© Анелия Николова Още по темата Инвестбанк ще увеличава капитала

...
© Анелия Николова Още по темата Инвестбанк ще увеличава капитала
Коментари Харесай

КЗК разреши на Инвестбанк да финализира сделката за ТБ "Виктория"

© Анелия Николова Още по тематиката
Инвестбанк ще усилва капитала си с 10 млн. лева

Акциите от новата емисия ще бъдат изкупени от мажоритарния акционер " Феста холдинг ", благосъстоятелност на Петя Славова
14 май 2018
Банки: Продажба, в случай че си дребен или проблематичен

Свитите маржове около негативните лихви и затягащите се регулации вършат все по-неизгодно наличието на пазара със относително дребна банка
11 май 2018
Официално: Инвестбанк купува ТБ " Виктория " за незнайна сума

КТБ ще получи целия си депозит от към 85 млн. лева при завършване на договорката и чака да регистрира 2.8 млн. лева облага
16 апр 2018
Инвестбанк е определена за покупател на ТБ " Виктория "

Така съвсем пет месеца след подаването на обвързващи предложения има финален избор
2 апр 2018
Българска народна банка харесва и БАКБ, и Инвестбанк за купувачи на банка " Виктория "

Сега синдиците на КТБ би трябвало да изберат новия притежател в директни договаряния
8 мар 2018
БАКБ, Инвестбанк и " Вабо Интернал " подадоха предложения за Банка Виктория
5 сеп 2017
И четирите претендента за ТБ " Виктория " не престават в търга

Всички ще получат информативен меморандум за правене на необвързващи предложения
23 авг 2017
Кой желае да купи банка " Виктория "

Единствените претенденти за финансовата институция са Инвестбанк на Петя Славова и консорциум, обвързван с Алексей Петров
5 фев 2016
За " Виктория " - секретно

Последната облага на КТБ преди банкрута й се продава скрито и по всяка възможност за едно евро
9 окт 2015 По-малко от три месеца след сключването на контракта, с който Инвестбанк купи ТБ " Виктория ", последният зает регулатор - Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), даде зелена светлина за договорката. Така тя може да бъде финализирана след близо четиригодишна сага.

В разбора си за резултата на договорката върху банковия пазар антимонополният орган акцентира, че сливането на двете институции няма да заплаши бранша, още повече че то изцяло се вписва в наклонността за консолидация. " Виктория " бе последната облага на Корпоративна комерсиална банка (КТБ), погълната безусловно месец преди банкрута от лятото на 2014 година Оттогава до момента имаше няколко опита за продажба на това, което е останало от нея. В другите процедури имаше и интернационален интерес, само че на финалната права надвиха локалните играчи.

След четиригодишни напъни

В конкуренцията с БАКБ Инвестбанк на Петя Славова бе определена за покупател от синдиците на КТБ през април т.г., откакто преди този момент Българска народна банка даде утвърждение и за двата кандидат-купувача. Цената на договорката продължава да е загадка, само че според процедурата новият притежател би трябвало да възвърне депозит от към 85 млн. лева, който КТБ е държал в банката, а също и да заплати цена за капитала на ТБ " Виктория ", който е 31.6 млн. лева все още на договорката. Няма информация по какъв начин купувачът ще се издължи във времето - дали това ще се случи едновременно или на траншове, и дали към този момент е погасил някаква част.

Изпълнила предписанията на банковия регулатор след слабия си резултат от стрес тестванията преди две години, през юни Инвестбанк разгласи нарастване на капитала с 10 млн. лева, а за първото тримесечие на тази година регистрира облага от 2.6 млн. лева " Сделката ще реализира нарастване на цената на балансовите активи и кредитния портфейл на Инвестбанк, както и понижаване на общите административни разноски вследствие на оптимизация и централизирани интервенции и действия ", написа в разбора на Комисия за защита на конкуренцията за договорката, който изследва възможните последствия от осъществяването й за банковия пазар.

Антимонополният регулатор акцентира, че след поглъщането на ТБ " Виктория " Инвестбанк ще държи 2.1% от активите в банковата система. Обединената група ще има 2.41% от депозитите на семействата и 0.75% от ипотечните заеми, а при потребителските делът на двете институции е 1%. Също по този начин скромни като състезател са в банкирането на едро с 2.22% от корпоративните заеми в банковата система и 2.26% от фирмените заеми. Незначително е присъединяване им на финансовия пазар като оборот и брой покупко-продажби с скъпи бумаги на фондовата борса.

" Планираната централизация не води до основаване или усилване на господстващо състояние, което доста да ограничи или попречва ефикасната конкуренция на пазарите. Може да се одобри, че банковият бранш в България се характеризира с добра конкурентна среда. Комисия за защита на конкуренцията приема, че нотифицираната договорка следва да бъде абсолютно позволена ", с което екипът на регулатора, чийто ръководител е Юлия Ненкова, постановява незабавното й осъществяване.

Сделка, събудила мечтатели

С това близо четиригодишната авантюра с ТБ " Виктория " завърши. Тя стартира с банкрута на КТБ през 2014 година, което наложи слагането на банката под специфичен контрол и последвалата продажба на активи като атрактивните кредитни портфейли, наследени от времето, когато банката се споделяше " Креди Агрикол ". Първите опити за намиране на покупател посочваха упоритости за влизане в банкерския бизнес на претенденти като застрахователя " Лев инс ", а след това и " Вабо Интернал ", обвързвана с хазартния притежател Васил Божков. На няколко пъти се появяваше австрийският Kerbler Holding, а откакто отново на няколко пъти регулаторът сподели, че няма да утвърди договорка с нестратегически вложител, останаха кандидатурите на финансови медиатори като Търговска банка Д, Инвестбанк и БАКБ.

Последната банка продължава да има упоритости за напредък посредством консолидация и е посочена за любимец в процедурата за Пиреос банк България, чиято продажба се чака да бъде финализирана през тази година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР