© Надежда Чипева Още по темата Парите на банките по

...
© Надежда Чипева Още по темата Парите на банките по
Коментари Харесай

БНБ отчита загуба за полугодието на 2017 г.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Парите на банките по сметки в Българска народна банка са намалели с 10%

След като централната банка реши да таксува свръхрезервите им с 0.6% от октомври, регистрираното намаляване за месеца е с 4.5 милиарда лева
3 дек 2017
Българска народна банка не обича да губи

След като Българска народна банка реши да таксува свръхрезервите на банките с 0.6%, те за три седмици са изтеглили 5.6 милиарда лева и са ги вложили в чужбина
26 окт 2017
Българска народна банка към този момент таксува свръхрезервите на банките с 0.6%

Централната банка е намалила лихвата по подадените при нея пари под равнището на ЕЦБ от -0.4%
12 окт 2017 Управлението на интернационалните валутни запаси през първата половина на 2017 година е донесло 57.6 млн. евро загуба, което се равнява на -0.25% рентабилност. Това излиза наяве от доклада на Българска народна банка за полугодието, който е импортиран в Народното събрание на 22 декември и беше оповестен на 28 декември в междупразничното мъртвило.

За финален път централната банка реализира негативна рентабилност за полугодието, а и за цялата година, през 2013 година Тогава обаче то се дължеше напълно на спада на цената на златото, което докара до преоценка в салдото на Българска народна банка. Сега загубата идва най-вече от вложенията в скъпи бумаги.

Предвидими минуси

Слабият резултат беше значително предстоящ при негативните доходности по висококачествените държавни облигации на страните от ядрото на еврозоната, в които Българска народна банка влага огромната част от запасите. Той до известна степен личеше и от ежемесечния баланс на ръководство " Банково ", където се отразяват насъбраните настоящи загуби и преоценките, въпреки оттова да не може да се изведе точна сума.

Отрицателните 57.6 млн. евро идват най-вече от -54.9 млн. евро приход от вложения. " Този резултат се дължи основно на нарастването на доходността на скъпите бумаги през отчетния интервал, което от своя страна способства за спад в цените на скъпите бумаги в портфейла на Българска народна банка ", изясняват от банката. Освен в случай че този риск не е хеджиран, това вещае и нови загуби за институцията, защото упованията са от 2019 година ЕЦБ да стартира да спре изкупуването на скъпи бумаги и да стартира да стяга паричната си политика, което да докара до повишаване на лихвите и доходностите на интернационалните пазари. Това ще значи загуби от преоценки за Българска народна банка, която регистрира вложенията си по пазарни цени, които не биха се материализирали, в случай че централната банка държи книжата до падеж, а не ги продава.

Още -11.73 млн. евро носят курсовите разлики, които идват главно от котировките на златото. Тези минуси ненапълно се компенсират от 9 млн. евро доход по пасивите в салдото. Той идва с помощта на въведените от началото на 2016 година негативна рента по свръхрезервите на банките, която в първото полугодие възлизаше на -0.4%.

Опит за компенсиране

На фона на размера на личните средства на Българска народна банка (над 4.3 милиарда лева към края на годината) и на валутните запаси (над 46 милиарда лева.) тази негативна рентабилност не наподобява тревожна и тя носи главно репутационен проблем за централната банка. През годините значително независимостта и автономността на институцията се поддържаше от това, че тя не се нуждае от прехрана и даже прави вноски в бюджета (по закон - 75% от превишението на приходите над разноските й, откакто се заделят запаси и удръжки за специфични фондове). През 2017 година за пръв път такава не беше направена и по всичко проличава, че и през тази няма да има, защото, съдейки по данните от салдото на " Банково ", и през второто полугодие Българска народна банка е траяла да инкасира загуби от ръководството на запасите.

Именно това беше и повода от началото на септември Българска народна банка да понижи още повече негативната рента по свръхрезервите на банките от -0.4 на -0.6%. Така приходите й по пасива биха се покачили и това би компенсирало в по-голяма степен негативния приход от вложения. Реакцията на банките обаче беше да изтеглят към 5 милиарда лева и да сведат свръхрезервите си до най-малко.

Българска народна банка в никакъв случай не е давала доста елементи за тактиката си за ръководство на запасите, като само в докладите й се разясняват някои предприемани тактики за ограничение на риска - като минимални и оптимални предели за вложения в книжата на съответни банки и за депозити в разнообразни банки. Все отново от данните през годините личат някой от предприеманите стъпки. Така да вземем за пример през 2014 - 2016 година Българска народна банка сензитивно усилва вложенията си в средсрочни (3-5-годишни) и дълготрайни ДЦК (5-10-годишни), по които доходността е по-висока. Така ненапълно се компенсират ниските и даже негативни доходности по ДЦК на държавни управления от ядрото на еврозоната след въведените негативните лихви и стратегии за изкупуване на бумаги от ЕЦБ.

В първото тримесечие на 2017 година се следи и друга нова наклонност - понижава делът на вложенията в скъпи бумаги за сметка на този на депозитите в задгранични банки. Това обаче също не е панацея за справяне с минусите - съгласно доклада в разноските за лихви на Българска народна банка се включват и 9.6 млн. лева " по настоящи сметки при задгранични репортери, дължащи се на използване на референтни лихвени проценти с негативни стойности ".

Позитивна наклонност е, че за пръв път от 2007 година салдото на Българска народна банка се е изчистил от бумаги с рейтинг А и съдържа единствено АА- и нагоре. Подобрението може да се дължи на падежирали бумаги или на повишаване на рейтинги на страни, чиито облигации Българска народна банка държи. По закон централната банка няма право да влага в бумаги с под АА рейтинг, само че се озова с такива точно заради понижаването рейтингите посред рецесията. Делът на най-висококачествените ААА бумаги в портфейла се повишава от 67 на 74%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР