© Анелия Николова Още по темата Четири кандидата за поддържане

...
© Анелия Николова Още по темата Четири кандидата за поддържане
Коментари Харесай

Държавна фирма отново ще поддържа магистралите "Люлин" и "Струма"

© Анелия Николова Още по тематиката
Четири претендента за поддържане на " Люлин " и " Струма " за 10 млн. лева

В поръчката вземат участие строителни компании, сметосъбиращи компании и държавно сдружение
26 мар 2017
Пътната организация търси кой да поддържа " Люлин " и " Струма " за 4 години

Прогнозната стойност е 10 млн. лева без Данък добавена стойност, само че компаниите постоянно получават бонус обекти около договорите за поддръжка
21 фев 2017
Как се раздават милиони без търгове

Вълшебните думички са предпазен ремонт на пътища
22 апр 2016

Държавното сдружение " Автомагистрали " завоюва състезанието за поддръжката на автомагистралите " Люлин " и " Струма ". Първоначално търгът притегли четири претендента, само че всички без подопечното на районното министерство сдружение са били отстранени от надпреварата.
Договорът е за четири години и е с планирана стойност 10 млн. лева без Данък добавена стойност.

Защо са отстранени останалите участници

Останалите три претендента са отстранени от търга най-много тъй като не са изпълнили условията за опит: през последните пет години да са изпълнявали строителство, сходно с предмета на поръчката, а точно - настоящо, превантивно и зимно поддържане, ремонтно-възстановителни работи при спешни обстановки на автомагистрали или пътища от републиканската пътна мрежа с габарит, не по-малък от 25.5 м, и с дължина не по-малко от 50 км.

Дружеството " Мегаинвест - холд " е отстранено от търга, защото договорът за единия от посочените обекти - републиканските пътища в регионално пътно ръководство - Кюстендил, към момента продължава и не е напълно изпълнен, тъй като завършва на 1 декември 2018 година

Другото обединяване - " Агропът поддържане ", е с участници " Пътстрой 92 ", " Агробилд " и " Пътища и уреди ". " Пътстрой 92 " и " Пътища и уреди " са от групата на " Геотехмин " на Цоло Вутов, която взе участие в построяването на част от " Струма ". " Агробилд " е благоевградска компания, благосъстоятелност на Георги Василев.
Всеки от участниците в обединяването е присъединил доказателства за опит, само че те не са приети. Обединението също е присъединило и контракт, който към момента се извършва. " Пътстрой 92 " е декларарирало, че е подизпълнител на ДЗЗД " Белмекен " (в което влизат " Инжстройинженеринг ", " АБ Инвест НН ", " Нелсен непорочност " и " Ай Ес Ви Трейд " ) и дава отговор за поддръжката на пътища на територията на ОПУ - София. Консорциумът обаче не е заявил, че ще употребява подизпълнители, по тази причина Агенция " Пътна инфраструктура " не признава това като годен опит.
Опитът, заявен от другите участници, " Агробилд " и " Пътища и уреди ", пък не е приет, защото включвал единствено зимно разчистване, само че не и останалите действия по поръчката.

Третият отхвърлен претендент в поръчката е консорциум " Екомагистрали 2017 " ДЗЗД. В него влизат три компании, като първата е " Еко запас - р ", сметопочистващата компания " АЕС Х " и разложката компания " Мейсън мастърс " (единствената в обединяването с активност строителство в описанието, като също така участват хотелиерство и туризъм).
" Еко запас - р " се занимава със събиране и отнасяне на боклуци, само че взе участие в обединяването, което дава отговор за Автомагистрала " Тракия " от 208 до 359 км, дружно с " ПСТ груп ", " Понсстройинженеринг " и " Зебра ", само че и техният контракт е до 2018 година, т.е. не се смята за изпълнен опит.

Обединението е написало, че ще употребява техниката на " ПСТ груп ", само че съгласно контракта сред " Еко запас - р " и " ПСТ " се оказва, че подизпълнителят ще извършва всички лабораторни обследвания. Този претендент е отхвърлен, тъй като не разполага с нужната лаборатория и не е показал документ, че трето лице е поело ангажимент да даде своя запас.
Победител е страната

С това всеобщо изключване от търга държавната компания остава без конкуренция. Единствен аршин са единичните цени, надлежно за поддържането на пътищaта и за зимната им поддръжка. Само ценовата оферта на " Автомагистрали " е отворена.

Държаното сдружение " Автомагистрали " дава отговор за правата на " Хемус ", където попадат тунелите " Витиня " и " Ечемишка ", като още веднъж има четиригодишен контракт с АПИ. По принцип ремонтите са отговорност на държавната компания, само че сдружението използваше подизпълнители - " Евро алианс анженеринг " ремонтира " Ечемишка ", а по " Витиня " работи " ГБС-Инфраструктурно строителство ".

Според годишния финансов доклад на " Автомагистрали " облагата й се е нараснала съществено за 2016 година по отношение на миналата година - от 2 на 15 млн. лева

След случая в тунел " Ечемишка " през февруари, когато осветителна греда падна върху автомобил и взе жертва, предходният шеф Парашкев Кръстев беше освободен. Неговото място зае Валентин Николов, само че откакто той ненадейно умря, през март поста пое Валентин Вълков. Той е бил притежател на строителната компания " ВЕГ инженеринг ". Според отчети на комисията по досиетата Вълков е бил щатен чиновник и шеф на следствения отдел на Държавна сигурност в Русе. Според локални издания е бил и общински консултант в Русе в интервала 1995-1999 година

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР