© Alkis Konstantinidis Още по темата Борисов отказа среща с

...
© Alkis Konstantinidis Още по темата Борисов отказа среща с
Коментари Харесай

Мнения Daily: Защо Германия плаща за банкрутирала Гърция

© Alkis Konstantinidis Още по тематиката
Борисов отхвърли среща с македонския президент

Георге Иванов пристигна в София ден откакто разгласи, че няма да подпише съглашението за името " Северна Македония "
14 юни 2018
Какво следва за " Република Северна Македония "

Споразумението отваря вратите на Европейски Съюз и НАТО за страната, само че пътят до такава степен е дълъг
13 юни 2018 Германия не харесва това

Защо Германия заплаща за банкрутирала Гърция
От изявление с икономиста Янис Варуфакис, някогашен финансов министър на Гърция, във вестник " Зюддойче цайтунг "

От 2010 година подлагам на критика всяко ново гръцко държавно управление за това, че взима нови заеми, макар че в никакъв случай няма да може да ги върне. И през днешния ден Гърция си остава в положение на банкрут. А когато една страна е банкрутирала, тя няма по какъв начин да излезе от рецесията, поемайки нови заеми. Тъкмо това беше и позицията, която застъпваше гръцкото държавно управление през 2015 година и персонално аз като финансов министър. А фактът, че по-късно нещата се развиха иначе, е повода да подам оставка.

След 2010 година Германия направи голяма неточност, наливайки от ден на ден пари в каци без дъно. Страната плащаше, с цел да избави банките, които държаха всевъзможни рискови скъпи бумаги. Но вместо в Европа да продължаваме да даваме " действителни пари " за спасяването на " имагинерни пари ", е извънредно време да разработим проект за преструктуриране на еврозоната. Германия би трябвало и може да спре да запушва дупки... Тя от години пропилява спестяванията на своите жители - те към този момент не получават никакви лихви за парите си, към този момент съвсем няма сигурни капиталовложения. Редно ли е освен това състояние страната още да дава кредитни гаранции за банкрутирала Гърция? Това по никакъв начин не е рационално.

Още през 2015 година на всички беше ясно, че заемите не оказват помощ на Гърция, а ѝ вредят. И всички знаем за какво все пак принудиха Гърция да взима заеми. Това си беше замаскирана избавителна котва за банки като Дойче банк, Сосиете женерал и други, които, в случай че не бяха получили помощ, щяха да банкрутират още през 2009, в разгара на финансовата рецесия – поради рискованата си капиталова политика.

Всеизвестно е, че доста от отпусканите средства отидоха за обслужването на задължения към въпросните банки. За възобновяване на Гърция останаха прекомерно малко пари. Стотици милиони евро на данъкоплатците отидоха за погасяването на банкови загуби. Германското държавно управление излъга жителите си, с цел да избави банките.

С придвижването DiEM - Democracy in European Movement (основано от Варуфакис - бел. ред.), ще се явим на изборите за европарламент следващата година. Нашата стратегия е интернационална, за цяла Европа. Все още сме малко - общо 100 000 членове. В Германия имаме 25 000, в Гърция – 8000. За да решим проблемите на Европа, би трябвало да спрем да ги преглеждаме на национално равнище.

Аз самият считам да се кандидатирам, макар че в действителност ненавиждам парламентите. Брюксел за мен е същински призрачен сън. Там въобще не се прави политика, доминират бюрокрацията и кариерните игрички.
---------------------
Геополитика

В четвъртък българският президент Румен Радев тържествено посрещна македонския си сътрудник Георге Иванов. От Министерския съвет разпратиха известие, че министър председателят Бойко Борисов е отказал да се срещне с македонския президент

Фотограф: Велко Ангелов Каква Македония е добра за България?
От коментар на Иван Бедров за " Дойче веле "

Противниците на съглашението сред министър председателите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев ще стават от ден на ден и все по-шумни. Темата е доста плодородна за политическо опълчване. По-важно е обаче, че таман този въпрос е ключът към влизането на Македония в НАТО, и по тази причина можем да чакаме " вложения ", които ще пробват да трансфорат въпроса за името в централен, да преувеличават съществуващите разлики и да осуетят или забавят окончателното привършване на контрактуваната от Ципрас и Заев процедура. България реагира бързо и още същия ден приветства постигнатото съглашение за името Северна Македония. Но гласовете срещу стартират да се обаждат и по тази причина е значимо още първоначално ползата на България да бъде ясно откроен. Българският интерес диктува Македония да стане част от НАТО и от Европейски Съюз, а не да продължи да се носи по течението. Затова за България е доста значимо съглашението за името да проработи.
В момента сме изправени пред пределно съответен избор. Първият вид е съглашението да проработи, Македония да получи покана за присъединение към НАТО и да стартира договаряния за участие в Европейския съюз. Вторият вид е съглашението да не проработи и Македония да продължи да се носи по течението, без евроатлантическа вероятност и без напън за демократизация и промени, какъвто ще оказват договарянията с Европейски Съюз. Българският народен интерес е несъмнено в първия вид.

" Няма да приветстваме "

Провал на съглашението значи Македония да остане отвън НАТО. Това е декларираният интерес и на Сърбия, и на Русия. Най-острите рецензии изцяло естествено идват от политическите изразители на съветския интерес на Балканите. Също толкоз естествено е те да не се лимитират с тези няколко изявления.

" Няма да приветстваме, в случай че Македония стане част от НАТО ", сподели преди седмица посланикът на Русия в Европейски Съюз Владимир Чижов, въпреки и на думи да поддържа решаването на разногласието за името. Година по-рано той бе декларирал, че Русия може " да предложи опция на Македония, Западните Балкани и на която и да е друга страна, тъй като постоянно съществува опция на евроатлантическата интеграция ". Чижов е създател и на репликата за България като " троянски кон " на Русия в Европейски Съюз.
Геополитическото опълчване в района е очевидно с просто око.

" Ако дръпнем чертата, се оказва, че или Делян Пеевски е един от най-проверяваните и чисти хора в страната, или има доста положителни юристи и счетоводители. " Това резюме направи ръководителят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев на резултатите от инспекциите на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски

Фотограф: Надежда Чипева Преди по-малко от две години Черна гора упрекна Русия, че е взела участие в осуетения опит за прелом, който е имал за цел да попречи на присъединението на страната към НАТО. Днес Черна гора към този момент е част от алианса. Това е българският народен интерес - Македония да стане част от зоната на сигурност, правила и предвидимост, каквито подсигуряват НАТО и Европейски Съюз. Именно в тази среда най-лесно могат да бъдат позволени всички опасения за искания. Като начало ръководещите могат да положат старания за изработването на народен консенсус по въпроса - най-малко да се опитаме да понижим нервността, която се задава.
--------------------
Потребности

Нужни ли са положителни юристи, когато имаш положителни прокурори?
Статус на политолога Даниел Смилов във фейсбук

Според Пламен Георгиев Пеевски е или чист, или има положителни юристи. Има и трета опция - има положителни прокурори.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР