© Анелия Николова Документ Отговор Местността Розовски вриз се намира

...
© Анелия Николова Документ Отговор Местността Розовски вриз се намира
Коментари Харесай

Новият строител на "Хемус" си купи имот за почивна станция

© Анелия Николова Документ
Отговор
Местността " Розовски вриз " се намира на 12 км. от град Брацигово и на 7 км. от село Розово. Според обява във " Фокус " това е положително място за отмора: летовището в региона разполага с 112 вили и два хотела.

Сега вакационните парцели в региона ще се усилят с един държавен. До тази година компанията " Автомагистрали " с принципал районното министерство е разполагала с имот с бунгала в курорта, а през февруари 2019 година се е сдобила и с нов парцел в граничещата с " Розовски вриз " околност " Юнтала ". Целта на придобивката е да се разшири легловата база за чиновници.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " Автомагистрали " стана известна на необятната аудитория в края на 2018 година, когато държавното управление й разпореди да строи 134 км. от автомагистрала " Хемус " за 1.34 млрд.лв. Тогава беше повече от явно, че тя няма потенциал да извърши задачата - компанията най-вече поддържа пътища, постоянно дава действия на други компании, а няма и задоволително техника.

В тази връзка при започване на април от принципала на " Автомагистрали " - Министерството на районното развиване и благоуйстроството, пуснаха прес известие в което обясняваха по какъв начин компанията си купува нова техника. В доклада на компанията за 2018 година обаче е видно, че с изключение на техника, тя е напазарувала и парцел.

Да се похвалим

От финансовия доклад на компанията за 2018г. проличава, че при започване на февруари тя е сключила договорка с община Брацигово, при която е купила имот от 842 кв.м. край село Розово, околност " Юнтала " за 7 хил.лв.

Самият обществен търг на общината се е състоял на 21 декември, тъкмо преди коледните празници. Дружеството е купило имота на начална цена от 7 хил.лв., която е утвърдена с решение на общинския съвет в Брацигово.

" Придобиването на парцела е належащо за повишение индикаторите на личния на сдружението парцел, неговата реставрация и благоустрояване за възстановяване изискванията на отдих и отмора на чиновниците и служащите от сдружението ", написа в доклада. От това излиза наяве, че там ще се устрои някакъв тип почивна станция.

Компанията от 2006г. има прилежащ парцел с размер 1.4 дка, излиза наяве от информация в Имотния указател. От наличната информация там се вижда, че от над 10 години компанията разполага с шест бунгала с повърхност 19 кв.м.

" Сегашното управление на Дружеството няма навика да се " бие в гърдите " за всяка добре свършена работа, само че щом ни питате – ще се похвалим. В едно с възходящите отговорности, ние не изоставяме и обществената политика на компанията ", разяснява в писмен отговор изпълнителният шеф на компанията Стоян Беличев пред " Капитал " (виж прикачения файл). И още един парцел

Имотно развиване за " Автомагистрали " има и в столицата. През 2018 година е " извършена процедура за създаване на Подробен устройствен план за приемане на виза за планиране и вероятно капиталово желание върху личен на сдружението парцел в регион " Надежда ", съответно в ж.к. " Толстой ".

През 2016г. страната е апортирала въпросния имот с размер 2279 кв.м. в капитала на сдружението " Автомагистрали ", сочи информация в Имотния указател.
Има ли потребност от станции

Целта явно е спомагателен бонус за новите чиновници, които сдружението ще наема за строителството на " Хемус ".

От доклада се вижда, че се наемат нови хора в отделите " Инфраструктурно строителство ", " Инвестиционен надзор ", " Производствено-технически " и " Експлоатация и поддръжка ". В изявление за " Капитал " преди време, Беличев изясни, че " стремглаво се уголемява техническият отдел ".

" По отношение развиването на човешките запаси се възнамеряват спомагателни образования, тиймбилдинг и други мероприятия ", написа в отговора сдружението. В своя отговор до " Капитал " обаче Беличев прецизира, че още няма съответни планове за парцела.

Ако обаче държавната компания реши въпреки всичко да строи база, това ще бъде необичайно решение на фона на отчета на Световната банка, който заключи, че държавните сдружения и министерствата губят голямо количество пари (над 20 млн. лв) всяка година от неприятно ръководство точно на почивни бази и станции. Поради обстоятелството, че това не е присъща активност за тях и изисква обособен мениджмънт и екип, поддържането на станция, която да не е на загуба, се оказва извънредно мъчно упражнение за държавните сдружения. И изцяло неясно, в случай, че има задоволително частни хотели и къщи за посетители. С две думи, за " Автомагистрали " ще е по-добре да притегля хора със заплати, не с бунгала.
Компанията пораства доста

Досега единствената активност на " Автомагистрали " беше по контракти с Агенция " Пътна инфраструктура " за поддържането на автомагистрали в страната, като единствено през 2018г. подписа три такива. Строителството на " Хемус " ще е напълно нова активност за компанията. По договорите за поддържане тя разчиташе на редица подизпълнители от строителния бранш.

Приходите на държавното сдружение се усилват с 45% за 2018г. по отношение на миналата година - от 55 млн.лв. те стават 80 млн.лв. Печалбата обаче се резервира почти същата - за предходната година е над 5.6 млн.лв., като за 2017г. е била към 5.2 млн.лв.

Персоналът обаче се е нараснал с 26 души - от 245 на 271.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР