© Alessandro Bianchi Кражбите на електроенергия, свързани с добива на

...
© Alessandro Bianchi Кражбите на електроенергия, свързани с добива на
Коментари Харесай

Криптоминьори вече крадат ток директно от трафопостовете

© Alessandro Bianchi Кражбите на електрическа енергия, свързани с добива на цифрови валути като Bitcoin, получават нови размери. Криптоминьорите към този момент не се лимитират единствено до захранващата мрежа в домовете и офисите, а връзват машините си непосредствено към трафопостове на електроразпределителните сдружения, употребявайки кабели за високо напрежение. За това оповестиха от ЕВН, откакто са открили сходни противозаконни дейности на територията на Южна България. По случаите работи полицията, само че все още няма открити и разпознати извършители, както и конфискувано съоръжение.

Причината търсачите на цифрово злато да поемат този риск е, че главният разход при добиването на цифрови валути е точно електричеството и неговото минимизиране усилва доста облагите. Така да вземем за пример единствено за ден една добра настройка от майнъри (машинки за рандеман на монети) може да използва ток за 1000 лева, който, в случай че не бъде заплатен, автоматизирано се трансформира в приход за миньора.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики. Фургон за биткойни

Установените от ЕВН обири на електрическа енергия са в региона на гр. Стамболийски. Общо при тях е, че става дума за трафопостове в покрайнините на дребни обитаеми места като Йоаким Груево, Марково и Скобелево, заради което установяването на противозаконното свързване става по-трудно. Т. нар. " майнинг " инсталация в два от обектите е била инсталирана в особено пригодени мобилни фургони, снабдени с климатизация, камери за видео наблюдаване и СОТ.

Това е един от конфискуваните от полицитя фургони с техника за рандеман на криптомонети, които са били свързани незаконно с електрозахранващата мрежа.

В едни от случаите до откриване на схемата се стига след регулярен обход на мрежата от екип на електроразпределителното сдружение. До един от трафопостовете в края на село Марково техниците откриват обвързван с нерегламентиран кабел фургон, от който се чува мощен звук. По сходен метод е открит и различен фургон край Скобелево.

До инспекция на място в Йоаким Груево пък се стига, след претоварване на трафопоста и спиране на зареждането на обитаемото място. И изпратените техниците са открили, че прилежаща селскостопанска сграда е обвързвана посредством нерегламентиран кабел. При последващата инспекция на полицията обаче помещението е било към този момент изпразнено, само че от наличните следи е открито, че там е имало точно техника за рандеман на криптомонети.

Какво демонстрират сметките

Експертни оценки на ЕВН сочат, че при всеки обособен случай става дума за кражба на електрическа енергия в размер от 200 кВт/час, което за съпоставяне е почти колкото междинното месечно ползване на едно домакинство през лятото. Тъй като все още не е открито какъв брой време са работили противозаконните копачки, не могат да се създадат и точни калкулации за кражбите. Но в случай че въпросната електрическа енергия бъде заплатена по настоящите все още цени на дребно, би коствала 900 лева дневно или 27 хиляди лева на месец.

С толкоз ток биха могли да се захранят най-малко 90 от най-новите устройства на BITMAIN за рандеман на биткойни - AntMiner S17 Pro (с потенциал 53Th), които употребяват по 2.1 кВт ток на час. Останалата сила е нужна за изстудяване, защото при работата им се отделя огромно количество топлота.

Изчисленията демонстрират, че с един AntMiner S17 Pro на ден могат да се създават към 0.002 биткойна. При цени от към 10 000 $ за биткойн това прави към 20.3 $ или 35.6 лева дневно. На месец надлежно сумата би била 1068 лв.. Ако умножим тези суми по 90, колкото устройства се допуска, че е имало във фургоните, се получават надлежно 3200 дневно и над 96 хиляди лева на месец.

Разбира се, самите копачки костват не малко - 2366 $, или над 4140 лв., освен това без разноските за доставка и митото (вносът е от Китай). Което при 90 бройки би изисквало инвестиция от над 372 хиляди лева

Превантивни ограничения

От ЕВН оповестиха, че ще подхващат серия от ограничения за попречване на сходен вид обири на електрическа енергия. За задачата сдружението стартира разяснителна акция с кметовете от дребните обитаеми места, които са евентуално рискови за монтиране на копачки за криптовалути. Целта е да им се обърне внимание и при най-малки подозрения за развиването на такава активност в техните землища да алармират органите на Министерство на вътрешните работи и електроразпределителното сдружение. Освен това ще се извърши разбор на риска и ще се усили честотата на обходите на трафопостовете, както и монтирането на уреди за балансово мерене с отдалечено отчитане, които да спомогнат за по-ранното определяне на кражбите. ЕВН стартира и монтирането на СОТ в трафопостове, избрани като евентуално рискови за сходна активност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР