© Aly Song Дъщерята на основателя на Huawei Жън Джънфей

...
© Aly Song Дъщерята на основателя на Huawei Жън Джънфей
Коментари Харесай

Дъщерята на основателя на Huawei беше задържана по искане на САЩ

© Aly Song Дъщерята на създателя на Huawei Жън Джънфей е била задържана в Канада, по искане на американските управляващи. Сабрина Мън Уанджоу, която е и финансов шеф на компанията, слага под подозрение опцията за стопляне на комерсиалните връзки сред администрацията на Доналд Тръмп и Китай. Арестът е по отношение на нарушаване на американските наказания на Съединени американски щати по отношение на Иран, написа Reuters. Агенцията обаче акцентира, че съответните обвинявания към момента не са ясни.

Huawei, която по-рано през годината се трансформира във втория максимален производител на смарт телефони в света по размер, е основна компания за китайската стопанска система и налагането на въздействие на страната на международната сцена. Тя обаче постоянно се е употребила с недобра известност измежду политическата класа във Вашингтон, която не приема компанията за същински частен индивид.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Сабрина Мън Уанджоу е щерка на създателя на Huawei Жън Джънфей и финансов шеф на компанията

Фотограф: Handout

Масови последствия

Последиците от ареста се усетиха както във Вашингтон и Пекин, по този начин и на Уолстрийт. Акциите на всички огромни снабдители на части за телефоните на Huawei, измежду които са и американски компании като Qualcomm, изгубиха към 3% от пазарната си капитализация. Най-големият проблем пред вложителите е фактът, че задържането на Уанджоу и след това изгонването ѝ в Съединени американски щати понижава възможностите за комерсиална договорка сред двете страни, която да постави завършек на ескалацията на комерсиалната война. В петък Съединени американски щати и Китай подписаха съглашение, че няма да има покачване на цени и мита в идващите три месеца.

Сабрина Уанджоу Мън е един от вицепрезидентите на компанията, щерка на създателя Жън Джънфей и финансов шеф на компанията. Тя е била арестувана на 1 декември при промяна на полети в Канада по искане на американските управляващи. От канадското министерство на правораздаването оповестиха, че към този момент има планувано чуване пред съд за петък. Американското министерство на правораздаването към момента не е излязло с позиция.

Huawei в резюме

Huawei е един от най-големите производители на софтуерен хардуер в света. Компанията е най-известна със смарт телефоните си, като по-рано през тази година задминаха Apple по размер на продажбите и сега са на второ място след южнокорейската Samsung.

Въпреки че е мощно наложена в Европа и Азия, компанията съвсем не продава в Съединени американски щати. Причините са две – от една страна, тя се преглежда като противников китайски държавен индивид от страна на конгресмени и сенатори, а вследствие от това огромните телекоми в страната не желаят да продават телефоните през веригите си. Вместо това Huawei продава през всеобщи ритейл вериги като Best Buy, само че това мощно лимитира опциите.

Смартфоните може да са най-известния бизнес измежду всеобщите клиенти на Huawei по света, само че същински значимия бизнес на компанията е телеком оборудването, което се постанова из целия свят, в това число и България, където компанията обнови мрежата на " Теленор ". Тази част от бизнеса обаче към този момент е блокирана в Съединени американски щати, Австралия и Нова Зеландия, където държавните управления се опасяват от китайска доминация при навлизането на 5G технологиите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР