© Анелия Николова Май 2019 г., Монако. Депутатът от ДПС

...
© Анелия Николова Май 2019 г., Монако. Депутатът от ДПС
Коментари Харесай

Как прокуратурата постави Пеевски и Доган в епицентъра на международна афера

© Анелия Николова Май 2019 година, Монако. Депутатът от Движение за права и свободи и издател Делян Пеевски би трябвало да се срещне с френски предприемач и някогашен чиновник на румънските служби. Те желаят от него 12 млн. евро, с цел да махнат името му и това на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доклад от отчет на френските служби, за това, че с контрабандата на " Булгартабак " се финансират терористичните организации " Ислямска страна, Ал Нусра, ПКК и режима на Башар Асад ". Въпросният отчет е трябвало да бъде изпратен на Европейската комисия (ЕК).

Няма да откриете този сюжет в напоителния информативен поток, приближаващ от пресцентъра на държавното обвиняване. Няма да чуете за него от основният прокурор Сотир Цацаров или от наследника му Иван Гешев.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Именно прокуратурата обаче продуцира това криминале, развило се тихомълком тази пролет. На 16 май при интервенция на ДАНС и спецпрокуратурата са арестувани Дорин Йордаке и Дилян Георгиев. Те са упрекнати в проведена незаконна група, основана през 2018 година за да прави тероризъм и изнудване.

Тезата на държавното обвиняване (в лицето на прокурорите Евгения Станкова, Ангел Кънев и Фердинандов) е, че двамата, дружно с оповестения за търсене румънец с френско поданство Овидиу Семенску, са поискали 12 млн. евро, с цел да бъдат махнати имената на Пеевски и Доган от отчет на френските служби, който ги уличава, че финансират тероризъм, през контрабандата в Турция на цигари на " Булгартабак ". Въпросният отчет е трябвало да бъде изпратен на европейските институции през юни.

В следствието, чиято теза звучи тотално объркана, се появяват имената на предприемача Васил Божков и общинските съветници от ГЕРБ Орлин Алексиев и Валия Чилова, а съществени очевидци на прокуратурата са хора от близкото обграждане на депутата.

Днес, четири месеца след ареста им, Дорин Йордаке и Дилян Георгиев са към момента в следствения арест.

Встрани от обвиняването, което адвокати, с които " Капитал " се съветва, дефинираха като неуместно, въпросът за следващ път демонстрира до каква степен прокуратурата е подготвена да стигне, с цел да брани ползите на Делян Пеевски. Разследването припомня и за скритата от Сотир Цацаров прокурорска инспекция, формирана по отчет на турските служби, в който се твърди точно, че през на контрабандата на артикули на " Булгартабак " се финансират терористични организации.

Описаната фактология по-долу се базира обществени източници - правосъдните съвещания, на които е гледана мярката за неотклонение на двамата арестувани. Представителите на държавното обвиняване не загатват имената на Пеевски и Доган в пледоарията си, а приказват за " обществени персони ". От разпитите по следствието двамата политици са упоменати неведнъж, а самите прокурорски очевидци са от близкото обграждане на Пеевски.

" Какво изнудване е това? С какво ги заплашват? Че няма по отношение на тях да се ползва наказателна отговорност или какво? Делото съществува единствено и само, тъй като в него са забъркани великите имена Пеевски и Доган. Ако това бяха Иван Петров и Георги Иванов това знамение нямаше да съществува въобще " разяснява пред съда обвиняването единият от юристите.

Бивш служител на реда, френски предприемач

От личните му пояснения пред съда излиза наяве, че Дорин Йордаке е някогашен чиновник на румънската работа за битка с проведената престъпност, където е отговарял за трафика на опиати, а по-късно за крадени коли. Въпреки, че публично се занимава с бизнес и има сдружения в Румъния, България и Дубай, Йордаке декларира пред съда, че към момента е офицер. Обявеният за търсене Овидиу Семенску беше арестуван през 2015 година в Румъния по следствие за корупция обвързвано с активността на френската компания " Веолия " в Румъния.

През 2018 година Дорин Йордаке се срещнал с Дилян Георгиев, който е прочут в родния си град като Капанеца. Той има общ бизнес с близкия до ТИМ Марин Костов-Магарето, а от делото излиза наяве, че Георгиев е съветвал контракта за продажба на ТЕЦ-Варна на Ахмед Доган.

Двамата, по техните пояснения, имали желание да развиват бизнес и търсили разнообразни контакти. В Пловдив те се свързали с производителя на парфюми " Рефан ", защото Йордаке желал да изнася продуктите им за Китай. Свидетелите споделят в показанията си, че Георгиев играел ролята на преводач.

Посредник по тези срещи е Иван Петлешков, който съгласно юристите след това ще се окаже и главният очевидец на прокуратурата, само че под загадка идентичност - 436. Другите очевидци на обвиняването са Добролюб Нинчев, който е работил за адвокатската фирма на юриста на Пеевски Александър Ангелов (връзката трябвало да стане през някогашната му брачна половинка, която продължава да работи там) и варненския предприемач Николай Георгиев, който е татко на певицата Гери-Никол.

Според показанията на очевидец 436 Георгиев и Йордаке отишли в Будапеща, където се срещнали с Овидиу Семенску. Последният посочил от iPad-а си отчет, който бил отдаден на контрабандата на цигари и финансиране на тероризъм и в него имало 20 страници, отдадени на България и там, както един от юристите преразказва показанията на тайния очевидец, имало информация касаеща " българската компания " Булгартабак ", която не е регламентирана по закон и там е видял имената на политика Ахмед Доган и политико-бизнесмена Делян Пеевски, настрана и името на лицето Чолаков. "

По думите на очевидеца те поискали 12 млн. евро, с цел да бъдат редактиран отчета и от него да отпаднат имената на Доган и Пеевски. От тази сума 10 млн. евро трябвал да отидат за френския прокурор, който следил следствието, а останалите 2 млн. евро за посредниците-румънци.

По време на настояването за непрекъснатото задържане на двамата обвинени прокурор Евгения Станкова (станала известна с тезата, че е чиновниците на компания ТАД груп, упрекнати за хакерската офанзива на Национална агенция за приходите са желали да завладяват системата за автоматизирано напояване пред парламента) споделя: " Вътре в отчета очевидецът показва, че тематиката била обвързвана с контрабанда на цигарени произведения, като със средствата от тази активност се финансират няколко терористични организации като Ислямска страна, Ал Нусра, ПКК и режимът на Башар Асад. Било посочено, че в делките като медиатори с употребяват няколко търговски сдружения от Дубай. Част от лицата, които се явяват медиатори сред компания " Булгартабак " АД и терористични организации. "

През май тайният очевидец сезира прокуратурата и Йордаке и Георгиев са поставени под наблюдаване и подслушване, а в последна сметка арестувани след среща в столично заведение.

Тезата на двамата арестувани е, че са провеждали редица срещи в България, с цел да развиват бизнес в страната. Последното се поддържа и от други обстоятелства по делото. Дни преди ареста на Дорин Йордаке той и Овидиу Семенеску се виждат с общинския консултант от ГЕРБ Орлин Алексиев. Връзката била направена от различен представител на ГЕРБ в съвета - Валя Чилова. От показанията му излиза наяве, че те са говорили за ръководството на " Топлофикация София ", а след това са потърсили през тях контакт с Клаус Мангаот от компанията Alstom (вероятно става дума за Клаус Манголд, който е бил в надзорния съвет на компанията от 2010 до 2016 г.) Такава среща е станала, само че със сина му Кристоф. Срещата била по отношение на желанията на ремонтния цех в Илиенци да притегли непознат вложител.

Да изнудваш Пеевски и Доган се оказа тероризъм

Първоначалното повдигнато обвиняване от профилираната прокуратура на двамата арестувани е за присъединяване в проведена незаконна група, основана, с цел да прави тероризъм и изнудване. При първичното разглеждане на ограниченията за неотклонение отбраната на обвинените пледира, че данни за тероризъм по делото има само във връзка с Доган и Пеевски, а не на двамата арестувани.

" Няма нужда и не е задължен, който и да било от тези двамата жители намиращи се тук в залата, да търпи несгодите и ареста, единствено тъй като е трябвало да потвърждаваме, че в никакъв случай не са били свързани с " Булгартабак " и че " Булгартабак не е следствие и не е в силите и компетентностите на българските разследващи служби да знаят да знаят дали френските проверяват тези хора " споделя един от юристите на обвинените пред съда.

Защитата прави прилика и с различен подобен случай - продуцираното през 2014 година от прокуратурата така наречен ликвидиране на Пеевски. Тогава двама индивида бяха арестувани по обвиняване, че са се пробвали да убият депутата от Движение за права и свободи, само че по-късно стана ясно, че изобщо не е имало подобен опит, а делото е измислено от държавното обвиняване: " Не е налице каквато и да била заплаха същият да извърши друго закононарушение, защото за това би трябвало да има някакви доказателства, най-малкото, че той ще пречи в хода на това Директива за птиците (досъдебно производство), в случай че Директива за птиците продължава да го поддържа, тъй като практиката, която се наложи в последните години, когато става въпрос и се замесва името на господин Пеевски, веднъж към този момент основният прокурор се извинява за това, че прокурори са повдигали обвиняване на група, която е желала да го убива господин Пеевски ".

Парадоксалното по случая е, че по следствието за изнудване на Пеевски и Доган двамата изнудвани, които би трябвало да имат качеството на потърпевши не са разпитани. В края на май са разпитани някогашния и сегашния шеф на " Булгартабак " - Венцислав Чолаков и Владимир Жеков, които разясняват само отчетите на " Нилсен " за контрабандата на цигари в България.

Данни за това, че артикули на " Булгартабак " наводняват незаконния пазар на цигари в Турция се съдържаха в серия от отчети на службите в Анкара. През 2015 година се появи информация, че Пеевски и Доган имат възбрана да влизат в Турция.

Две години по-късно - през 2017 година турските управляващи оповестиха, че са изпратили констатациите си на мрежата за полицейско съдействие Интерпол. След медиен напън основният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че стартира инспекция по случая, само че по-късно държавното обвиняване отхвърляше каквато и да е било информация по случая.
През 2018 година правата върху марките бяха продадени на British American tobbaco, а в последния отчет на турската работа за битка с проведената престъпност името на компанията отсъства.

Спецпрокуратурата е изпратила европейска заповед за следствие до Франция, с която желаят разпит на " френския жител Бернард Ассо ", за който се допуска, че е трябвало да помогне за " редактирането " на отчета.

От следствието против Йордаке и Георгиев не излиза наяве дали отчетът, с който те са изнудвали двамата политици съществува. Една от тезите на отбраната на обвинените е, че държавното обвиняване е иницирало следствието точно с цел да разбере дали френските служби са изготвяли подобен отчет. Пред съда представителя на държавното обвиняване твърди, че при арестите на двамата са конфискувани флашки, само че дали въпросният отчет е на тях (нещо, което обвинените отричат) не излиза наяве.

Засега шест правосъдни състава в профилирания съд са отказали да освободят Дилян Георгиев и Дорин Йордаке, напълно възприемайки безрезервно тезата на прокуратурата, че те могат да се укрият или да извършат ново закононарушение, както и, че има задоволително данни, че са членове на въпросната проведена незаконна група, основана за изнудване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР