© Анелия Николова Още по темата БАКБ на Цветелина Бориславова,

...
© Анелия Николова Още по темата БАКБ на Цветелина Бориславова,
Коментари Харесай

И четиримата кандидати за ТБ "Виктория" продължават в търга

© Анелия Николова Още по тематиката
БАКБ на Цветелина Бориславова, Инвестбанк на Петя Славова и австрийско обединяване, което беше сътрудник на " Лев инс ", са декларирали интерес към дребната банка
24 юли 2017
В предходното наддаване договорката с спечелилия Търговска банка Д не беше позволена от Българска народна банка, тъй като не предвиждаше обединение на двете институции
30 юни 2017
Подуправителят на Българска народна банка, ръководещ " Банков контрол ", пред " Капитал "
23 юни 2017
Обявеният търг планува четири дни за запознаване с документите и внасяне на депозит
12 юни 2017
От банката настояват, че имат финансов остатък от 10 млн. лева
24 апр 2017
Засега не е ясно дали синдиците на КТБ ще потърсят вид да продължат процедурата с другия позволен до финалния кръг претендент – БАКБ
26 мар 2017
Осакатената при банкрута на КТБ банка се оказа мечтана за покупка от осем претендента и е на път да се размине с ликвидацията
23 сеп 2016
Две банки, БТК и компания за картови разплащания се включиха в търга
19 сеп 2016
Банката на Петя Славова не устоя стрес теста, само че се оправя с 20 млн. лева спомагателен капитал
19 авг 2016

И четиримата претенденти за ТБ " Виктория ", декларирали интерес към продажбата на дребната банка на Корпоративна комерсиална банка (КТБ), не престават в идващия стадий от процедурата. Това излиза наяве от известие на синдиците на КТБ. В него се показва, че е " осъществен разбор и оценка на постъпилите писма за интерес, на предоставената съпътстваща информация и на профилите на претендентите – евентуални вложители ". В резултат на това " за идващия стадий на процедурата по продажба на 100% от капитала на ТБ " Виктория " са поканени и четиримата претенденти, подали писма за интерес: Българо-американската кредитна банка, Инвестбанк, " Вабо Интернал " и групата вложители, настоящи в съгласие - Kerbler Holding GmbH, Imfarr Beteiligungs GmbH и Green Finance GmbH ".

На ход са...всички

По информация на " Капитал " някои от претендентите във вторник са получили предложения за сключване на писмо за конфеденциалност, което е изискване за приемане на осведомителния меморандум. На база на този документ те ще изготвят индикативни (необвързващи) предложения с ориентировъчна цена. Според едни източници на " Капитал " срокът за подаване на необвързващите предложения е 29 август, съгласно други – 1 септември. В известието на синдиците не е посочен период.

Въз основа на подадените индикативни предложения и заложена минимална цена от синдиците в процедурата по продажбата, би трябвало да се направи селекция и да се изберат предпочетен(и) кандидат(и), с които да се договаря или при мощно удовлетворяваща оферта за продавача да се подписа договорката. Следва искане на позволение от Българска народна банка, която се произнася след инспекция на претендента в период от 60 дни. Едва тогава продажбата може да завърши.

При предходната процедура, която завърши без триумф, още на този стадий отпаднаха огромна част от деклариралите интерес – осем, и останаха единствено двама, откакто Българска народна банка охлади ентусиазма за влизане в банковия бранш. Този път съгласно източници на " Капитал " регулаторът не е дал насоки на поискано от синдиците координиране за възможностите на претендентите. Така не престават и четиримата. Изготвена е нова оценка на " Виктория " от " АФА Консултанти " през юни 2017 година, с цел да се отрази настоящото й положение за новата процедура по продажбата й. Ако и този път не се стигне до договорка, евентуалният вид е разпродажба на банката.

Кандидатите

В тази процедура новопоявилият се претендент е " Вабо интернал ". Дружество на Васил Божков, учредено на 13 юли 2017 година Капиталът му е 50 000 лева, като учредителите му са записали по 25 000 лева - " Вабо 2012 " и " Нове интернал ". И двете сдружения са еднолична благосъстоятелност на Васил Божков. Той е и в съвета на шефовете на новоучреденото " Вабо интернал ". В предмета му на активност е записано комерсиална активност в страната и чужбина, присъединяване в други търговски сдружения, само че и всяка друга активност, незабранена категорично със закон. Божков е с бизнес в хазарта за стотици милиони левове, има и портфейл от недвижими парцели.

Австрийският Kerbler Holding, който в този момент взе участие в обединяване с още две непознати структури, е притежател на Wiener Privatbank - дребна, бутикова банка, профилирана в частно банкиране, ръководство на активи и планове в областта на недвижимите парцели. Основни акционери в нея са Гюнтер Керблер и Йохан Ковар. Керблер е прочут заможен магнат във Виена, натрупал положение от покупката на остарели здания, които реконструира и продава с надценка. В предходната процедура участваше в консорциум с " Лев инс ". В края на предходната година Wiener Privatbank купува за 13 млн. евро дребната Valartis Bank Austria. Другите две сдружения в консорциума също са австрийски.

За повторно в процедурата се включва Инвестбанк. Банката сподели слаб резултат на стрес теста предходната година и сама трябваше да се капитализира. В края на април оттова оповестиха, че са изпълнили рекомендациите на Българска народна банка за попълване на финансовите си буфери.

БАКБ също взе участие за повторно. В предходния търг тя подаде оферта, само че предпочетеният претендент от синдиците и фонда за гарантиране на влоговете беше банката на Фуат Гьовен Д Банк. Българска народна банка не даде позволение за договорка, тъй като проектът на определения покупател не планува обединение, а запазването на " Виктория " като обособена институция, т.е. допустима бърза препродажба. Офертата на БАКБ е предвиждала обединение на двете банки.Какво има във " Виктория "
Към 30 юни 2017 година ТБ " Виктория " има активи за 126 млн. лева по данни от салдото й в Българска народна банка. Собственият й капитал е 34.2 млн. лева Административните й нразходи са за 2.3 млн. лева, а чистият общ действен доход е за 981 хиляди лева Банката е на загуба от 2.064 млн. лева По сметки в Българска народна банка има близо 31 млн. лева, а вземанията й (като кредити) от компании и семейства са за 93.8 мнл. лева Депозитът на КТБ е за 85 млн. лева Има 1.7 млн. лева депозити на компании и съвсем 4 млн. лева влогове на семейства.
Повече по тематиката в седмичния " Капитал "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР