© Анелия Николова Хората, получаващи помощи за безработица или социални

...
© Анелия Николова Хората, получаващи помощи за безработица или социални
Коментари Харесай

Земеделците ще могат да наемат безработни при облекчени условия

© Анелия Николова Хората, получаващи помощи за безработица или обществени помощи, могат да получават спомагателен приход от сезонна работа в селското стопанство и без да изгубят правото си на подкрепяне от страната. Тези, които се намират в неплатен отпуск сега, могат да включат втори трудов контракт и без позволение от главния си шеф. Това са двете утвърдени ограничения, които на прага на дейния сезон в селското стопанство би трябвало да пренасочат чиновници към този бранш. Засега най-спорната концепция, която идва от аграрни сдружения - за " наложителен " труд в земеделието на безработни лица, не е реалност. Но здравното министерство одобри друго предложение от сектора: облекчена карантина за контактни с ковид служащи във фермите и преработвателни предприятия.

Сезонна претовареност за безработни

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики С признатите през тази седмица в Народното събрание промени в законодателството, свързани с изключителното състояние, се вкарва опцията земеделските производители да подписват трудови контракти за краткотрайна претовареност, сходни на еднодневните контракти, с които да наемат чиновници за действия като прибирането на реколтата да вземем за пример. Ключовата смяна в тази ситуация е, че сключването на сходни контракти не би повлияло на взимането на обезщетение за безработица или обществени помощи от чиновниците, което в предишни години беше сериозна спирачка за обезпечаването на сезонни служащи на полето. Във вторник общественото министерство заяви, че всички хора, които сега се намират в неплатен отпуск поради епидемията от ковид, ще могат да бъдат наети на втори трудов контракт от различен шеф. За задачата няма да бъде изисквано позволение от главния, в случай че в трудовия контракт няма експлицитна възбрана за " втора " работа.

" Няма и ограничавания за времето, в което служащите и чиновниците могат да поставят труд по втория трудов контракт, до момента в който са в неплатен отпуск ", се показва още в информацията, в която се моли и тези чиновници да се записват в бюрата по труда за повече благоприятни условия за намиране на спомагателна работа. Тази опция се чака да бъде употребена главно точно в земеделския бранш.

На този стадий няма решение по най-спорната концепция за сезонната работа в земеделието, която е обвързвана с настояването на Асоциацията на земеделските производители в България безработните лица да поставят с изключение на общественополезен, и аграрни труд. По неофициална информация на " Капитал " точно това е и едното от предложенията на отрасловото министерство към сектора, което сега се разисква. Самата идея към този момент породи полемики: от това, че на процедура се вкарва наложителен труд в интерес на частни лица против държавна " заплата ", до това, че безработните са се осигурявали против правото да получат сходно обезщетение при загуба на работното си място.

По неофициална информация земеделското министерство дискутира и опцията служащи в предприятия, в които е въведено понижено работно време поради рецесията с ковид и получават обезщетения по схемата 60/ 40, да могат да стартират спомагателна работа в селското стопанство.

По-лек режим на карантина

Междувременно в понеделник вечерта здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която на процедура вкарва по-лек режим на карантина за служащите в селското стопанство. Искането идва от самия отрасъл, базирайки се инструкции на Европейска комисия, съгласно които служащите в земеделието би трябвало да попадат в категорията на " сериозни " чиновници, нужни в актуалната обстановка. Според наредбите на здравния министър при положение, че е наложена карантина на здрави лица, които са контактни с болен от ковид, може да се даде опция да продължат работа посредством наставление от здравните управляващи " за обезпечаване непрекъснатост на дейностите по развъждане на селскостопански животни, по преработката на първични материали и произвеждане на фуражи ". Въпросните контактни, само че здрави служащи, ще могат да излизат от домовете си и да вървят на работа като обаче " работодателят обезпечава условия на работа, които не заплашват близките лица ". Това включва и условия за персонална хигиена, защитни средства и стерилизация, излиза наяве от разпорежданията на здравното министерство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР