© Надежда Чипева Още по темата Case Study: Икономедиа, издател

...
© Надежда Чипева Още по темата Case Study: Икономедиа, издател
Коментари Харесай

Съюзът на издателите в България сигнализира Брюксел за натиск от държавните институции

© Надежда Чипева Още по тематиката
Case Study: " Икономедиа ", издател на " Капитал " и " Дневник "

Случващото се е красноречива илюстрация за това до каква степен се е развила репресивната мощност на прокуратурата и в чий интерес тя действа
17 ное 2017
Октоподът е гладен. И ви кани на вечеря

Няколко дейности на властта демонстрират предпочитание тя да взе участие в преразпределяне на частния бранш
17 ное 2017
Благодарим за поддръжката

Публикуваме част от изразените отзиви за следващата офанзива на държавната машина против издателя на " Капитал " и " Дневник "
16 ное 2017
Позиция: Нова офанзива против " Капитал " и " Дневник "

Депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски и основният прокурор Сотир Цацаров оказват напън върху КОНПИ да стартира произвеждане против издателя на " Икономедиа "
14 ное 2017 Делегация от публицисти и издатели, членове на Съюза на издателите в България, в който членува и издателят на " Дневник " и " Капитал " - " Икономедиа ", е била в Брюксел във вторник, с цел да предизвести европейските си сътрудници, че у нас съществуването на дребна група медии, които не са част от монопола на Делян Пеевски, е застрашено.

Членовете на делегацията са се срещнали персонално с ръководителя на Европейската асоциация на издателите на вестници (ENPA) Карло Пероне. По време на срещата те са съобщили, че през последните години основни членове на съюза са обект на непрекъснати офанзиви от разнообразни държавни институции и прокуратурата, се споделя в репортаж на журналиста от EurActiv Георги Готев за уеб страницата BulgarianPresidency.eu.

ENPA е основана през 1961 година за да пази ползите на издателите пред европейските институции, да взе участие в основаването на законодателство, политики или начинания, засягащи самостоятелната преса, и да пази свободата на пресата и комерсиалната независимост. Сред членовете ѝ са медийни организации от Швейцария, Германия, Гърция, Чехия, Франция, Италия, Полша, Сърбия, Люксембург, Словакия, Белгия. В Съюза на издателите в България пък с изключение на " Икономедиа " членуват " Сега ", " Зебра БГН ", " Медиапул ", " Разузнавателна служба на Турция ПРЕС ", " БРЯГ МЕДИА ГРУП ", " Кю Медия ", " Топ Новини ", " Под тепето " и " С-ФАКТОРБГ ".

Натисът над " Капитал ", " Дневник " и Иво Прокопиев

" Икономедиа " и притежателят ѝ Иво Прокопиев " са обект на напън през последните девет години, откогато Бойко Борисов е на власт. Новото е, че последните офанзиви заплашват съществуването на двете медии, които са измежду дребното в България, които не се подчиняват на пиар и медийната тактика на Борисов и антуража му ", се споделя в текста на Георги Готев.

В ревюто на издателите се споделя за следствията на " Капитал " за обвързаността на държавното управление и на депутата Делян Пеевски с Корпоративна комерсиална банка (КТБ). " Междувременно " Капитал " и издателят му бяха остро атакувани от следената от страната машина. Над 850 дискредитиращи публикации, цялостни с подправени " обстоятелства " и спекулации, се появиха във вестниците на Пеевски в интервала 2010 - 2012 година Оттогава отрицателната медийна акция не е серпантина. Само в последната година осем книги (със същото ниско качество) бяха оповестени и публикувани гратис със същите вестници. Една от тях е била публикувана на британски и в Европейския парламент. "

" Силно институционално въздействие добави медийните офанзиви. От 2009 година насам " Капитал " и " Дневник ", " Икономедиа ", персонално Прокопиев и фамилията му, другите му компании и мениджърите им станах обект на многочислени данъчни, регулаторни, прокурорски и полицейски инспекции. Нито една от тях не откри нередности, само че доста бяха отворени отначало след приключването им. Някои от водещите проверяващи публицисти на " Икономедиа " и тяхното имущество също бяха атакувани. "

" Продължителните старания на прокуратурата да стартира дело против Прокопиев дадоха резултат през януари 2017 година, когато той бе упрекнат по отношение на продажбата на остатъчния дял на електрическа компания. Софийският областен съд приключи делото и го върна на прокуратурата поради процедурни и логичен неточности. Прокуратурата апелира. Делото за EVN отприщи административната процедура в Комисията за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ) против Иво Прокопиев, Галя Прокопиева и децата им. Целта на предварителното следствие е да разбере има ли несъответствия сред добитите активи и заявения приход в последните 10 години... Според Закона за конфискацията КОНПИ има право да наложи запор върху имуществото и банковите сметки единствено обявявайки евентуални несъответствия, без да е належащо да го потвърждава пред съда. Това може да блокира всевъзможни бизнес инициативи, до момента в който съдът не разгласи финално решение. "

" Крайната цел на натиска, натрапен от Пеевски и Цацаров против КОНПИ, е " Икономедиа " АД. (...) КОНПИ може дейно да блокира активността на " Икономедиа " за две години, като изиска запор на дяловете и банковите сметки, без издателската компания да има опция да се отбрани в началото. "

Атаки против други издатели

В обявата се напомнят и случаите на напън против съсобствениците на " Медийна група България " Огнян Донев и Любомир Павлов, които бяха упрекнати в пране на пари, а Донев бе упрекнат и за укриване на налози от продажбата на дяловете си във фармацевтична компания от 2006 година, която към този момент е била разследвана в продължение на три години. По времето на следствието имаше мнения, че задачата на прокуратурата е " да докара до промяна на собствеността на вестниците на медийната група ". Това фактически се случи скоро след започването на делата.

Донев и в този момент финансираните от него издания - сп. " Клуб Z " и уеб сайтът clubz.com, са обект на продължаващи офанзиви в редица обществени изказвания на прокуратурата и на основния прокурор.

Припомня се и че издателят на в. " Сега " Сашо Дончев и бизнесът му в " Овергаз " бяха проверявани по сигнал от 16 януари 2017 година към основния прокурор поради тъжба, подадена през 2011 година от Дончев към Европейска комисия, че " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз " злоупотребяват с доминантната си позиция на българския пазар. В резултат Европейска комисия стартира процедура против България. В този подтекст се разигра и абсурда към нерегламентираната среща сред издателя и основния прокурор в офиса на Георги Гергов от Българска социалистическа партия, по време на която Дончев твърди, че са му били отправени закани от Цацаров по отношение на бизнеса му.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР