© Анелия Николова Авторите са адвокати в Schoenherr. Галина Петкова

...
© Анелия Николова Авторите са адвокати в Schoenherr. Галина Петкова
Коментари Харесай

Бизнесът: отложен и забавен с новия закон, но без реални икономически насърчения

© Анелия Николова Авторите са юристи в Schoenherr.
Галина Петкова специализира в областта на конкурентното право и отбраната на потребителите. Подпомага бизнеса да бъде в крайник с най-новите локални регулаторни промени и да ползва най-хубавите практики.
Димитър Кайраков специализира в регулаторните въпроси и търговски разногласия.
Гергана Русинова специализира дружествено право, сливания и придобивания и ограничения за битка с изпирането на пари. През последните седмици няколко български и международни водачи съпоставиха обстановката на оповестената пандемия със " положение на война ". Състояние, което допуска бързи ограничения, с цел да се опазят здравето и живота на хората и което оправдава необятен набор от стопански ограничения, без значение от вероятните им последствия.

В България след оповестяването на изключително състояние небрежно бяха признати редица документи, със наложителна мощ за жителите и бизнеса. Още на 13 март министърът на опазването на здравето разгласи със заповед кои обекти могат и кои не могат да работят. По-малко от ден по-късно последва нова заповед на министъра с по-облекчен режим. Администрации и съдилища също се включиха в разписването на новите правила - също със заповед, Комисия за отбрана на Конкуренцията ( Комисия за защита на конкуренцията ) разгласи на страницата сиhttps://www.cpc.bg/storage/file/2020/zpo32.pdf " target= " _blank " > новите си правила за работа, използвани до 13 април. Съдилищата, посредством Висшия правосъден съвет ( Висш съдебен съвет ), също оповестиха новия си режим на работа до 13 април.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Не е загадка, че в България законотворчеството обичайно е динамично, тъй че, разумно, последваха и планове на напълно нови закони за ограниченията по време на изключителното състояние и особено - за сРезултатът е обнародваният през днешния ден в " Държавен вестник " Закон за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година

Представяме резюме за нашето виждане по какъв начин новият закон и съществуващото законодателство ще засегне бизнеса, като се опитваме да отговорим на по-често срещаните въпроси от последните седмици.

Обратно деяние на закона

С няколко категорично посочени изключения, законът за изключителните ограничения планува назад деяние на закона, считано от 13 март. С други думи - правата и отговорностите, които се плануват в него, имат деяние не от датата на обявяване в " Държавен вестник ", какъвто е нормалният случай, а от датата на оповестяване на изключителното състояние.

Спиране на процесуалните периоди и давностните периоди

С плана на Закона за изключителното състояние на процедура се стопират всички процесуални периоди по правосъдни, арбитражни и изпълнителни производства , които са избрани със закон или са дадени по напътствие на страните. Такива, да вземем за пример, са периодите за подаване на отговор по намерено правосъдно или арбитражно произвеждане, срокът за подаване на тъжба по решение на съд, периодите за показване на доказателства и други. Изключение е планувано само за периодите по наказателни производства, по Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест и производства, свързани с ограничения за насила.

Административните производства не са категорично изброени измежду производствата, по отношение на които се стопират процесуалните периоди . С различен текст от Закона за изключителното състояние обаче се планува, че се стопират " и други периоди, с приключването на които се погасяват или приключват права или се пораждат отговорности за частноправни субекти ". Теоретично, този текст може да се пояснява и в смисъл, че процесуалните периоди стопират и за административните производства. Не е ясно обаче за какво тогава тези производства не са категорично изброени, както това е направено за правосъдни, арбитражни и изпълнителни производства? При липса на категорично изброяване, методът по който ще се пояснява този спомагателен текст ще бъде напълно въпрос на правосъдна процедура. Също по този начин, дословното пояснение на текста води до извод, че по отношение на публичноправните субекти (т.е. държавните органи, каквито да вземем за пример са държавните администрации) процесуалните периоди (извън правосъдни, арбитражни и изпълнителни производства) не престават да текат.

Като цяло, считаме, че прекъсването на периодите ще е удобно за множеството страни по открити производства с оглед отдалечената форма на работа, въведена всеобщо в България и невъзможността за нормалното навреме реагиране. От друга страна, прекъсването на периодите ще забави и влизането в действие на решения , които по принцип са удобни за страната, която ги е поискала. Така да вземем за пример, в случай че страна (гражданин или юридическо лице) е поискала издаване на административен акт и той е предписан малко преди оповестяване на изключителното състояние (например, на 10 март), той няма да може да влезе в действие по време на изключителното състояние, защото, общоприетоо, всеки акт предстои на обжалване в период от 7 дни, 14 дни или месец (дори удобният за поискалата го страна).

Важен миг е и плануваното влизане с назад деяние на закона за изключителното състояние . До неговото обявяване през днешния ден всички актове, които са влезнали в действие от 13 март до 24 март (след като е изминал съответния очакван за това период за обжалване) са имали правно обвързваща мощ по отношение на лицата, до които се отнасят и всяка трета страна. От деня на обнародването на новия закон, обаче, част от тези актове ще се смятат за невлезли в действие, защото законът се ползва, считано от 13 март, а общоприетоо актовете изискват приключване на наложителен интервал на обжалване, с цел да влязат в действие и да породят юридически резултат по отношение на участващите страни и трети лица.

1 дежурен нотариус на 50 000 души

Законът планува, че се " лимитират " нотариалните производства до " неотложни " такива, като Нотариалната камара обезпечава дежурни нотариуси за съответния регион при съответствие 1 нотариус на 50 000 души. Законът за изключителното състояние обаче не дефинира понятието " необходимост ", тъй че все още не е ясно кои заверки ще бъдат квалифицирани като такива и ще се употребяват с приоритет. Не е ясно и кой ще прави " оценката " за необходимост - нотариусът, при своя лична преценка, Нотариалната камара или различен орган?

Независимо от това обаче, разумният извод, който се постанова, е, че всички планувани и идни нотариални покупко-продажби за прекачване на парцели или МПС могат да бъдат отсрочени за интервала на изключителното състояние, заради неналичието на справедлива необходимост? (Разбира се, методът, по който ще се ползва наредбата, занапред ще стане явен с развиването на процедура по нея).

Положително усещане прави бързата реакция на Нотариалната Камара, която още в процеса на подготовка и гласоподаване на новия Закон за изключително състояние разгласи на страницата си лист с дежурни нотариуси за цялата страна.

Сделки с дружествени дялове и корпоративни промени в изключителното състояние

Независимо от възприетото пояснение на " неотложни " случаи, ограничението на нотариалните удостоверявания при всички положения ще има последици върху покупко-продажби с дружествени дялове и корпоративни промени в сдружения с лимитирана отговорност. Причината за това е, че даже някои напълно елементарни промени в дружествения статус изискват посещаване при нотариус .

Търговският закон планува нотариално засвидетелствуване на подписите и наличието при подписване на контракт за прекачване на дружествен дял на сдружение с лимитирана отговорност. Определени решения на съдружниците, като решения за назначение на нов шеф, понижаване или увеличение на капитала, също изискват засвидетелствуване на подписите и наличието пред нотариус. Така, планувани покупко-продажби с дружествени дялове или промени в ръководството или капитала на сдружението могат да бъдат възпрепятствани от въведените ограничавания. Отлагането на избрани покупко-продажби и промени е разбираемо в изключителната конюнктура и нормално може да бъде реализиран рационален компромис сред страните. Въпреки това, забавянето може да крие и опасности за сдружението, когато дейностите би трябвало да бъдат осъществени бързо, да вземем за пример когато бързо би трябвало да бъде назначен нов шеф на сдружението по една или друга причина.

По отношение на удостоверяването на решенията на съдружниците има елементарен метод да се избегне визитата при нотариус, а точно наредбата по отношение на нотариалното засвидетелствуване на подписите и наличието може да бъде дерогирана в дружествения контракт. Това значи, че осъществяването на редица корпоративни дейности остава допустимо и без нотариус, когато настоящият дружествен контракт към този момент планува това. Ако дружественият контракт не планува елементарна писмена форма за решенията на съдружниците, то той може да бъде променен. Решението за смяната от своя страна не изисква нотариално засвидетелствуване, а може да бъде взето в елементарна писмена форма. По отношение на контракта за прекачване на дружествен дял, обаче, няма такава алтернатива, защото законовата наредба е императивна.

Също толкоз значимо е и вписването на посочените нагоре промени в Търговския указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел при Агенцията по вписванията. Както прехвърлянето на дружествения дял, по този начин и всяка от тези корпоративни промени би трябвало да бъде вписана в Търговския указател . За благополучие Търговският указател е проведен като електронна база данни, която разрешава освен онлайн информации по отношение на сдруженията, само че и електронно подаване на документи. Предпоставка за това са електронен автограф, с който да бъде подписано заявката, и платена държавна такса, която също може да бъде преведена посредством интернет банкиране. В случай, че заявителят няма публикуван електронен автограф заявката може да бъде подадено от юрист с пълномощие. Така де факто физическо посещаване в Търговския указател не е належащо, а всяка корпоративна смяна може да бъде осъществена по електронен път. Независимо от горното, офисите на Търговския указател са отворени и не престават да работят, както в множеството държавни институции с пропускателен режим, като в пространствата се позволяват толкоз хора, колкото гишета работят. Останалите гости следва да изчакат реда си отвън постройките, като се съблюдава сред хората да има разстояние от най-малко 2 метра.

Позоваване на непреодолима мощ?

В подтекста на спрените процесуални и давностни периоди, както и невъзможността за осъществяване на нормални дейности пред нотариус, доста постоянно стартира да се повдига и въпросът за позоваването на непреодолима мощ.
Самият закон за изключителните ограничения не планува съответни разпореждания по отношение на непреодолимата мощ и последствията, свързани с това. Същевременно обаче, според съществуващото законодателство не е належащо да бъде признат държавен акт, който категорично не разрешава активността ни, с цел да можем да се позовем на непреодолима мощ (форсмажор). Самата пандемия може да бъде избрана като събитие, което попада в дефиницията на непреодолима мощ според българското право. В някои случаи епидемиите се показват и в клаузите за непреодолима мощ като образец за нейното проявяване. Следователно, изпълнителите по търговски контракти, в това число тези по контракти за публични поръчки, могат да се базират на непреодолима мощ, в случай че са обективно възпрепятствани да изпълнят отговорностите си. Хипотезите на непреодолима мощ могат да са разнородни. Например, индустриалният развой е спрян, защото чиновник е инфектиран с COVID-19 и е наложена краткотрайна карантина за всички останали чиновници във компанията. Ако клиентът чака да се вложат в осъществяването артикули с тъкмо избрани параметри и тези артикули не могат да се доставят, заради затваряне на границите, още веднъж ще имаме съображение да се позовем на непреодолима мощ. Какви ще са обаче последствията за контракта зависи от обстоятелствата по съответния случай и държанието на страните.

Като първа стъпка е належащо да се разпознава клаузата за непреодолима мощ, какви последствия са планувани при настъпването ѝ и има ли периоди за известяван на насрещната страна, които би трябвало да се спазят. Редица контракти съдържат само преповтаряне на член 306 от Търговския закон, в който е записана главната уредба по тематиката, само че за избрани случаи тя може да се окаже незадоволителна. Законът планува, че не изискуем компенсации и неустойки, когато точно непреодолимата мощ е попречила да доставим стоките и услугите. Освен това за интервала на непреодолимата мощ договорът се " замразява " и никоя от страните не е длъжна да продължи да извършва отговорностите си.

Често срещана неточност е прибързаното позоваване на непреодолима мощ, без да бъдат оценени резултатите върху правата и отговорностите по контракта в целокупност и рисковете, свързани с предварителното му преустановяване. Ако компания да вземем за пример чака ремонт и доставка на съществени аварийни елементи за своето съоръжение, изненадващото изпращане на съобщение за непреодолима мощ може да провокира съществени затруднения. Фирмата ще е принудена бързо да реорганизира активността си и може да избра да скапе контракта, потвърждавайки, че не е изпълнено в период и че непреодолимата мощ не визира съответните отговорности по доставки. Резултатът - загуба на клиент, искове за неустойки, спор за непреодолимата мощ, все последствия, които могат да се избегнат посредством умела връзка и подобаващи правни дейности.

На последващо място, би трябвало да се дефинира дали непреодолимата мощ е настъпила преди изпълнителят да е изпаднал в веселба, т.е. преди срокът за осъществяване на доставките да е изминал. Само когато непреодолимата мощ предхожда забавата, изпълнителят има право да се позове на нея. Началният миг на непреодолимата мощ следва да бъде закрепен по отношение на съответния случай и не е наложително да съответствува с интервала на изключителното състояние.

Как можем да минимизираме вредите от пандемията?

Периодът до изпадане в веселба по контракта е времето, което би трябвало да се употребява за дейни договаряния с клиента по отношение на координиране на промени, които да пригодят контракта към изключителните условия, да вземем за пример смяна на графици за доставки, разсрочване на заплащания, клаузи за изменение на цените, варианти за предварително преустановяване без неустойки и други.

В случай че единодушие за изменение на контракта не може да се реализира, позоваването на непреодолима мощ може да се окаже единственото избавление. В тази обстановка обаче не е задоволително само да изпратим съобщение за непреодолимата мощ и да разчитаме, че до момента в който тя продължава, не е нужно да предприемем други дейности. Напротив, от значително значение е основаването и запазването на доказателства по отношение на това по какъв начин непреодолимата мощ визира съответно осъществяването по контракта. Това могат да бъдат документи по отношение на резултата на пандемията върху здравето на чиновниците, спънки за тяхното изпращане на работното място, аргументи за забавяния във веригата на доставки, форсмажор документи, издадени от търговски покои, както и вътрешни ограничения за попречване и ограничение на следствията от непреодолимата мощ. Навременната подготовка на тези документи може да се окаже решителен фактор в възможен спор сред страните по отношение на приложението на непреодолимата мощ към контракта.

Част от компаниите обаче ще би трябвало да продължат с осъществяването на контракти в изискванията на изключително състояние, защото по една или друга причина не могат да се базират на непреодолима мощ. В тази обстановка изпълнителите по контракти за направа (строително-монтажни работи) биха могли да изискат изменение на своето заплащане, в случай че съумеят да потвърдят, че измененията в цените на материалите и работната ръка се дължат на външни аргументи, върху които изпълнителите нямат въздействие, и които надвишават естествения търговски риск. В краен случай, засегнатите сдружения могат да предизвикват и правосъдно произвеждане за изменение или преустановяване на контракта, заради стопанска нетърпимост.

При договорите за публични поръчки също има характерни благоприятни условия, посредством които поставените в усложнение реализатори могат да се оправят с икономическите последствия на пандемията . Законът за публичните поръчки позволява изменение на контракта, когато заради условия, които при полагане на дължимата грижа възложителят не е могъл да планува, е зародила нужда от изменение, което не води до смяна на предмета на контракта. Освен това е допустима замяната или включването на подизпълнител по нужда, ако актуалните подизпълнителите са наранени неподходящо и не могат да изпълнят своя дял от предмета на поръчката.

Икономически насърчения за бизнеса?

Въпреки че Законът за изключителните ограничения беше предстоящ от бизнеса най-много поради вероятните стопански облекчения и финансови тласъци за дребния и междинния бизнес, които се чака да бъдат най-тежко наранени от обстановката, на процедура малко внимание е отделено на обществени и стопански ограничения. Така, до момента в който други страни (по-засегнати от COVID-19 като Германия, Франция и по-малко наранени като Полша) оповестиха серия от стопански ограничения, в това число съответни финансови пакети, които страната ще отпусне за справяне с последствията от вируса, законът за изключителното състояние не разяснява каква финансова помощ има подготвеност да предложи държавното управление на компаниите и при какви условия.

По отношение на съответна финансова политика, с която държавното управление се ангажира, виждаме само текстове по отношение на опцията за едностранно изменение на контракти за безплатна финансова помощ, както и плануванаъа опция за " разпределяне на безплатна финансова помощ при опростени правила, в това число без издание на покана за набиране на оферти ". Тези ограничения, въпреки и теоретично да имат капацитета за позитивни резултати, по-скоро наподобяват притеснителни в подтекста на българската политика и досегашното консумиране на европейски средства и разпределяне на " безплатна помощ ".

По същия метод, въпреки и отлагането на периоди за заплащане на налози и осигуровки, както и други отлагания на периоди, да наподобява като краткотрайно облекчение, надали някой може съществено да одобри, че такива ограничения биха могли да спасят или съществено да облекчат бизнес, за който след анулация на изключителното състояние, всички насъбрани отговорности ще станат автоматизирано още веднъж дължими.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР