© Анелия Николова Още по темата Правителството реши как да

...
© Анелия Николова Още по темата Правителството реши как да
Коментари Харесай

Износът на ток е нараснал с близо 40%

© Анелия Николова Още по тематиката
Правителството реши по какъв начин да осъществя АЕЦ " Белене "

До края на годината ще се пуснат предложения за интерес, а дали ще се строи, ще е ясно най-рано в края на 2019 година
7 ное 2018
Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " губи 266 млн. лева за деветмесечието

Държавната централа има и насъбрани задължения за над 900 млн. лева, като главната част са към притежателя й
5 ное 2018
Възходът на енергийните цени

В цяла Европа има повишаване на тока и другите енергоносители. Очаква се това да продължи до настъпването на идната рецесия
2 ное 2018
Енергетиката - в очакване на огромната промяна

Общите доходи на водещите 30 сдружения се усилват. Основната причина за това не е поизводството, а търговията с електрическа сила и природен газ
27 окт 2018 Рекорден растеж в износа на ток регистрира Електроенергият систематичен оператор. От началото на годината до 4 ноември зад граница са били продадени 6 354 499 МВтч електричество, което е с 37.72% повече по отношение на същия интервала на 2017 година Изнесеното досега количество електрическа енергия е даже по-голямо от резултата за цялата предходна година и за цялата 2016 година Основната причина за това са по-добрите цени на електрическата енергия на вътрешния пазар в съпоставяне със прилежащите страни и огромното произвеждане от водноелектрическите централи. Но даже тази наклонност да се резервира до края на годината мъчно ще бъдат достигнати резултатите от 2014 година и 2015 година, когато износът беше към 10 млн. МВтч.

На този декор потреблението на електрическа енергия в страната понижава - от 32 956 342 МВтч на 31 484 303 МВтч, което е спад от 4.47%. Това се изяснява с по-топлата зима и не доста горещото лято, които не доведоха до пик на отоплението и охлаждането. Вероятно принос за по-слабата консумация има и енергийната успеваемост на новите уредите, както и санирането.

Като цяло производството на електрическа енергия в България се усилва минимално - с 0.71%. Основната част от тока (около 81%) се генерира в така наречен базови централи - АЕЦ и Топлоелектрическа централа. Но техният дял в микса понижава с към 4%. Това е най-много за сметка на активността на ВЕЦ-овете, които от началото на годината бележат растеж от 60%. Заради пълноводието на реките водноелектрическите централи са произвели 4 552 497 МВтч при 2 851 748 МВтч година по-рано.

В същото време при възобновимите енергийни източници има спад на производството с към 10%. Това се дължи главно на по-слабата работа на вятърните паркове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР