© Анелия Николова Още по темата ЕС увеличава парите за

...
© Анелия Николова Още по темата ЕС увеличава парите за
Коментари Харесай

Много доставките на плодове в училищата могат да са от една фирма

© Анелия Николова Още по тематиката
Европейски Съюз усилва парите за здравословна храна на учениците

Новата обединена скица за предложение на мляко, плодове и зеленчуци ще посрещне учениците през новата образователна година и ще възпитава децата в преимуществата на здравословната диета
3 авг 2017
Повече помощ за дребни фермери и земеделци

Биохраните ще се продават настрана, а изкупуването на мляко ще е единствено след контракт, плануват законови промени
9 яну 2013 Променените през тази година условия на търговете за доставка на пресни плодове в учебните заведения и детските градини за 10 млн. лева може да облагодетелстват един претендент. Това оповестиха в сигнал до институциите от Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци (БАОППЗ).

От сдружението настояват, че в тазгодишните търгове за доставки на плодове, при които земеделските производители би трябвало да получават преимущество пред търговците, се е появил новорегистриран фермер, който желае да доставя 44% от подпомаганите възпитаници, само че претендентът няма потенциал да създаде такова количество продукция. Същевременно въпросната компания до предходната година е била търговец по програмата, а администрацията няма планувани контролни механизми, посредством които да откри дали фактически стопанството може да създаде нужното количество плодове, излиза наяве от сигнала на асоциацията. Така съгласно нея се основават изкуствени условия за приемане на преимущество в търговете.

Съмнения за вероятни злоупотреби

Всяка година фонд " Земеделие " провежда търгове по схемата " Училищен плод ", финансирана с европейски средства. Бюджетът за тази година е 9.8 млн. лева Според променените неотдавна правила в търговете могат да вземат участие производители и търговци. Но в случай че в един търг са се явили аграрни производител и търговец, те си поделят доставките на плодове. Ако има двама или повече аграрни производители, търговецът отпада от конкуренцията и надпреварата остава сред фермерите. Така в обстановка, в която се състезават двама производители на плодове, състезанието ще завоюва този, чиито индустриални площи са ситуирани на 100 км до въпросното учебно заведение. Ако повече от един фермер дава отговор на това условие, печели този, който има по-голямо многообразие от отглеждани плодове съгласно условията в програмата.

От сигнала на БАОППЗ, изпратен до разнообразни институции и медии, излиза наяве, че при тези условия се е появил новорегистриран аграрни производител, който дава отговор на условията за приемане на преимущество както за индустриални площи наоколо до доста учебни заведения, по този начин и за многообразие на асортимента. Става въпрос за Милена Рашева, ръководител на асоциация " Здравословно хранене на децата ", която е подала оферта в състезанието посредством две свои компании - " София плод " и " Ню проджект консулт ". Фирмите на Рашева, които до предходната година са били търговци на плодове и снабдители по програмата " Училищен плод ", са се записали като аграрни производители в края на март тази година и са заявили, че отглеждат плодове на повърхност от 168.5 дка съгласно сигнала на сдружението. Освен това тези декари са разграничени в няколко области и на тях се отглеждат седем типа плодове и зеленчуци. С този потенциал компанията е кандидатствала за доставка на плодове за 217 хиляди деца в над 1100 учебни заведения, които съставляват 44% от всички подпомагани деца по програмата, се показва още в информацията на сдружението.

Така, в случай че данните в сигнала са правилни, то има огромна възможност двете компании на Рашева да получат преимущество и по двата критерия за огромна част от учебните заведения - индустриални площи до 100 км от учебните заведения, както и огромен подбор от създадени плодове. Същевременно обаче съгласно ръководителя на БАООПЗ Чавдар Маринов, който даде конференция по тематиката, това са изкуствено основани условия, а администрацията няма надзорен механизъм против тях.

Пред публицисти Маринов заяви, че " няма логичност на успеваемост и резултатност ", в случай че стопанството ти е разграничено в областите Кюстендил, Разград, Стара Загора и Добрич. Асоциацията се съмнява и дали със стопанство от 168.5 дка може да се създаде продукция за доставка в над 1100 учебни заведения. В сигнала на сдружението е посочено, че с тазгодишните промени в наредбите по стратегия " Училищен плод " земеделското министерство е основало предпоставки за " изкуствено основани условия, които имат за цел да облагодетелстват избрани субекти ".

" Обявеният приоритет за земеделските производители е на хартия и всъщност съставлява мятане на прахуляк в очите на земеделската общественост и засегнатост към нея ", се показва в писмото на организацията до медиите. Оттам още оповестяват, че не са планувани контролни механизми за инспекция на декларираните условия и потенциала на произвеждане на съответните стопанства.

" Капитал " не съумя да се свърже с Милена Рашева на посочените във фирмените регистри телефони. Същевременно обаче пред Offnews тя е отхвърлила обвиняванията и е съобщила, че има 188 декара земя, от които 125 са лични, 53 са с предварителни контракти за покупка и са декларирани с контракт за аренда за 1 година.

Рашева е показала още, че съгласно наредбата 1/3 от доставките би трябвало да бъдат български артикули, само че какъв рандеман ще бъде получен нито един аграрни производител не може да каже, защото занапред следва прибирането на продукцията. " Предвид климатичните условия, има го в практиката, през днешния ден пада град и тази продукция към този момент я няма ", е споделила още Рашева пред Оffnews.

Има ли надзорен механизъм

В собствен коментар за БТВ Слави Кралев от дирекция " Пазарни ограничения и организации на производителите " в земеделското министерство заяви, че тази скица работи от 2010 година, като в предишни години доставките са се правили единствено от търговци. Приоритетът към производителите е показан през 2016 година, само че през предходната година това не е реализирано. Идеята била през тази година преимущество по схемата в действителност да имат производителите, излиза наяве от думите на Кралев в утринния блок на БТВ.

По информация на " Капитал " през предходната година в търговете за доставки са явили четирима земеделци, 199 търговци и няколко общини. Същевременно обаче няма нормативно условие да се ревизира дали кандидатстващите земеделци могат да произведат декларираните количества продукция, които желаят да доставят в учебните заведения, и е възможно тя да бъде закупена от други производители.

Така излиза, че качеството и цената на плодовете е без значение, стига на хартия да си производител. Валери Симеонов и Българска социалистическа партия: Ще има монопол на производители

Промените в изискванията по стратегиите " Училищен плод " и " Училищно мляко ", които бяха осъществени през май, доведоха и до обвинявания в лобизъм на политическо равнище. При разискването на препоръчаните от земеделското министерство нови правила в Министерския съвет в средата на май, даващи преимущество на производителите, вицепремиерът Валери Симеонов е съобщил, че те биха облагодетелствали няколко огромни производителя - главно на мляко, за сметка на сред 300 и 500 дребни търговци, които в този момент вземат участие в схемата. От стенограмата на съвещанието се вижда, че Валери Симеонов показва непосредствено притежателя на млекопреработвателното дружество " Пършевица " Димитър Зоров, акцентирайки: " Тя неговата интензивност не е спряла, той стигна до моя кабинет към този момент с натиска си ". По-късно от Българска социалистическа партия показаха в декларация, изчетена в Народното събрание, че с измененията " ще царува цялостен монопол на избрани производители за преразпределяне на пазара в България ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР