© Надежда Чипева Още по темата И през тази година

...
© Надежда Чипева Още по темата И през тази година
Коментари Харесай

Държавата ще плати до 700 млн. лв. агросубсидии до края на годината

© Надежда Чипева Още по тематиката
И през тази година се възнамерява предплатено заплащане на агросубсидии

Фонд " Земеделие " към този момент е утвърдил средства за животновъдния бранш
24 окт 2018
Подадени са претенции за дотации за 38 млн. декара земя и 1.6 млн. животни

Над 1.2 милиарда лева би трябвало да бъдат изплатени на земеделците в края на тази и началото на идната година
4 юни 2017 Земеделските производители ще получат и през тази година до края на декември предплатено така наречен базово заплащане на повърхност. Сумата, която следва да им бъде преведена, ще е сред 600 и 700 млн. лева Това стана ясно от изявление на земеделския министър Румен Порожанов в края на предходната седмица.

През 2018 година се резервира и схемата на погашение на дотациите за отглеждане на животни - на два транша преди края на годината и през първите месеци на идната.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Първи заплащания - до края на декември

За 2018 година директните дотации за земеделските производители ще надвишават 1.55 милиарда лева, като те би трябвало да бъдат изплатени най-късно до юни идната година. През последните няколко години обаче изплащането стартира предплатено - още преди настъпването на идната година, като този метод ще се приложи и в този момент. В петък земеделският министър Румен Порожанов разгласи на среща в Търговище, че следва до края на годината фермерите да получат така наречен базово заплащане на повърхност, излиза наяве от прессъобщение на агроведомството. Сумата ще бъде сред 600 и 700 млн. лева, е станало ясно от думите му.

Базовото заплащане на повърхност съставлява главната дотация за всеки деклариран декар за подкрепяне. Към нея може да има разнообразни добавки - да вземем за пример за млади фермери, за " зелени заплащания ", за работа в региони с естествени ограничавания и други, чието заплащане евентуално ще се извърши по график в първата половина на идната година.

Субсидии и за отглеждане на животни

В петък фонд " Земеделие " стартира и предплатено заплащане на дотации за животновъдния бранш. От институцията оповестиха, че са преведени 15.7 млн. лева на близо 7600 животновъди, отглеждащи овце и кози, като първи транш от подпомагането по така наречен обвързано произвеждане. Според земеделския министър останалата част от средствата ще бъдат платени през януари 2019 година

Авансово изплатените дотации за всички животновъди до края на годината се чака да доближат 70 млн. лева по разнообразни схеми. Сумата беше гласувана в средата на октомври на съвещание на управителния съвет на фонд " Земеделие ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР