© Анелия Николова На фона на тежката блокада, в която

...
© Анелия Николова На фона на тежката блокада, в която
Коментари Харесай

Господи, прибери си вересиите

© Анелия Николова На фона на тежката обсада, в която са сложени всички, поради епидемията от ковид в България има места, за които тези ограничавания не важат и това са храмовете. Въпросът за какво в парковете е неразрешено да се разхождаш, а можеш в църквата да се блъскаш и да целуваш не толкоз хигиенизирана икона, се слага отдавна. Светият синод обаче отхвърли да се съобрази с рекомендациите на оперативния щаб.

Темата стана още по-актуална поради идните великденски празници и терзанието, че по време на службите в храмовете ще има скупчване на хора, което усилва заплахата от разпространяване на болестта.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Под натиска на публичното мнение митрополити започнаха да приканват миряните да си останат у дома, само че отхвърлиха да затворят храмовете. Очакванията, че казусът ще се реши на срещата на вицепремиера Томислав Дончев и ръководителя на щаба ген. Мутафчийски със Светия синод в понеделник не се оправдаха. След нея и двете страни излязоха с изказвания, които доста приличаха на негоден телефон.

Според Мутафчийски като че ли въпросът е решен, само че от последвалите изказвания на синода стана ясно, че това не е напълно по този начин. Най-добре това разминаване разказа Българска национална телевизия. " На разнообразни езици приказваха оперативният щаб и Светият синод след среща посред им. Според щаба всички богослужения за Великден ще бъдат отслужвани отвън храмовете, а в църквите хората само ще могат да възпламенят свещ. Според Светия синод единствено богослужението за Великден ще е на открито, а другите служби - на Цветница и Разпети петък, ще се правят в храмовете.

Според щаба причестяване ще се дава след специфични указания. Според синода обаче смяна при даването на причестяване няма да има ", обобщиха в репортаж от националната телевизия. " Задава се рисков Великден ", написа в коментар уеб сайтът " Дойче веле ". " С какво " разходките " по един-двама са огромна отдалеченост са по-опасни от вероятността хиляди да се съберат вкупом към църквите и след това да влязат вътре ", запита в коментар уеб сайтът.

А " Свободна Европа " заключи каква е обстановката в част от останалите страни. " Заради епидемията за пръв път в цялата история на страната Израел правителствот подреди вратите на синагогите да бъдат затворени ", написа уеб сайтът и добави, че са затворени храмовете още в Германия, Англия, както и джамиите в Саудитска Арабия и Турция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР