© Надежда Чипева Средствата са за кампания 2016 и преводите

...
© Надежда Чипева Средствата са за кампания 2016 и преводите
Коментари Харесай

Минното поле "Натура"

© Надежда Чипева

Средствата са за акция 2016 и преводите са направени към общо 11 810 производители
от 21 авг 2017
Защо в този момент, какво се не разрешава и кого визира
10 авг 2017
Десет години българските държавни управления заблуждават Европейска комисия, че ще защитят зоната, до момента в който позволяват капиталови планове с въздействие върху бъдещето й
10 авг 2017
След като блокира възбраната за строителство, земеделие и лов на риба в новата предпазена зона поради митингите, Борисов даде обещание договаряния за ново решение
7 авг 2017
От решението на съда не следват финансови наказания за страната
14 яну 2016 Нено Димов едва ли си е представял, че когато получи поста министър на околната среда и водите, главната му активност ще бъде сапьорска. Но за негово страдание тъкмо по време на ръководството му започнаха да се пукат първите проблеми, свързани с " Натура 2000 ". И миризмата не е хубава, тъй като е с усет на корупция и застояли решения.

Това е " бомба, заложена от предходните държавни управления ", съобщи самият Димов, допълвайки, че се съмнява в рамките на предпазените зони. Прокуратурата също побърза да се задейства след недоволството в Каварна и съобщи, че в зоната " Калиакра " има " изкуствено разширение на предпазени територии ". Общото чувство, което остана, е, че " Натура 2000 " е някакъв план, надали не импровизиран на коляно от някакви природозащитници и пратен в Брюксел в плик.

Истината е, че процесът на установяване на тази зона беше дълъг и комплициран, включваше доста съгласувания и повода за сегашните проблеми не е по какъв начин са включвани в нея териториите, а че 10 години след влизането в Европейски Съюз мрежата не е построена, зоните не са избрани дефинитивно и следствията от това ще са все по-тежки.

Как се чертаеше " Натура 2000 "

Процесът по определянето на зоните, които да влязат в " Натура 2000 ", трябваше да стартира още в края на 90-те години със стартирането на присъединителния развой на България в Европейски Съюз. Типично по нашенски обаче той стартира няколко години по-късно, и то по гледище на природозащитни организации. " Натура " стартира да се работи през 2002 година, като самодейността за това пристигна от неправителствени организации, а не от държавното управление, което несъмнено щеше да се сети два месеца преди участието ", добавя и Андрей Ковачев от съдружие за дивата природа " Балкани ". " Основното опрощение беше, че няма пари ", разяснява Тома Белев, който сега е ръководител на Асоциацията на парковете в България.

Вечният проблем с парите е бил решен от интернационалните донори и от " доброволния принос на фенове и експерти орнитолози ", изяснява Ирина Матеева от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП).

Първото национално финансиране идва през 2005 година и то е за 171 хиляди лева за два плана, по които работи Българско дружество за защита на птиците. Другата организация, спечелила план с национално финансиране, е " Зелени Балкани " (виж таблицата), които създават зоните, свързани с местообитанията на застрашени животни и растения. В този развой се включват и други НПО-та като СДП " Балкани " и WWF, които си обезпечават външно финансиране по разнообразни планове. Общото сред всички тях е, че с изключение на специалистите от неправителствените организации в създаването на зоните се включват и стотици учени от Българска академия на науките и универститети. " По тези планове работеха главно учени от институтите на Българска академия на науките и университети в страната. Така че мрежата беше основана от най-хубавия теоретичен капацитет в страната ", разяснява Ковачев. Само по техния план са наети над 100 експерти от Българска академия на науките. " Някои от тях работеха съвсем непринудено, само че те работеха, тъй като ние успяхме да ги въодушевим с това, че работят за природата. Учените направиха допустимо най-хубавото в тези периоди и за тези средства ", добавя той.

Природа с граници

В резултат на работата на учени и специалисти през 2006 година са препоръчани 114 зони за птиците, които са утвърдени и приети от интернационалните организации като " БърдЛайф интернешънъл " и 500 зони за местообитанията. Общо те обгръщат над 40% от територията на страната.

Впоследствие обаче някои от зоните, които се припокриват, отпадат с обяснението, че няма задоволително научни данни за тях. Според Ирина Матеева тогава отпада и част от " Калиакра ". " На въпроса за какво не одобряват " Калиакра " в цялостните граници тогавашният шеф на Българска академия на науките отговори " да оставим ветроенергийния бизнес да се развива ", спомня си тя. Подобен е казусът и с други зони като " Рила буфер ".

В последна сметка броят на признатите предпазени зони е 233, което е 30% от територията на страната, а за птиците 119 – 22.7%. През 2008 година Европейска комисия стартира процедура против България за това, че не е присъединила всички нужни зони за запазване на птиците в " Натура 2000 ".

След влизането в Европейски Съюз има един огромен план, обвързван със предпазените територии, и той в действителност е финансиран обилно. Това е анализът на настоящото положение и детайлното им картиране, което се извършва от консорциум " Натура България " в интервала 2011-2013 година против 15.4 млн. лева (стойността, маркирана като изплатена). Според част от природозащитните организации при неговото осъществяване е имало съществени пропуски. От " Дикон груп ", която е главен реализатор в плана, разясниха пред " Капитал ", че само Министерство на околната среда и водите може да реши дали в този момент е належащо или не събиране на нови данни и какъв способ да бъде употребен.

Цялата работа - и преди, и след влизането в Европейски Съюз - непрекъснато е била докладвана и одобрявана от Министерство на околната среда и водите. При представянето на картирането да вземем за пример Николай Недялков от Министерство на околната среда и водите, началник на плана за картиране и установяване на положението на " Натура ", разгласи, че това е най-публичният план, минал е няколко равнища на надзор на качеството, в това число и от външни на изпълнителите специалисти. Сега от министерството изпаднаха в лека шизофрения и подлагаха на критика процеса, в който сами са взели участие. " Казусът " Калиакра " сподели избрани недостатъци в досегашния метод за установяване и ръководство на предпазените зони, както по повод прецизността на картирането по отношение на кадастъра, по този начин и във връзка с информирането на заинтригуваните страни и намирането на баланс и взаимоотношение с тях, в това число посредством информиране и образование по отношение на режимите в тези зони. " В бъдеще, споделят от Министерство на околната среда и водите, ще се търси " уравновесен метод ".

Тик-так

Този уравновесен метод ще бъде взривен от една дребна детайлност. Държавата по този начин и не довършва работата си до дъно с към този момент признатите зони. За всяка една от тях би трябвало да бъде издадена заповед от Министерския съвет, за което крайният период беше 2015 година С нея предпазената зона се афишира финално и след това се вършат проекти за ръководство, в които са заложени ограниченията, които би трябвало да се съблюдават. Такива заповеди обаче са издадени единствено за птиците, до момента в който все още за местообитанията те са единствено 8. Причината да има издадена незабавна заповед на Димов за понто-сарматските степи на бъдещата зона " Комплекс Калиакра " беше изгубеното дело против Европейска комисия.

От Министерство на околната среда и водите разясниха за " Капитал ", че подготовката на проектозаповедите стартира едвам в края на 2014 година - седем години след влизането в Европейски Съюз, като до момента за публично разискване са били препоръчани 38 проектозаповеди, което на процедура е едвам 16% от зоните. От Министерство на околната среда и водите по този начин и не дадоха отговор каква е повода за тази тромавост, само че акцентираха, че в границите на публичните разисквания са получени " голям брой мнения с спорен темперамент във връзка с препоръчаните режими, което затруднява процеса по издаването на заповедите ".

С други думи, има разногласия към всяка зона и още над 200 бомби като " Калиакра " следва да избухнат (виж карето за " Рила буфер " ). Според Тома Белев " главната цел на това закъснение е следната – като имаш заповед и режим, всяко капиталово предложение би трябвало да се преценява с тях. Сега като няма заповед, Регионална инспекция за опазване на околната среда преценя дали планът дава отговор или не и дали има потребност от екологична оценка ". Като се вземе за образец случилото се на " Калиакра ", може умерено да се каже, че Регионална инспекция за опазване на околната среда не е най-адекватната инстанция, на която да се вземат решение въпроси от национално значение.

От дирекция " Околна среда " в Европейска комисия дадоха отговор пред " Капитал ", че промени в рамките на " Натура 2000 " са вероятни, само че всяко изменение на избраните места ще би трябвало да бъде обосновано научно и никога не би трябвало да бъде резултат от несъответстващо ръководство на предпазените територии. Според Европейска комисия двете хипотези, при които сходна смяна би била оправдана, са, в случай че във въпросните зони са настъпили промени, които се дължат на климатичните условия или при потвърдена " същинска " научна неточност. И двете ще бъдат много сложни за доказване.

Изправен пред невъзможността да трансформира зоните по свое убеждение и пред инвеститорски напън на доста места, министър Димов евентуално ще научи урока на предшествениците си и ще изчака бурята да мине, до момента в който е отпред на министерството, с вярата, че бомбите ще се взривят в някой различен мандат.
Следващата " Калиакра "

Вече 10 години се отсрочва включването на зоната " Рила буфер " в територията на " Натура 2000 " макар почналото правосъдно дело в Съда на Европейски Съюз по проблема. На процедура той е съвсем еднакъв с този на " Калиакра ", в който страната беше наказана за това, че не е присъединила напълно териториите на орнитологично значимите места в предпазена зона. В момента сходна наказателна процедура тече и поради местообитанията. " Това е следващата наказателна процедура, която ще приключи с неоправдателна процедура за България. Вие може да вземете решението за " Калиакра " и единствено да промените името с " Рила буфер ", тъй като Съдът на Европейски Съюз има процедура да не пререшава ", разяснява Тома Белев. Причината за забавянето е желанието да се създадат ски курорти в някои от вековните гори, " където има няколко джоба със заменки ", разяснява Стефан Аврамов от Българска фондация " Биоразнообразие ". Какво е " Натура "

Екомрежата на Европейски Съюз се основава на основата на признатата през 1992 година Директива за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна и на Директивата за птиците.

Самата " Натура 2000 " е мрежа от места за размножаване и отмора на редки и застрашени типове и някои редки естествени местообитания, които са предпазени сами по себе си. Тя обгръща всички 28 страни от Европейски Съюз както на сушата, по този начин и в морето. Целта на мрежата е да обезпечи дълготрайното оцеляване на най-ценните и застрашени типове и местообитания в Европа.

Държавите членки избират местата съгласно точни научни критерии. Данните за съответния обект се предават на Европейска комисия, като се употребяват общоприети формуляри, в които би трябвало да бъде включена информация за размера и местонахождението на обекта, както и типовете и/или местообитанията, намиращи се в определната зона и които дават съображение за определянето й като предпазена.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР