© Надежда Чипева През първия пълен месец след въведеното извънредно

...
© Надежда Чипева През първия пълен месец след въведеното извънредно
Коментари Харесай

Банковото кредитиране се свива с над 300 млн. лв. през април

© Надежда Чипева През първия цялостен месец след въведеното изключително състояние и ограничавания за бизнеса и хората банките регистрират стесняване на кредитните си портфейли с 322 млн. лева Той се дължи главно на фирмените заеми, които се свиват с 275 млн. лева, само че за пръв път от 2017 година статистиката на Българска народна банка демонстрира и намаляване при потребителските заеми с 85 млн. лева При жилищните заеми има повишаване с над 90 млн. лева по отношение на март, а като цяло кредитирането за семейства се свива с 47 млн. лева поради спада при овърдрафта където влизат и отговорностите по кредитни карти.

Слабият месец

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Общо понижението на заемите е с 0.5% до 58.86 милиарда лева, като спадовете през април охлаждат и растежа на годишна база. Той беше достигнал равнище над 7%, само че към април към този момент е 5.5%. При фирмените заеми годишният ритъм се свива с 2 процентни пункта до 3.15%, а при потребителските спадът е подобен до 8.43%. Жилищните заеми, при които през февруари беше доближат пик от над 15% растеж, в този момент се охлаждат минимално и растежът пана да 14.5%.

От данните единствено за обособен месец не може да се изведе наклонност и те може да са повлияни и от еднократни резултати. В края на март стана ясно, че държавната ББР е отпуснала на колекторска компания заем за изкупуване на неприятни заеми от Пощенска и Общинска банка за над 0.5 милиарда лева номинал, което може и напълно или отчасти да е счетоводно отразено през април. Според данните на Българска народна банка през месеца са продадени портфейли за 45.1 млн. лева през април 2020 година).

Отложено утежняване

Добрата вест е, че данните не демонстрират значителен растеж на проблематичните заеми - те се повишават с едвам 5 млн. лева до близо 5.19 милиарда лева, а делът им е 8.8%. Това беше значително предстоящо. От една страна за утежняването на заемите би трябвало да се пропуснат няколко вноски, а рецесията действително стартира едвам през март. А от друга и признатият кредитен мораториум действително ще разреши на банките за доста заеми да продължат да ги регистрират като постоянни макар неналичието на вноски по тях до шест месеца.

Така по-съществен резултат от коронакризата може да стане забележим през лятото, а в цялостна степен да се регистрира чак в края на тази и началото на идната година.

Трупане на запаси

Друг позитивен миг е, че средствата по сметките на жителите не престават да порастват като единствено за април се повишават с 593 млн. лева и доближават 56.7 милиарда лева Увеличението се движи напълно от разплащателните сметки и овърнайт депозитите, до момента в който при срочните депозити има лек спад. Този феномен може да се изясни с отсрочени разноски поради несигурността към пандемията.

Банките все още са свръхликвидни и държат непотребните си запаси при негативна рента в Българска народна банка, тъй че конкуренцията за влогове не е изострена. Същевременно обаче притокът на средства е значим, защото поради мораториума и рецесията лихвените приходи през 2020 година се чака да се свият сензитивно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР