© Надежда Чипева Спокойната августовска сряда не донесе особено вълнуващи

...
© Надежда Чипева Спокойната августовска сряда не донесе особено вълнуващи
Коментари Харесай

Вечерни новини: Кабинетът може да плати още 741 млн. лв. за "Струма", петролът се срина

© Надежда Чипева Спокойната августовска сряда не донесе изключително вълнуващи вести. Търговската война сред Съединени американски щати и Китай предстоящо продължава да носи разтърсвания на пазарите, като в днешния епизод пострадал е петролът, който се срина до 7-месечно дъно.

Българското държавно управление пък обилно подсигурява, че ще заплати за довършването на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле, в случай че Брюксел откаже.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики ПЕТ Пожарна охрана ТРИ
Новините от България и света през днешния ден, които си заслужава да се знаят, в три фрази

Правителството се ангажира да подсигури до 741 млн. лева от бюджета за строителството на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле. Принципно автомагистралата се финансира главно с евросредства, само че трасето няма по какъв начин да бъде довършено в период - до края на 2023 година Новата сума в действителност е над половината от цената на правата и ще се заплати от българския поданик, в случай че Брюксел откаже да финансира плана в идващия интервал.

Петролът се срина до 7-месечно дъно поради комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай и брент към този момент се търгува трайно под 60 $ за барел. За натиска в допълнение въздействат и упованията за закъснение на търсенето, подбудено от предстоящ стопански спад. За потребителите и бизнеса новината е добра, още повече, че цената на петрола постоянно се дефинира не от чисто пазарни фактори, а от картелни съглашения и ирационални решения.

Около 10% спад на пасажерите на двете морски летища във Варна и Бургас до края на годината предвижда операторът им " Фрапорт " на фона на доста слабия морски туристически сезон. Основната причина за упования спад е затварянето на хъба на Ryanair в Бургас и пренасочването на туристи към други конкурентни дестинации като Северна Африка и Турция, написа в междинния финансов доклад на немската компания. Отчетеният спад на пасажерите за първата половина на 2019 година е 12.9% на годишна база.

Петролните компании не са съгласни да разгласяват покупната цена на едро на горивото на касовите бележки, които се издават на бензиностанциите и са сезирали еврокомисаря по конкуренцията. Изискването веригите бензиностанции да включват тази информация в касовия бон ще влезе в действие от 1 октомври. Според петролната асоциация обаче тя съставлява комерсиална загадка, която е предпазена от еврозаконодателството.

България не се е отказала от борбата за новия цех на Volkswagen, споделя министър председателят Борисов за немския Handelsblatt. Изданието разгласява определени елементи от " писмените му заявки ", в които се споделя и че България е подготвена да изчерпи всички благоприятни условия за дотации, като се преценява със законодателствотото на Европейски Съюз. През септември се чака да бъде оповестено окончателното решение къде да е новият цех на концерна, като по-рано тази година няколко издания писаха, че изборът към този момент е бил изработен в интерес на Турция, само че от Volkswagen обявиха, че решение към момента не е взето.

НЕЩО ЛЮБОПИТНО

Модата на брадите е донесла на международния номер едно в производството на самобръсначки и ножчета за бръснене Gillette рекордни загуби, излиза наяве от доклада на компанията - майка Procter & Gamble за последното тримесечие на финансовата 2018-19 година Тя регистрира загуба от 5.24 милиарда $, написа Quartz.

Този спад в продажбите се дължи и на още няколко фактора като повишената конкуренция, съмненията във валутните курсове, само че главната е модата на брадите, като по-рядкото бръснене сви пазара на самобръсначки и ножчета в развитите страни. Gillette бе добит от Procter & Gamble за 57 милиарда $ през 2005 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР