© Alkis Konstantinidis Още по темата Борисов отказа среща с македонския

© Alkis Konstantinidis Още по темата Борисов отказа среща с македонския ...

Мнения Daily: Защо Германия плаща за банкрутирала Гърция.

© Alkis Konstantinidis Още по темата
Борисов отказа среща с македонския президент

Георге Иванов дойде в София ден след като обяви, че няма да подпише споразумението за името "Северна Македония"
14 юни 2018
Какво следва за "Република Северна Македония"

Споразумението отваря вратите на ЕС и НАТО за страната, но пътят дотам е дълъг
13 юни 2018 Германия не харесва това

Защо Германия плаща за банкрутирала Гърция
От интервю с икономиста Янис Варуфакис, бивш финансов министър на Гърция, във вестник "Зюддойче цайтунг"

От 2010 г. критикувам всяко ново гръцко правителство за това, че взима нови кредити, въпреки че никога няма да може да ги върне. И днес Гърция си остава в състояние на фалит. А когато една страна е фалирала, тя няма как да излезе от кризата, поемайки нови кредити. Тъкмо това беше и позицията, която застъпваше гръцкото правителство през 2015 г. и лично аз като финансов министър. А фактът, че след това нещата се развиха другояче, е причината да подам оставка.

След 2010 г. Германия направи огромна грешка, наливайки все повече пари в каци без дъно. Страната плащаше, за да спаси банките, които държаха всевъзможни рискови ценни книжа. Но вместо в Европа да продължаваме да даваме "реални пари" за спасяването на "имагинерни пари", е крайно време да разработим план за преструктуриране на еврозоната. Германия трябва и може да спре да запушва дупки... Тя от години пропилява спестяванията на своите граждани - те вече не получават никакви лихви за парите си, вече почти няма сигурни капиталовложения. Редно ли е при това положение страната още да дава кредитни гаранции за банкрутирала Гърция? Това никак не е разумно.

Още през 2015 г. на всички беше ясно, че кредитите не помагат на Гърция, а ѝ вредят. И всички знаем защо въпреки това принудиха Гърция да взима кредити. Това си беше замаскирана спасителна котва за банки като Дойче банк, Сосиете женерал и др., които, ако не бяха получили помощ, щяха да фалират още през 2009, в разгара на финансовата криза – заради рискованата си инвестиционна политика.

Всеизвестно е, че много от отпусканите средства отидоха за обслужването на дългове към въпросните банки. За възстановяването на Гърция останаха твърде малко пари. Стотици милиони евро на данъкоплатците отидоха за погасяването на банкови загуби. Германското правителство излъга гражданите си, за да спаси банките.

С движението DiEM - Democracy in European Movement (основано от Варуфакис - бел. ред.), ще се явим на изборите за европарламент догодина. Нашата програма е интернационална, за цяла Европа. Все още сме малко - общо 100 000 членове. В Германия имаме 25 000, в Гърция – 8000. За да решим проблемите на Европа, трябва да спрем да ги разглеждаме на национално ниво.

Аз самият смятам да се кандидатирам, въпреки че всъщност мразя парламентите. Брюксел за мен е истински кошмар. Там изобщо не се прави политика, преобладават бюрокрацията и кариерните игрички.
---------------------
Геополитика

В четвъртък българският президент Румен Радев тържествено посрещна македонския си колега Георге Иванов. От Министерския съвет разпратиха съобщение, че премиерът Бойко Борисов е отказал да се срещне с македонския президент

Фотограф: Велко Ангелов Каква Македония е добра за България?
От коментар на Иван Бедров за "Дойче веле"

Противниците на споразумението между премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев ще стават все повече и все по-шумни. Темата е много благодатна за политическо противопоставяне. По-важно е обаче, че тъкмо този въпрос е ключът към влизането на Македония в НАТО, и затова можем да очакваме "инвестиции", които ще опитват да превърнат въпроса за името в централен, да преувеличават съществуващите различия и да осуетят или забавят окончателното приключване на договорената от Ципрас и Заев процедура. България реагира бързо и още същия ден приветства постигнатото споразумение за името Северна Македония. Но гласовете против започват да се обаждат и затова е важно още в началото интересът на България да бъде ясно откроен.Българският интерес диктува Македония да стане част от НАТО и от ЕС, а не да продължи да се носи по течението. Затова за България е много важно споразумението за името да проработи.
В момента сме изправени пред пределно конкретен избор. Първият вариант е споразумението да проработи, Македония да получи покана за присъединяване към НАТО и да започне преговори за членство в Европейския съюз. Вторият вариант е споразумението да не проработи и Македония да продължи да се носи по течението, без евроатлантическа перспектива и без натиск за демократизация и реформи, какъвто ще оказват преговорите с ЕС. Българският национален интерес е безспорно в първия вариант.

"Няма да аплодираме"

Провал на споразумението означава Македония да остане извън НАТО. Това е заявеният интерес и на Сърбия, и на Русия. Най-острите критики напълно естествено идват от политическите изразители на руския интерес на Балканите. Също толкова естествено е те да не се ограничат с тези няколко изказвания.

"Няма да аплодираме, ако Македония стане част от НАТО", каза преди седмица посланикът на Русия в ЕС Владимир Чижов, макар и на думи да подкрепи решаването на спора за името. Година по-рано той бе заявил, че Русия може "да предложи алтернатива на Македония, Западните Балкани и на която и да е друга страна, защото винаги съществува алтернатива на евроатлантическата интеграция". Чижов е автор и на репликата за България като "троянски кон" на Русия в ЕС.
Геополитическото противопоставяне в региона е видимо с просто око.

"Ако дръпнем чертата, се оказва, че или Делян Пеевски е един от най-проверяваните и чисти хора в държавата, или има много добри адвокати и счетоводители." Това обобщение направи председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев на резултатите от проверките на депутата от ДПС Делян Пеевски

Фотограф: Надежда Чипева Преди по-малко от две години Черна гора обвини Русия, че е участвала в осуетения опит за преврат, който е имал за цел да попречи на присъединяването на страната към НАТО. Днес Черна гора вече е част от алианса. Това е българският национален интерес - Македония да стане част от зоната на сигурност, правила и предвидимост, каквито гарантират НАТО и ЕС. Именно в тази среда най-лесно могат да бъдат разрешени всички опасения за претенции. Като начало управляващите могат да положат усилия за изработването на национален консенсус по въпроса - поне да се опитаме да намалим истерията, която се задава.
--------------------
Потребности

Нужни ли са добри адвокати, когато имаш добри прокурори?
Статус на политолога Даниел Смилов във фейсбук

Според Пламен Георгиев Пеевски е или чист, или има добри адвокати. Има и трета възможност - има добри прокурори.

Източник: capital.bg