© Надежда Чипева Още по темата Бюджет 2018 на София:

...
© Надежда Чипева Още по темата Бюджет 2018 на София:
Коментари Харесай

Мерки за справяне с мръсния въздух, или въздух под налягане

© Надежда Чипева Още по тематиката
Бюджет 2018 на София: " Целият е за чист въздух "

Въпреки обещанията на Йорданка Фандъкова целите и политиките на общината за поредна година не наподобява да се трансформират
8 дек 2017
Дишай!

Решенията на казуса с мръсния въздух в София и други градове са ясни и в случай че се стартира работа, резултатите могат да се усетят незабавно
16 дек 2016 Най-радикалните ограничения за справяне с мръсния въздух в столицата ще бъдат двойно нарастване на цената за паркиране в синя зона и понижаване на цената на билета за градския превоз до 1 лева Те обаче надали ще бъдат прилагани въобще, защото са планувани за интервали с дълготрайно изключително високо наличие на фини прахови частици (ФПЧ) във въздуха, което би трябвало да бъде доказано по едно и също време от всички измервателни станции в другите региони на града.

От общината оферират и затваряне на центъра на града за коли, само че още веднъж единствено при същите свръхкритични условия. За използването на сходна мярка обаче градската администрация разчита първо да бъдат изменени най-малко два закона, а по-късно и общински наредби. Ако въобще този развой бъде приключен, той може да отнеме години. Засега не наподобява Столичната община да има проект за пиковите, само че краткосрочни моменти на замърсяване, каквито се случват най-често в столицата през зимните месеци.

Това демонстрира отчетът с оперативни ограничения за справяне със замърсяването на въздуха в столицата, който беше показан от заместник-кмета по екологията Йоана Христова във вторник. Общината сподели и системата за ранно предизвестие при евентуално замърсяване на въздуха, която съществува от най-малко три месеца, само че досега не се използваше. " Не представяме системата, тъй като незабавно щяхте да питате какво ще вършим за ограниченията, които към момента не са признати ", изясни в края на предходната седмица кметът на града Йорданка Фандъкова пред публицисти. Откакто системата работи, само че не е обществена, в регионите на " Павлово " и " Надежда " са регистрирани нездравословни излъчвания над нормите общо 20 пъти, в " Младост " - шест, а в " Дружба " - девет пъти, стана ясно във вторник.

С ограничения като без ограничения

Предложенията за битка с мръсния въздух са разграничени в няколко категории - при двойно, тройно, четворно и по-голямо надвишаване на нормата за наличие на ФПЧ във въздуха, която е 50 µg/m3 приблизително на денонощие. При двойно превишаване на нормите градската администрация ще приканва жителите да не употребяват персоналните си коли и да не се отопляват на въглища и дърва. При тройно превишаване ще бъде позволено безплатното паркиране в буферните паркинги в системата на Центъра за градска подвижност при показване на билет или карта за публичен превоз. При среднодневно наличие на ФПЧ от 150 до 20 µg/m 3 цената на паркирането в синя зона в центъра на града би трябвало да нарастне до 4 лева./час.

Намаляването на цената на билета до 1 лева и възможното затваряне на центъра на града за коли е планувано единствено за случаите, в които междинното наличие на прахуляк във всички региони на града в продължение на 48 часа надвишава 200 µg/m3.

Борба с превоза, когато казусът е в отоплението

В спешния проект на общината има няколко забележими пробойни, които слагат под въпрос какъв брой ефикасен ще е той. На първо място са прекомерно повишените прагове на замърсяване, при които се възнамеряват по-сериозни дейности. Мерките са напълно ориентирани към превоза в града, въпреки че до 80% от замърсяването през зимата е породено от отоплението на дърва и въглища. В същото време намаляването на цената на билета до 1 лева надали ще подтиква задоволително хора да оставят персоналните си коли, в случай че честотата на транспортните средства не се усили и работното време на публичния превоз не се удължи.

Единствената мярка на Столичната община, която визира действителния замърсител на въздуха през зимата, към този момент идва от общинската самодейност " Зелена София ". Тя основава карта, която ще демонстрира семействата в София, които се отопляват на петрол, въглища и мазут. Картата ще употребява данни от преброяването на популацията през 2011 година, само че най-малко би трябвало да покаже къде има скупчване на здания, които се отопляват на твърди горива. Целта на картата е да осведоми популацията, да даде публичност на казуса с битовото отопление и да помогне с обстоятелства при взимане на съответни решения за ограничение на замърсяването от страна на локалната власт, на Министерство на околната среда и водите и виновните институции, изясни преди седмици Елица Панайотова от " Зелена София " пред " Дневник ". Гражданската борба против мръсния въздух
В края на май тази година " Група за чист въздух ", в която влизат " Спаси София ", " За Земята - Достъп до правораздаване ", асоциация " Диабет вид 2 " и " Център за самостоятелен живот ", както и юристите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов, заведоха дело против Столичната община за неналичието на съответни ограничения против влошеното качество на въздуха в града. Според тях през годините общината е бездействала и не се е борила със замърсяването на въздуха. През октомври обаче арбитър Елена Маврова от Софийския градски съд спря делото. Аргументът й бе, че " ищците нямат потвърден опит, познания и финансов запас, с които да може съществено и добросъвестно да защитят повредения интерес с оглед характерния предмет на делото, както и да понесат тежестите, свързани с водене на делото ". " Група за чист въздух " апелира решението на съда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР