© Надежда Чипева Сградата на Столичната библиотека на пл. Славейков

...
© Надежда Чипева Сградата на Столичната библиотека на пл. Славейков
Коментари Харесай

Столичната библиотека се ремонтира аварийно преди основния ремонт

© Надежда Чипева Сградата на Столичната библиотека на пл. " Славейков " е на близо 100 години и от дълго време се нуждае от изцяло възобновяване. Общестената поръчката за абстрактен и работен план за главен ремонт и енергийна успеваемост обаче бе прекъсната от софийската администрация пред дни, защото включения в документите енергиен паспорт на постройката от 2008 година и отминалостта му е изтекла. Сега ще се прави ново енергийно проучване, а по-късно ще се разгласи и нов търг.

Макар да няма план за ремонта обаче по Столичната библиотека към този момент се работи. Срещу четвърт милион лв. се оправя спешно фасадата, която най-вероятно ще бъде още веднъж актуализирана при цялостната реорганизация на библиотеката.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Първо спешно, след това по проект

Първата информация за ремонта на фасадата на Столичната библиотека, която е в неприятно положение и има потребност от незабавна реституция и консервация, е от 1 април тази година. Тогава на профила на купувача на софийската община се появява известие, че е отправена покана до компания " Екса " да извърши спешните действия като офертата й не може да надвишава 250 364 лева с Данък добавена стойност.
Състоянието на фасадата основава риск за минувачите.

Фотограф: Надежда Чипева
" Екса " е компания за архитектура и строителство, която постоянно печели поръчки за ремонт и консервация на знакови здания като Народния спектакъл " Иван Вазов ", Централната минерална баня, резиденция " Бояна ", Българска академия на науките и други Нейн е и плана за надстрояването на хотела " Кристал палас " на ул. " Шипка ". В съвета на шефовете на компанията влизат Венцислав Христов, Мая Апостолова, Вася Станкулова-Пеева, Магдалена Цанова, Константин Пеев.

След като " Капитал " изпрати на 4 април въпроси към Столичната община за това на какъв принцип е определена " Екса ", локалните управляващи се отхвърлиха от непосредствено договаряне и поканиха още две компании да подадат предложения - " Инфра билд план " и " Техно-консулт 2000 ". В последна сметка " Инфра билд план ", еднолична благосъстоятелност на Люба Стойчева Радевска, предлага най-хубава оферта като цената е понижена с 8000 лв. от в началото плануваната. Договорът е подписан на 16 май и сега се извършва. Крайната дата за ремонта е 30 септември.

Сградата

Столичната библиотека е проектирана от проектант Виктория Ангелова (1902-1947). Построена е в началото за Министерството на публичните здания, пътищата и благоустройството. За цялостния образ на зданието заслуги имат също арх. Г. Овчаров и Й. Йорданов (сградата е достроявана през 1930-те години с в допълнение крило към ул. " Раковски " ). Входът на вратите е декориран с три глави и монументална скулптурна комбинация от две седящи фигури: жена, олицетворяваща архитектурата, и мъж - строител. Автори са М. Иванов, К. Шиваров и Ст. Пейчев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР