© Надежда Чипева Още по темата След Банско: Нови писти

...
© Надежда Чипева Още по темата След Банско: Нови писти
Коментари Харесай

Новото олимпийско алиби за Витоша

© Надежда Чипева Още по тематиката
След Банско: Нови писти и лифтове на Витоша по омекотен режим

Работна група към спортното министерство предлага отпадане на съвсем всички ограничавания за градежи в планината
1 ное 2018
От Витоша по-скъпо нема

" Труд " разгласи решение на комисията за Витоша в столичния общински съвет, което съветниците не са вземали
30 мар 2018 Случаят " Витоша " е като случая с Банско. Зациклили са и няма излизане от омагьосания кръг, в който притежателите на лифтовете/концесионерът натискат да отпушат процеса по строителството,

природозащитниците се опълчват, а ръководещите се пробват да лавират сред ползите на двете групи. И всичко това е овързано със комплицирани нормативни процедури. Но за Витоша се появи отварачка, която да развърже построяването на нови писти и лифтове – домакинство на Зимни юношески олимпийски игри. Идеята беше стартирана по време на визитата на президента на МОК Томас Бах в София през септември, когато България беше хазаин на три международни шампионати – по волейбол, по художествена гимнастика и по гребане. Според формалната версия на ръководещите концепцията е пристигнала от самия Бах, който окуражил София да кандидатства за четвъртото издание през 2024 година

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. А министър председателят Бойко Борисов бързо разпореди на спортния министър Красен Кралев да приготви кандидатурата. За да се случи обаче всичко, би трябвало да се позволи строителството на Витоша, с цел да могат да се обновят актуалните лифтове и да се изградят нови, както и да се оформи напълно нова ски зона с нови ски трасета. Най-малкото тъй като ще би трябвало да има хомологизирани ( ? ) писти за надпреварите по алпийски ски.

В момента най-голямата спирачка пред притежателя на лифтовете " Витоша ски ", обвързвана с президента на ски федерацията Цеко Минев, е проектът за ръководство на парк " Витоша ". Според оправданията на " Витоша ски " нови лифтове не могат да се построяват, тъй като ще би трябвало да бъдат сложени на нови постаменти и това ще влезе в несъгласие с проекта, който не разрешава строителство. Същата теза се поддържа и от министър Кралев. И двете страни, които в действителност играят в един тим, настояват, че старите лифтове са толкоз остарели, че към този момент не могат да се ремонтират. Плановете за развиване на ски зоната са оповестени от дълго време и са присъщи с това, че се планува построяването на писти и върху каменните реки и превръщането на зоната към долната станция на " Витошко лале " в нов център на ските, с което зоната към хижа " Алеко " остава настрана. Нещо, което допуска изолирането на целия самостоятелен от " Витоша ски " ски учебен бизнес, който сега работи главно на плацовете към хижата.

За да се случи смяна обаче, е належащо да се преработи проектът за ръководство, както държавното управление се опита да направи с Банско преди година. Красен Кралев е прям лобист за тази концепция. " Трябва да се промени проектът и тогава ще стане допустимо слагането на нови стълбове и уреди. Това не е кой знае каква промяна и мисля, че скоро ще бъде приключена. Освен това чакам скоро да има безапелационна поддръжка и от страна на Столичния общински съвет, които също ще заявят изрично, че желаят такава смяна, с цел да може най-сетне проблемите на Витоша да бъдат решени ", съобщи той в изявление за Българска национална телевизия неотдавна. А съгласно документите, с които " Капитал " разполага, Кралев към този момент е внесъл предложение за смяна в Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Обосновката – идната кандидатура за юношески олимпийски игри.

Има ли логичност

Дали България ще завоюва въпросните игри няма да стане ясно преди 23 юни следващата година, когато е 134-ата сесия на МОК в Лозана. А до тогава кандидатурата може да се употребява като претекст за смяна на нормативната база, тъй че " Витоша ски " да осъществя проектите си.

Всъщност концепцията за младежка олимпиада идва като по поръчка, само че не пада от небето. В последните години при ръководството на Кралев България провежда редица огромни шампионати. Кулминацията през септември се отрази на рейтинга на министъра, което от социолозите беше разтълкувано като утвърждение поради сполучливите семейства. Като цяло такива събития активизират и сплотяват, в случай че не се окажат прекомерно скъпи.
Засега към момента няма публични кандидатури за семейството, само че като евентуални съперници на София се загатват Ушуая в най-южните елементи на Аржентина и китайският град Харбин.

Като се има поради, че преди два месеца аржентинската столица Буенос Айрес към този момент беше хазаин на лятното издание на младежката олимпиада, а Пекин ще е хазаин на зимните олимпийски игри през 2022 година, наподобява напълно естествено МОК да търси избавление от повторението. Освен това предвид на финансовото задължение на олимпийските игри става все по-илюзорно да се счита, че София има късмет да одобри подобен формат, каквито опити бяха направени три пъти. Последният от тях за игрите през 2014 година се трансформира във крушение.

В същото време младежките олимпийски игри са с доста по-ограничен размер – участниците са доста по-малко от същинска олимпиада – 1800 против съвсем 3000. С тях вървят по-малко публични лица и подготвителни екипи и по-малко публицисти. Дисциплините също са по-малко. Дори не е наложително да има разполагаем улей за бобслей и втурване с шейни – евентуално най-неефективното оборудване за всеки уредник без обичаи в тези два спорта. Лозана, който ще одобри идващото издание през 2020 година, в началото се беше отказал от улейните спортове, само че след това избра да употребява намиращия се на 450 км улей в Санкт Мориц. Ако София желае да последва образеца, ще би трябвало да употребява някой в Австрия, само че може и да се откаже изобщо да ги включи в програмата.

България би трябвало да построи шанци на Боровец и да стегне трасето за биатлон там. Все още не е ясно дали ще може да се употребява за ски тичане поради условията за избрана дължина. Практиката е семействата да се дават на страни с към този момент построена инфраструктура, която единствено да се напудри и освежи. Първите юношески игри се организираха в Инсбрук, а вторите в Лилехамер – и двата града някогашни домакини на олимпийски игри и сегашни на кръгове от международните купи в разнообразни спортове. Третото издание е в Лозана, който се пребори с румънския Брашов. Там ще бъдат употребявани пистите в няколко курорта наоколо до Женевското езеро.

В България повече от половината уреди би трябвало да се изградят отначало, в това число и тези за алпийски ски. Българската кандидатура ще разчита на зала " Арена Армеец " и освежения Зимен замък, а за кънки бяганията може да бъде замръзнал националният стадион. Но на фона на другите две кандидатури може да се счита за любимец за семейството.

Можем ли да си го позволим

Един от главните въпроси е какъв брой ще коства всичко. Кралев твърди, че бюджетът ще е сред 30 и 40 милиона евро. На въпрос на " Капитал " на каква база е взета тази сума, от ММС дадоха отговор, че са употребявани проектите на Лозана, които афишират организационни разноски от 42 милиона $. Тази сума обаче не включва вложенията за подготовка, където нормално е разковничето на всяка организация на сходно събитие. От ММС обявиха, че още не са правили калкулация за тази част от бюджета, защото концепцията е на два месеца. В нея ще влязат всички градежи на уреди, в това число олимпийско село и пътища. Според Кралев, доказано и от ММС, " Витоша ски " ще поеме разноските за вложенията на Витоша. Според проектите на компанията те са за 50 - 70 милиона евро.

В Норвегия преди две години уредниците регистрираха облага от 2.3 милиона евро, само че в страна, в която ползата към зимните спортове е голям. Над 200 хиляди души посетиха игрите в Лилехамер, където през 1994 година се състояха може би най-хубавите олимпийски игри в историята. При първото издание през 2012 година Инсбрук разгласи, че не търси финансова облага. Разходите тогава се оценяваха на 22.5 милиона $ за организация и 121 милиона за построяването на олимпийското село.

Дали в София разноските ще са в тези граници е мъчно да се предвижда. Премиерът Бойко Борисов в последно време с лекост раздава 100 милиона лв., за " да им създадем едно стадионче ". В същото време младежката олимпиада ще бъде доста повече по джоба на страна като България и с доста по-позитивни резултати, в сравнение с международно състезание по футбол да вземем за пример. Но също по този начин остава неразбираемо каква е същинската мотивация за кандидатурата и дали не е просто да се отворят вратите за строителство на Витоша. Където, между другото, година по-късно макар разпореждането на Бойко Борисов влекът " Заека " остава все по този начин неработещ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР