© Анелия Николова Още по темата КФН разследва цигарените компании

...
© Анелия Николова Още по темата КФН разследва цигарените компании
Коментари Харесай

"Надарен господар" от Дубай влезе в "Булгартабак"

© Анелия Николова Още по тематиката
КФН проверява цигарените компании на Пеевски за борсови нарушавания

Регулаторът ревизира дали рокадите с парцелите и собствеността на " Юрий Гагарин " са оповестени съответно и би трябвало ли да се насочи търгово предложение
8 май 2018
Нов имидж за Пеевски

Филмовата компания " Ню имидж " може да придобие половината от вестникарския бизнес на депутата от Движение за права и свободи
26 апр 2018 Регистрираната в Дубай Gifted Master Ltd. към този момент има 18.1% от капитала на цигарения холдинг " Булгартабак ", излиза наяве от известие на сдружението до Българска фондова борса. Компанията, чието име се превежда като " талантлив стопанин ", е незнайна в интернет пространството, като се изключи че същото име има ирландски расов кон, който през предходната година взе участие в две надбягвания в Дубай. От известието не излиза наяве кое от сдруженията, притежатели на огромни дялове, е продавач на акциите, нито пък цената, на която е подписана договорката. Съобщение за извънборсовата транзакция липсва и в уеб страниците на огромните капиталови медиатори. До момента свързваният с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски цигарен холдинг сключваше покупко-продажбите си с акции на цигарени сдружения през капиталовия медиатор " Капман ". Това е второто прекачване на огромни пакети акции от " Булгартабак холдинг " от края на 2017 година

Дубайски прехвърляния

Според доклада на " Булгартабак холдинг " към 31 март мажоритарният притежател на сдружението BT Invest сега разполага с 65.85% от акциите, останалият пакет от 34.15% се държи от други физически и юридически лица, като миноритарните акционери – физически лица, имат към 1% от акциите.
Мажоритарният акционер - записаната във Виена BT Invest, която през 2011 година приватизира 79.8% от капитала на " Булгартабак ", не беше променяла размера на присъединяване си до края на предходната година.

Тогава един от огромните акционери, който също се свързва с Делян Пеевски, TI Holding Fze (новото име на TGI Middle East Fze) закупи пакет от 13.98% от акциите на " Булгартабак " и по този начин делът й набъбна до 26.20%. Няколко дни по-късно обаче TI продаде пакета на друга дубайска компания - Lawand General Trading Fze. Тя, както и TI Holding и разнообразни сдружения, чиято благосъстоятелност се свързва с Делян Пеевски, е записана в свободната зона на Обединените арабски емирства Jebel Ali.

В началото на 2014 година BT Invest беше трансферирано на лихтенщайнската Livero Establishment, за чийто притежател по това време беше посочено тъкмо TGI Middle East Fze. На към този момент затворения й уебсайт при започване на 2017 година имаше презентация, посочваща компанията като контролираща активи за 700 млн. $ - компании и марки, от години свързвани с Пеевски, като " Булгартабак ", " Юрий Гагарин ", " Дореко комерс ", Lacrima и Lafka.

Акционерна верига

Както и в тази ситуация с Lawand, по този начин и при Gifted Master не е ясно дали става въпрос за нов притежател или просто за прехвърляния на огромни пакети сред огромните акционери на " Булгартабак ". В случая няма никаква изясненост и кое сдружение е продавач, на разновидностите са два: или самото BT Invest, или дружно TI и Lawand. Извън тях с дял от над 5% е банкрутиралата КТБ.

В случая с Lawand в края на зимата на 2017 година TI осъществя облага от към 30 млн. лева при покупко-продажбата на скъпите бумаги. При новия акционер обаче не е ясна цената на пакета, кой тъкмо продава и какъв е смисълът на транзакцията.

Авторът има акция от " Булгартабак холдинг ". Текстът не е рекомендация за търговия с скъпи бумаги.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР