© Анелия Николова Няколко дни след скандалния търг за продажба

...
© Анелия Николова Няколко дни след скандалния търг за продажба
Коментари Харесай

Няколко търговци на ток пробват да изкупят евтино енергията от АЕЦ "Козлодуй"

© Анелия Николова Няколко дни след скандалния търг за продажба на електрическа енергия от НЕК, поради който шефът на държавната компания Петър Илиев подаде оставка, на Българската самостоятелна енергийна борса са оповестени още една дузина странни предложения за ток.

Група търговци са декларирали, че желаят да купят огромно количество електрическа енергия посредством дълготрайни контракти на доста по-ниски от настоящите все още пазарни цени. Ако те бъдат осъществени, ще бъде продаден ток за 208 млн. вместо за 276 млн. лв..

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Принципно няма проблем в това купувачите да търсят на ниска цена ток. Проблемът е, че изискванията са такива, че единственият вероятен продавач е държавната АЕЦ " Козлодуй ". Ако тя взе участие на този търг, ще излезе, че вместо държавната централа да събира предложения за електрическата енергия си, на който да се явят всички пазарни участници и да наддават, няколко търговеца обръщат модела, пускайки търг за покупка, в който може да взе участие единствено един производител.

По тази причина от Асоциацията на търговците на електрическа енергия в България (АТЕБ) упорстват плануваните за 24 и 25 юни търгове да бъдат анулирани, защото съставляват риск за пазара и могат да доведат до съсредоточаване на огромни количества евтина електрическа енергия в избрани пазарни участници (инициаторите на търговете). Сдружението е изпратило отворено писмо до министъра на енергетиката Теменужка Петкова, ръководителя н КЕВР Иван Иванов, шефът на енергийната борса Константин Константинов и шефа на АЕЦ " Козлодуй " Наско Михов. В него предлага държавните централи в структурата на БЕХ да не могат да вземат участие в инициирани от купувачите търгове, с цел да се отстрани опцията от сходни схеми. Проблемът е, че време за реакция няма - първият търг е в понеделник в 8 часа сутринта.

Сигнална лампа

Инициатори на търговете са малко известният търговец " Загора енерджи ", част от " Холдинг Загора ", " Енерджи МТ " на Румяна Георгиева и " Стомана индъстри ". Първото, което прави усещане е фактът, че аукционите са с идентични параметри - оповестени са едновременно, за идентичен артикул и период на доставка, при изцяло сходни цени и ограничаване до единствено един продавач.

Всъщност няколко неща навеждат на мисълта, че става дума за сила от АЕЦ " Козлодуй ": търсенето на огромни количества базова мощ, при ниска цена и периодите на доставка, които изключват плановия годишен ремонт на нуклеарната централата.

Обявените цени са сред 81 и 86 лева./мВтч, което е доста по-ниско от предстоящите от пазара над 100 лева./мВтч - за съпоставяне тази зима, от 1 ноември 2018 година до 1 март 2019 година, междинната борсова цена на тока беше над 104 лева./мВтч. При тази разлика пропуснатите изгоди за АЕЦ " Козлодуй " биха били към 68 млн. лв.. Регионалните фючърси за декември даже са на равнища от 112.1 лева./Мвтч, което значи, че при избрани условия централата би могла да завоюва даже повече. Заложената от купувачите цена е даже по-ниска от референтната пазарна цена на КЕВР за интервала от 1 юли 2019-а до 30 юни 2020 година - 89 лева./мВтч.

На 24 юни търг за подобен артикул, само че за продажба, е оповестила и държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ". При нея обаче цената е 134.52 лева./мВтч, което е с цели 53.52 лева повече от оповестените оптимални цени на уредниците от търговците търговете за покупка.

" Капитал " потърси за коментар Румяна Георгиева от " Енерджи МТ " и Антон Андронов от " Холдинг Загора ", само че не съумя да получи отговор.

Възможни последици

През декември 2018-а " Загора Енерджи " съумя да подписа подона преференциална борсова договорка, откакто преди този момент заводите на " Холдинг Загора " - " Прогрес ", " Пресков " и " Хранинвест - ХМК " заплашиха да спрат произвеждане. От нея необявеният държавен продавач на електрическата енергия (вероятно отново АЕЦ " Козлодуй " ) загуби близо 5 млн. лв., защото продаде много под пазарното равнище.

На 14 март и на 30 април към този момент имаше опит за сходни търгове от същите компании. Но тогава след неодобрение от страна на АТЕБ покупко-продажби не бяха осъществени. " Призоваваме и в този момент за навременни дейности, които да попречват сключването на покупко-продажби неотговарящи на пазарната обстановка ", пишат от асоциацията на търговците.

Ако новите 12 търга бъдат осъществени това значи, че по-голямата част от продукцията на АЕЦ " Козлодуй " за свободния пазар ще отиде в ръцете на въпросните търговци, освен това на доста положителни цени. Така те ще могат да препродават тока както на вътрешния пазар, по този начин и в чужбина. Но по-големият проблем е, че ограничавайки изкуствено предлагането те биха могли да покачват цените, защото останалите търговци няма да има от кое място да обезпечат нужните им количества електрическа енергия. Токът на Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " е доста по-скъп, а единственият огромен частен производител - Христо Ковачки, е затворил цикъла и самичък изкупува електрическата енергия от ТЕЦ-овете си.

Всичко това значи, че събитията от предходната зима, когато електрическата енергия на свободния пазар в България стигна рекордно високи стойности, може да се повторят.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР