© Анелия Николова Дългият уикенд около 24 май за мнозина

...
© Анелия Николова Дългият уикенд около 24 май за мнозина
Коментари Харесай

Вечерни новини: ГЕРБ отново води с малко пред БСП за изборите, нов обречен опит на Мей за сделката по Brexit

© Анелия Николова Дългият уикенд към 24 май за мнозина ще е време за къса почивка отвън страната - нормалните дестинации са Гърция и Турция. В България пък абитуриентските балове ще влязат в разгара си в слеващите няколко дни. Европейските избори в неделя, 26 май, като че ли идват след тези цели на жителите - с упованията за относително ниска изборна интензивност от към 35-40%. Множеството кавги от последните седмици също не подтикват предпочитание за присъединяване във вота.

Все отново свръхактивността на премиера е съумяла да върне минималната преднина на ГЕРБ пред главните съперници от Българска социалистическа партия, сочат данните на няколко социологически изследвания, оповестени през днешния ден. Дни наред Борисов е в live режим, като обикаля страната, инспектира, открива и т.н, а включванията онлайн във Facebook са по няколко пъти дневно. Днес акцентът в програмата му беше първата копка на газовата връзка с Гърция, на която участва и гръцкият министър председател Ципрас.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Ден преди провеждането на евроизборите във Англия пък договорката на Тереза Мей за Brexit още веднъж е на девен ред. Британският министър председател прави четвърти, обезверен и също толкоз жертван опит да прокара сделката през Народното събрание, с което за следващ път вбеси вътрешната съпротива в консервативната партия и може да й коства сполучлив избор на съмнение.

НАЙ-ВАЖНОТO

ГЕРБ е съумял да върне минималната си преднина пред Българска социалистическа партия за евровота съгласно сондажи


През май ГЕРБ са съумели последователно да преодолеят последствията от абсурда " Апартаментгейт " и връщат минималната си преднина пред Българска социалистическа партия за идните евроизбори. Това демонстрира оповестени през днешния ден изследвания на " Маркет Линкс ", извършено сред 11 и 19 май, и на " Тренд ", извършено сред 11 и 17 май, по поръчка на " 24 часа ". Според " Маркет Линкс " за партията на Борисов ще гласоподават 29.6%, за Левицата - 27.5%, а общо 4 или 5 партии ще съумеят да излъчат евродепутати. Сред тях са и Движение за права и свободи с 6,9%, ВМРО-БНД с 5,7%, а " на кантар " е " Демократична България " с 4,7%.
Според " Тренд " пък ГЕРБ наваксва в хода на акцията с минимална преднина пред Българска социалистическа партия, само че също в границите на статистическата неточност - 31.5% против 30.4%. Тази организация обаче слага Вътрешна македонска революционна организация на ръба, " Демократична България " е под чертата.

Според разбора на социолозите от " Маркет Линкс " обръщането на наклонността сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия се дължи на високата интензивност на Борисов и интензивното му наличие в медиите. Проучването обаче демонстрира, че след свадите критичността към политическите партии, както и към институциите, е доста висока, като над три четвърти от интервюираните считат, че в България отсъства работещ механизъм за надзор на еврофондовете.

Тереза Мей пробва за четвърти път да прокара договорката си за Brexit

Тереза Мей във вторник изиска депутатите да прегледат още веднъж договорката й за Brexit, макар че те към този момент три пъти отхвърлиха съглашението й за напускането, контрактувано с Европейски Съюз, а опитите за намиране на компромис с опозиционните лейбъристи се провалиха. За да завоюва поддръжка измежду депутатите, в този момент тя разгласи и " отстъпки ", измежду които са и опция за нов референдум, разнообразни митнически варианти, законово обвързване за намиране на " различни сделки " за ирландската граница и други Веднага обаче висши консерватори подлагаха на критика проекта й и предложиха да се откаже от него, с цел да избегне поредна унизителна загуба. Според английските медии с дейтвията си Мей ожесточава опозицията против себе си вътре в консервативната партия и някои висши тори даже ще опитат да трансформират правилника, с цел да може да се гласоподава неотложно избор на съмнение против нея.

Всичко това наподобява на трудно дежа вю – английският министър председател показва проекта си за Brexit, а депутатите незабавно го разпарчетосват в Народното събрание. Мей прави обезверен опит да задържи поддръжниците и да убеди съперниците си, само че зрелищно не съумява. Всичко това на няколко пъти наложи удължение на периода на Brexit, като последната дата е 31 октомври.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Борисов и Ципрас най-сетне дадоха старт на строителството на газовата връзка сред България и Гърция

Фотограф: Надежда Чипева
Година след първичния проект министър председателите на България и Гърция - Бойко Борисов и Алексис Ципрас, най-сетне направиха през днешния ден край пропусквателния пункт " Маказа " първата копка на газовата връзка сред двете страни. Търговете и за строителството, и за доставката на тръбите бяха извоювани от гръцки компании. Началото на строителните действия обаче е леко помрачено от тъжба, подадена от българската " Топливо-2 " на Васил Щраков, която отпадна от конкуренцията за снабдител само че тръбите, извоювана от Corinth Pipeworks Pipe Industry. Казусът занапред ще се преглежда от Комисия за защита на конкуренцията, само че от плановата компания ICGB ще изискат авансово осъществяване на контракта, с цел да не се забавя още строежаът на интерконектора, който е от изключително значим държавен интерес.

Очакванията са посредством газовата връзка с Гърция България да разнообрази доставчиците си, като получава газ от Каспийския район. Тя е и от стратегическа значимост за основаването на газовия хъб " Балкан ". Общите разноски за газопровода са оценени на 238 млн. евро.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

" Примерът за триумфите на премиера Бойко Борисов е от през вчерашния ден. Докато беше в залата във Варна, началникът (както постоянно Борисов назовава Господ бел.ред.) пусна дъжда и трансформира най-скъпото в Европа неповторимо елипсовидно 45-градусово кръгово кръстовище в най-скъпия водопад. "

Зам.-председателят на Българска социалистическа партия Кирил Добрев изяснява иронично проблемите с най-новото кръстовище във Варна, част от което пропадна при пороен дъжд с градушка във вторник вечерта, а поради срутил се тротоар водата се е изсипала като водопад върху долното равнище на преди малко ремонтирания за 113 млн лева бул. (виж видеото). Части от новия път за следващ път се трансфораха в канал. Това се случи до момента в който Бойко Борисов участваше в предизборна среща на ГЕРБ във Варна. Само няколко часа преди този момент той похвали ремонта

Фотограф: Facebook група

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е удължил отпускa си доникъде на юни. Toй изтичаше през вчерашния ден, само че инспекцията на прокуратурата и Национална агенция за приходите към момента не е завършила. Данъчните ревизират всички доходи и разноски ден по ден за 6 години обратно. Освен финансовите потоци в сметките на Георгиев се ревизират и тези на брачната половинка му Ирена, която е стоматолог и има лична компания.

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди инспекция за дотациите на политическите партии през 2018 година В понеделник вечер Слави Трифонов разгласи, че партиите с право на дотация в действителност получават по 13.23 лева на глас, а не по 11 лева, както планува закона. Днес финансовият министър Горанов пък изясни, че разликата идва поради " недостатъци в закона ".

Най-големият мобилен оператор във Англия разгласи, че изключва телефоните на Huawei от бъдещото си 5G покритие , съобщи FT. Решението на EE, която е част от мрежата на British Telecom, следва включването на китайския колос в " черния лист " за бизнеса в Съединени американски щати. Впоследствие и Googleобяви, че изолира устройствата на китайската компания от операционната си система Android.

Китай понижава налозите за производители на програмен продукт и микрочипове на фона на заплахата контролът, натрапен от Съединени американски щати върху износа на софтуерни артикули, да блокира активността на китайските софтуерни компании. Повечето смарт телефони, таблети и други електронни устройства се сглобяват в Китай. Китайските производители обаче нормално употребяват американски, японски или тайвански микрочипове и други съставни елементи.

ОЩЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Къде по света е най-скъпо да идеш на среща


В Швейцария, несъмнено. Изследване на Deutsche Bank демонстрира, че разбиране като " светина среща " в алпийската страна не съществува, като цената може и да надмине 200 $ единствено за една вечер. В сметката влиза такси, обяд или вечеря за двама с безалкохолни питиета, два билета за кино и няколко бири. Седем от най-скъпите места по този индикатор са в Европа. Сред тях предстоящо са скандинавските страни, където стандартът на живот е най-голям, както и Лондон. Сан Франциско, Ню Йорк и Токио допълвад десетката със междинни сметки сред 140 и 150 $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР