© Анелия Николова Още по темата Симеонов vs. Ангелкова: Сблъсъкът

...
© Анелия Николова Още по темата Симеонов vs. Ангелкова: Сблъсъкът
Коментари Харесай

По-строгите изисквания за шума може да бъдат смекчени за летните месеци

© Анелия Николова Още по тематиката
Симеонов vs. Ангелкова: Сблъсъкът продължава

Според министъра на туризма " в Слънчев бряг всичко е законно ", вицепремиерът я упрекна в опит за продажба на държавни имоти в курорта
5 юни 2018
Министерство на вътрешните работи ще може да затваря краткотрайно заведения и магазини при мощен звук

Удостоверение за работно време на обект в жилищна постройка ще се издава след единодушие на всички съседи, планува законопроект
3 апр 2018 Предлаганите от вицепремиера Валери Симеонов по-строги условия за шума, които доведоха до следващото различие с туристическия министър Николина Ангелкова, може да имат смекчена версия за летния сезон. Това е едно от предложенията, които се чака да бъдат разисквани в Народното събрание сред двете четения, стана ясно на съвещание на комисията по икономическа политика и туризъм, което се организира в сряда.

Преди ден туристическото министерство предложи националните курорти да бъдат изключени от обсега на новите ограничения, което в сряда Симеонов разгласи за бойкот и даже загатна за оставка.

Нови правила с лятно изключение

Според предлаганите от Валери Симеонов промени в закона за отбрана от шума би трябвало да се удължи времето в денонощието, през което да се пази тишина. Така сега условието е това да бъде сред 23 часа и 7 сутринта, а съгласно новите текстове ще бъде сред 14 и 16 часа и сред 23 часа и 8 часа сутринта. Предвижда се и смяна в контрола - заведенията, нарушаващи условията, ще бъдат да бъдат краткотрайно затваряни с предписание на полицията. Тези текстове, които бяха подкрепени още в края на май от комисията по опазване на здравето в Народното събрание, в сряда получиха утвърждението и на депутатите от комисиите по икономическа политика и по вътрешен ред на първо четене.

В сряда стана ясно обаче, че е допустимо да бъдат заложени изключения. Така да вземем за пример Христо Проданов от Българска социалистическа партия заяви, че сред двете четения на законопроекта левицата ще внесе предложение през летните месеци цялостната възбрана за звук да стартира да важи от 24 часа, а не от 23 часа, каквото е предлагането сега. Проданов аргументира това с по-дългия ден през тези месеци и желанието на хората да прекарват повече време на открито до по-късните часове.
Същевременно вицепремиерът Валери Симеонов предложи в текстовете на законопроекта да остане условието за цялостната възбрана от 23 часа, а в същото време да се даде опция общинските препоръки по места да решат дали тя да стартира да важи от 24 часа през летните месеци.

Поредният конфликт сред вицепремиер и министър

Същевременно обаче едно друго предлагано изключение от закона докара до следващия конфликт в кабинета и неизясненост дали няма да бъдат направени нови корекции единствено след няколко месеца. Във вторник от думите на туристическия министър Николина Ангелкова стана ясно, че ще изиска новите правила за шума да не важат за националните курорти, въпреки точно те да са претекстът, с който Симеонов главно аргументираше потребността от законови ремонти.

Това бе доказано и от зам.-министъра във ведомството Ирена Георгиева, която изясни пред депутатите от икономическата комисия, че предлагането на министерството е в името на това " да се откри уравновесено решение ". Георгиева разгласи, че сега се работи по законодателни промени, които би трябвало да дефинират статута на националните курорти и желанието на ведомството е тематиката, обвързвана с тях, да бъде прегледана " по-детайлно " и " по-обстойно ", в това число и по линия на условията за шума. Очаква се тези текстове, които ще бъдат в закона за туризма, да бъдат импортирани в Народното събрание през есента, което докара до въпроси от опозицията дали няма да се одобри сега закон, който единствено след няколко месеца ще бъде променян.

Намек за оставка на Симеонов

Идеите на туристическото министерство обаче доведоха и до следващите изказвания на Валери Симеонов за " бойкот " като този път той даже загатна за оставка. След съвещанието на икономическата комисия Симеонов дефинира възможното изключване на курортите от по-строгите правила за шума като " все едно да кажеш, че законът за придвижване по пътищата не важи за автомагистралите ".

Той дефинира дейностите на туристическото министерство като отбрана на ползите на " една шепа съвсем олигарси от туризма ", които по думите са пуснали пипала в политическите среди. " Не съм баба Ванга да виждам в бъдещето. Може и да не съм на този пост, тъй че нищо не мога да кажа ", разяснява още Симеонов на въпрос дали няма да се окаже, че законът за шума ще важи единствено за едно лято поради предлаганите изключения от туристическото министерство.

По време на съвещанието на комисията стана ясно още, че туристическото министерство е гласувало в поддръжка на измененията в закона за шума при разискванията в Министерския съвет, без да желае изключения за курортите
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР