© Надежда Чипева Още по темата ЕС няма да създава

...
© Надежда Чипева Още по темата ЕС няма да създава
Коментари Харесай

Експертна група на ЕК иска социалните мрежи да положат повече усилия срещу фалшивите новини

© Надежда Чипева Още по тематиката
Европейски Съюз няма да основава " министерство на истината ", съобщи еврокомисар Габриел
от Дневник,12 мар 2018
Българите са първи в Европейски Съюз по съмнение в печатните медии (графика)
от Дневник,12 мар 2018
Путин за обвиняванията за интервенция в изборите в Съединени американски щати: Какво като са руснаци?!
от Дневник,10 мар 2018
Може ли гладът да бъде надвит с повече другарство
от Дневник,10 мар 2018 " Няма време за губене ", сподели в понеделник в Брюксел комисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел при представянето на отчета на групата специалисти за битка с подправените вести. Габриел уточни, че дезинформацията от ден на ден се намесва в демократичния развой, което постанова да се подхващат незабавни ограничения. Според данни на " Евробарометър " - постоянното изследване на публичното мнение в страните членки - 70% от жителите в Европейския съюз считат, че подправените вести са проблем за демокрацията в Европа. 95% от тях пък смятат, че са се сблъсквали с подправени вести.

Докладът на групата, в която вземат участие и двама българи – Димитър Димитров от wikipedia и цифровият специалист Вени Марковски - в персонално качество, предлага главно четири предпочитани ограничения за противопоставяне на подправените вести:

- смяна на рекламните политики на онлайн платформите, тъй че да се понижи икономическият претекст за основаването на подправени вести, както и ясно изтъкване на източниците на финансиране за несъмнено наличие, като да вземем за пример политическа реклама;
- предоставяне на повече опция на потребителите да сортират източниците си на информация;
- подкрепяне на качествения журналистически артикул (без да се дава определение на това понятие) да стигне до оптималната публика, повече благоприятни условия за инспекция на обстоятелствата, повече видимост и благоприятни условия трендинг тематиките да се съпровождат от действителни новинарски истории, и
- основаването на коалиция от заинтересуваните (медии, обществени платформи, рекламни организации и т.н.), които да основат и ползват кодекс на положителните практики.

Като цяло множеството рекомендации са ориентирани към обществените платформи, макар че това не е експлицитно казано в отчета.

Тридесет и две страничният отчет има единствено осведомителна стойност, той ще бъде един от източниците за идното на 25 април издание на проект за деяние на Европейската комисия (ЕК), който да уточни ограничения за справяне с дезинформацията. В него обаче няма да има законодателни оферти, а главно рекомендации за саморегулация на медиите и онлайн платформите. Едва в случай че те не подействат Европейска комисия би обмислила да предложи регулации и следствие за нарушаване на конкурентната среда, сподели източник от институцията.

От 39 специалисти и групи, взели участие в изработването на отчета, единствено една група – Европейската асоциацията на потребителите (BEUC), е имала изключително мнение. Причината - асоциацията не е съгласна с метода за саморегулация, който съгласно нея до момента не е донесъл основна смяна в държанието на обществените платформи.

Голяма част от предложенията в действителност към този момент се ползват. Например Фейсбук разгласи, че към този момент няма да превежда пари от реклами на уеб страниците, които създават подправени вести единствено с цел да докарват трафик. Освен това, компанията към този момент по-явно ще демонстрира, че дадена вест идва от обичайната медия, тъй че да се разграничава тяхното наличие.

Едно от предложенията, което към момента не е приложено, е даването на опция на потребителите да сортират в по-голяма степен наличието, което виждат. За да се случи това обаче платформите като google и facebook би трябвало да разкрият най-малко част от логаритмите, които го ръководят, нещо което към този момент те отхвърлят.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР