания
30 мар 2017
Фалитите в България понижават с една трета през 2016 година

Броят на оповестените в неплатежоспособност сдружения се свива, а оценката на бизнес средата се усъвършенства, показват от " Кофас България "
31 яну 2017
Банкнотите отиват при аудиокасетите

Парите не престават да движат света, само че към този момент от ден на ден в електронен вид
6 яну 2017
Лариса Манастърли: Сивата стопанска система и корупцията пречат на вложителите

Директорът на Европейска банка за възстановяване и развитие за България пред " Капитал "
5 яну 2017

Потребителите в Източна Европа се отнасят отрицателно към сивата стопанска система и биха насърчили държавните управления си да се борят с нея. Това заявяват над 80% от запитаните в изследване на IPSOS по поръчка на Mastercard, извършено в 10 страни - България, Босна и Херцеговина, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Сърбия, Словакия, Словения и Румъния), предава " Дневник ".

Също по този начин сега, в който осъзнаят, че безкасовите заплащания и вземането на касови бележки оказват помощ в битката против търговски измами, жителите са склонни да трансформират навиците си при извършване на покупки, споделят създателите на изследването. В съвсем всички страни, които покрива изследването, множеството жители са наясно със сивата стопанска система и я одобряват като негативно събитие. Мнозинството (69%) схваща, че тя води до понижаване на средствата, предопределени за публични услуги като обучение, опазване на здравето и пътна инфраструктура.

Над 70% осъзнават, че прикриването на приходи от данъчните инспекции има отрицателно влияние върху растежа на стопанската система и води до нелоялна конкуренция. Над 80% от потребителите биха призовали държавните управления си да подхващат дейности за битка със сивата стопанска система (вариращи от 72% в Полша до 92% в България и 93% в Босна и Херцеговина).

Запитаните консуматори схващат, че с нерегистрирането на всички или на някои от транзакциите за отбягване на налози способстват за растежа на сивата стопанска система. Въпреки това изследването сочи, че доста от тях не осъзнават, че личните им привички при извършване на покупки могат да доведат до позитивна смяна.

Почти половината от запитаните (45%) вземат касови бележки единствено когато знаят, че може да им потрябват. Освен това те не са осведомени с това, че електронните заплащания могат доста да оказват помощ в битката със сивата стопанска система. Само 37% от запитаните разпознават разплащането с карта вместо с пари в брой за един от методите за битка със сивата стопанска система. В Унгария едвам 13% са дали отговор по този метод, което е едно от най-ниските равнища на осведоменост в Източна Европа.

След като потребителите схванат, че смяната в тяхното лично държание при извършване на покупки може да помогне в битката със сивата стопанска система, те са съгласни да го създадат. Близо 80% от запитаните са склонни по-често както да правят заплащанията си електронно (от 60% в Словения до 85% в Румъния; приблизително 76% за Източна Европа), знаейки, че електронните транзакции оказват помощ за понижаване на сивата стопанска система, по този начин и да вземат касови бележки при всяко заплащане (от 71% в Чехия до 94% в България; приблизително 86% за региона).

Според изследването на EY " Намаляване на сивата стопанска система посредством електронни разплащания ", поръчано от Mastercard през 2016 година, пасивното държание е причина за максимален дял от сивата стопанска система в региона на Източна Европа. Потребителите остават " пасивни " в чувството, че не получават никакви прерогативи, а постоянно даже не са осведомени с това, че търговецът не регистрира продажбите пред данъчните служби.

Новото проучване разкрива още, че високото равнище на осведоменост за сивата стопанска система води до по-големи упования от държавните управления да се борят против нея. В тези страни (Босна и Херцеговина, Сърбия, България и Хърватия) запитаните считат, че потребителите би трябвало да вземат участие в битката със сивата стопанска система, като лимитират опциите на бизнеса да прикрива приходите си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР