© Анелия Николова Младен Маринов е направил кариера именно в

...
© Анелия Николова Младен Маринов е направил кариера именно в
Коментари Харесай

Мнения Daily - Реформите в МВР ще бъдат никакви

© Анелия Николова Младен Маринов е направил кариера точно в статуквото, което би трябвало да трансформира. Още по тематиката
Мнения Daily - Борисов няма съдържателно потребен ход

И още: Спадането на непознатите вложения може да има и прозаични обяснения; Белград по-скоро блъфира за Косово
10 сеп 2018
Мнения Daily - Цялата нация ще пълзи по стомах с Борисов

И още: Пожарникарските интервенции на властта са все по-жалки; " Eвразийско лоби " в Турция завива към модела на Иран
5 сеп 2018 Утрешни работи

Реформите в Министерство на вътрешните работи ще бъдат никакви

От коментар на Иван Бедров за " Дойче Веле "

" Реформите ще бъдат еволюционни, а не революционни ", сподели преди два месеца подалият оставка министър на вътрешните работи Валентин Радев. Днес фразата умерено може да бъде изменена по този начин: " Реформите ще бъдат никакви ". Номинацията на Младен Маринов за нов началник на Министерство на вътрешните работи дава задоволително учредения за сходно умозаключение. И то не толкоз поради самата персона - макар че от години медийни изявления го свързват с разнообразни известни имена, последното измежду които е това на Делян Пеевски; и макар че той бе един от ръководителите на интервенцията с " белия рейс " от нощта на 23 юли 2013, при която полицията нападна с палки спокойно протестиращи жители пред Народното събрание.

Но по-важно от всичко това е посланието, което насочва тъкмо подобен избор на министър. Първо, Маринов е служител на реда от системата, направил кариера точно в статуквото, което би трябвало да бъде променено. От сходна фигура не може да се чака да бъде подстрекател на промени, тъй като той е съумял тъкмо в това Министерство на вътрешните работи. Второ, за промени трябват политическа воля и политическа поддръжка, а бъдещият министър на вътрешните работи не е политик. Това не е казус в последните години, само че нито един от неговите прародители не въплъщава в по-голяма степен това, което хората към момента назовават " полицай ". И трето, към този момент няма време за промени - година и половина от мандата мина, а и идва година на два постоянни избора.

Проблемът с Министерство на вътрешните работи в резюме звучи по този начин - харчи доста пари, а не прави задоволително работа. Парите са над 1,1 милиарда лв. годишно, от които съвсем всичко отива за заплати и осигуровки, а от годините на зрелия социализъм структурата не е помръднала, с дребни изключения, несъмнено. Преди две години ГЕРБ се зае да реформира най-малко обществените привилегии на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, с цел да освободи запас за същинска битка против престъпността.

Тогавашният министър Румяна Бъчварова се сблъска със опозиция както вътре в системата, по този начин и в Народното събрание, където част от нейните оферти бяха блокирани в това число благодарение на ръководителя на парламентарната група на същата партия и някогашен вътрешен министър Цветан Цветанов. Част от концепциите въпреки всичко бяха признати, тъй като Бъчварова съумя да активизира политическа поддръжка.

Всеки доскорошен опит за някаква смяна е съпровождан от митинги на служители на реда, които един път даже напуснаха зоната на естественото и замязяха на бунт. И всякога властта отстъпва пред протестиращите служители на реда. Бъдещият министър е част от тези хора и надали ще застане на друга позиция.

----------- Политиците ни не се държат като свободни хора и сляпо възприемат съветската позиция.

Тих фронт

Мълчание и гузно озъртане у нас по аферата " Скрипал "

От коментар на политолога Даниел Смилов в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Peter Nicholls
За да си свободен, самостоятелен и върховен, би трябвало да се придържаш към правила, които са годни за всички рационални същества. Едно такова предписание е, че думите имат значение: в случай че си споделил нещо и то се е оказало погрешно, би трябвало да си признаеш грешката и да въведеш съответните корекции в държанието си. Така стоят нешата съгласно Кант. И въобще.

По случая " Скрипал " България зае съветската позиция: а точно, че " няма задоволително доказателства " за съпричастност към закононарушението от страна на Кремъл. Това беше неточност и тогава, само че е пределно забележима в този момент, когато евентуалните причинители бяха разпознати и за тях бе издадена европейска заповед за арест. Идентифицирани са със фотоси от камери и имена, и се твърди, че са офицери от съветските служби. (Всъщност, в случай че нещо от това не е правилно, за съветската страна би било доста елементарно да го потвърди, като покаже хората и показа тяхното алиби).

От публична позиция у нас по въпроса царува безмълвие и гузно озъртане, което се нарушава единствено от жалките опити на някой кадесар да омаловажи новите доказателства. (И нищо чудно, тъй като такива реликти още настояват, че Георги Марков е погубен от британските или американските служби. Версията в този момент е същата - британските служби тровят Скрипал, с цел да очернят почтения режим на Владимир Путин.)

" Дума дупка не прави " е нашият държавен отговор на разкритията на британците и на Кант. Това не е отговор на свободни хора.

-----------
Излиза, че министър можеш да смениш, само че началник на " Булгаргаз " не можеш.

Вечна дружба

" Булгаргаз " се вършат на ударени и пазят монопола на " Газпром "

От коментар на някогашния дипломат в Русия и енергиен специалист Илиян Василев в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Юлия Лазарова
Стигна се до състояние " Газпром " да търси способи да се измъкне от монополния си статут или най-малко да го размени с различен, който не му основава проблеми с Брюксел. А Булгаргаз безусловно се вършат на ударени, с цел да го запазят оптимално дълго. И никой не повдига въпрос за оставка на шефа на Булгаргаз, който е главния провинен за обстановката.

Излиза, че министър можеш да смениш, началник на Булгаргаз не можеш. Как да не си спомниш за пророческите думи на Димитър Талев - " И да знаеш, Минке, че последният болшевик на планетата ще почине в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив болшевик. ".

Русофилството в България стигна стадий на самостоятелност по отношение на процесите в Русия и в България. То обслужва материалните ползи на локална олигаргархично-политическа проведена група, която го употребява като щит и знаменател на общите си полезности. Затова на Копринка има представители и то доста и от ГЕРБ, а Булгаргаз е отвън границата на европейските стандарти на корпоративно държание и националния потребителски интерес. Ако Русия не им е задоволителна, ще станат синофили, единствено и единствено да имат лепило, което да ги държи дружно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР