© Александър Вълчев Според проучване на Университета в Мичиган количеството

...
© Александър Вълчев Според проучване на Университета в Мичиган количеството
Коментари Харесай

Къде зимуват бегачите

© Александър Вълчев Според изследване на Университета в Мичиган количеството пробягани в парковете километри през зимата е към два пъти по-малко от тези през летните месеци. Подобни проучвания не са правени за България, само че и с елементарни наблюдения може да се разбере, че зимата тук се спортува навън доста, доста малко. Но макар че дните стават по-къси, а температурите по-ниски, спортовете навън и изключително бягането биха донесли доста изгоди и приятни чувства.

Фотограф: Александър Вълчев

Какво обаче е значимо да имаме поради, преди да изскочим на открито със спортни облекла и маратонки, по какъв начин да се подготвим, накъде и по кое време да бягаме, сами или с компания, какво да хапнем и по какъв начин да се възстановим след това. За всичко това се обърнахме за препоръки към двама души, които не стопират да бягат в парка без значение от сезона. Надя Младенова и Калин Стоянов са капитани на бегаческия клуб adidas Runners Sofia. Двамата водят постоянни тренировки за напреднали и начинаещи бегачи и несъмнено пращят от хрумвания и опит за шерване.

Фотограф: Александър Вълчев

Кога?

Най-често хората отделят време за тичане заран преди работа и вечер. Калин и Надя обаче съумяват да вместят в стратегиите си тренировки денем и горещо ги предлагат на хората, с които работят. Според тях обедната отмора е добра спортна опция, изключително в случай че наоколо има уместно място за тичане. Друг плюс е, че по този начин би се употребила светлата част от другояче къси и мрачни есенно-зимни дни. Доказано е, че нездравословните резултати от заседяването в офиса могат да се понижат не със спорт отвън работно време, а с по-малко седене и повече придвижване от 9 до 17. Затова и е толкоз целесъобразно да разчупим рутината с една бърза "почивка " за тичане.

И макар неоспоримите изгоди от отбивките за спорт в работно време изследванията демонстрират, че едвам 4% от постоянно бягащите съумяват да се раздвижат в обедната отмора. Според Калин всичко е въпрос на по-добра организация: "Обедната отмора би предоставила изцяло задоволително време за преобличане, тичане, бързо ядене и връщане на работа. През есента и зимата огромен плюс е, че поради по-ниските температури може даже да не е неотложно вземането на душ – просто когато е студено, и изпотяването е по-малко. "

Фотограф: Александър Вълчев

С какви облекла? Според данните от надпревари по тичане в целия свят през предходната година (вкл. аматьорски) най-предпочитана е дисциплината полумаратон (21.1 км), която избират 36% от състезателите. На второ място се подреждат 10-те километра (22%), а на трето - класическият маратон (15%). Когато обаче не са на съревнование, множеството хора показват, че обичаната им отдалеченост за подготовка е 10 км.

Повечето хора, които се занимават с тичане, изминават приблизително по 18 – 40 км седмично без значение от сезона.
Вечният въпрос "какво да облека през днешния ден " изскача постоянно и в главите на бегачите, освен това не толкоз от суетност, а тъй като е основен за тренировката. Значението му се ускорява още повече, когато лятото свърши и изборът не е единствено сред къси панталони и тениски. Често в парковете могат да се видят запъхтяни хора, които са прекомерно навлечени, със залепнали по гърбовете мокри памучни блузи или пък бързащи да се скрият на топло, тъй като са прекомерно разголени. В същото време е потвърдено, че при тичане на температури от към 4°C топлинните загуби с мокри облекла могат да бъдат двойно повече, в сравнение с в случай че облеклата са сухи. Много неудобства и настинки биха се икономисали, в случай че просто се обърне повече внимание на оборудването за тичане. Калин, който към този момент е натрупал десетина години опит в бягането, споделя, че също е правил тривиалните неточности: "В началото и аз бягах с памучни тениски. Идвам от фитнес средите и там памукът се тачи. Човек обаче бързо може да се убеди какъв брой неприятна концепция е това. Памукът се мокри, тежи и пречи на топлоотделянето. В момента, в който се насочих към "по-умни ", синтетични материи, резултатите ми в бягането даже се усъвършенстваха. Разликата е голяма. " Надя, която нетипично за множеството дами е студенолюбива, постоянно припомня на хората, с които тренира, че не е нужно да се навличат ненужно. Причината е, че когато човек стартира да се движи, бързо се стопля. Именно поради придвижването двамата отделят огромно значение освен на материите, само че и на кройките на облеклата. През зимата оголените елементи от тялото страдат доста повече. Затова е значимо облеклата да пасват добре, даже и да няма разбърквания. Любим на Надя и Калин в тази връзка е Climaheat суитшъртът от последната сбирка на adidas. Със Slim Fit кройка, той разрешава на материята да бъде покрай кожата, а еластичността й способства дрехата да не се движи ненужно.

Фотограф: Александър Вълчев

С какви аксесоари?

При студено време аксесоарите не трябва да се не помнят, тъй като с изключение на да красят, имат и други значими функционалности. Една от значимите рекомендации на Калин към останалите бегачи е да не подценяват шапката и ръкавиците, както и спортната забрадка вид "бъф " за врата. Причината е, че 50% до 80% от топлоотдаването се случва през главата и най-ефективният метод да го понижим е шапката. Ръцете пък остават надалеч от ядрото на тялото и сърцето при тичане и се охлаждат елементарно, по тази причина е добре да не ги оставяме да мръзнат без ръкавици. Калин припомня, че преохлаждането им е извънредно постоянно срещано при дамите. Често те имат ниско кръвно, а от време на време и така наречен синдром на Рейно – побеляване на дланите при мраз поради неприятно оросяване. Дори Надя през зимата излиза да бяга с шапка, ръкавици и блуза с дълъг ръкав или леко яке.

С какви обувки?

През есента и зимата изборът на терен за тичане значително зависи от това къде е по-малко мокро, хлъзгаво или снежно. Калин споделя, че най-важно за него, изключително в зимните сутрини, е обувката да се захваща добре за повърхността. Едно от най-неприятните неща, поради които се е сблъсквал с асфалта, е така наречен черен лед. Той постоянно обръща внимание, че предназначението на модела обувки и местата за тяхното прилагане е значимо – дали са за асфалт или за офроуд по пътеки. Сред желаните от Калин модели за обичаните му дълги и мудни бягания е adidas SolarBOOST – постоянна обувка, която дава добра опора на стъпалото и минимизира заплахата от контузии и умората. Когато обаче търси скорост и желае да измине по-късо разстояние, той обува adidas Adizero Adios 3. През идната зима ще тества и най-новия зимен модел на марката, с цел да се убеди в качествата му. Надя, която обича "по-ударни " градски бягания по асфалт, употребява adidas Alphabounce. Това са обувките, на които е заложила и по време на Софийския маратон тази година.
Двамата треньори обръщат внимание и на техниката на стъпване. Те предлагат, в случай че има заплаха от падение, да се вършат по-ситни крачки, а в случай че рискът е огромен – торсът да бъде леко наведен напред (походката на пингвина).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР