© Надежда Чипева Обществената поръчка за новите е-документи ще се

...
© Надежда Чипева Обществената поръчка за новите е-документи ще се
Коментари Харесай

Новата система за е-документи за над 250 млн. лв. сигурно няма да е готова в срок

© Надежда Чипева Обществената поръчка за новите е-документи ще се забави още малко. Поръчката беше оповестена преди година - в средата на август на предходната година, само че към момента не е минала към действителното разглеждане на офертите. Поредната пречка е, че един от двамата отстранени претенденти е подал тъжба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в средата на юли, а регулаторът е образувал произвеждане. В момента процедурата е блокирана, излиза наяве от страницата на профила на купувача на Министерство на вътрешните работи.

След като при започване на юли стана ясно, че е отхвърлен, " Дермалог Ани БГ Консорциум " е подал тъжба на 15 юли.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Опитен, само че не задоволително конфиденциален

Министерство на вътрешните работи (МВР) позволи двама от четири претенденти да подадат предложения в надпреварата. В продължение на над осем месеца оценителната комисия разглеждаше документите, които фирмите бяха подали, защото процедурата включва комплицирани условия като това за достъп до класифицирана информация. Чак откакто покажат, че са покрили първичните критерии, комисията ще прегледа техническите и ценови предложения на участниците в надпреварата за 238 млн. лева без Данък добавена стойност.

Жалбоподателят е обединяване " Дермалог Ани БГ Консорциум ", което се състои от немската биометрична Dermalog Identification Systems GmbH и унгарската Any Security Printing Company PLC. Първата компания се занимава с биометрични артикули и решения и съгласно фирмения им уебсайт са работили по създаването на електронни документи за идентичност в страни като Филипините, Бруней, Бразилия и така нататък Втората e обществена компания, създала новите персонални карти в Унгария.

Те са отстранени, защото германците не са показали нужните документи, които да удостоверят нужния достъп до класифицирана информация. Според протокола на Министерство на вътрешните работи е трябвало ведомствата в Германия да издадат уверение за сигурност на сдружението Dermalog Identification Systems GmbH, само че националният орган по сигурност на информацията уведомил с публично писмо, че изследването на компанията лишава от три до шест месеца.

" Компетентните органи " у нас, както са посочени в протокола, са стигнали до извода, че в гореспоменатия период не са получени нужните резултати.

Жалбата към момента не е оповестена на уеб страницата на регулатора, по тази причина не е ясно в детайлности каква е аргументацията на участника.

" Веридос ГмбХ " и обединяването " Мюлбауер Ай Ди Сървисис ", в което влизат Muhlbauer ID Services GmbH и IT компанията " С&Т България ", остават в конкуренцията.

Кога ще има нови документи

Срокът за въвеждане на биометричните документи беше 1 януари 2020 година, само че стана ясно, че в идващите шест месеца няма по какъв начин да бъде определен реализатор и надлежно да се извърши и поръчката, в която дори има включено строителство на постройка. Бяха признати промени в Закона за персоналните документи, които бяха обнародвани в Държавен вестник в средата на юли, тъкмо след подаването на жалбата на обединяването.

Според измененията новата последна дата е 1 октомври 2020 година за документи с чип с биометрични данни.

Дори и регулаторът да отхвърли жалбата, има съвсем незабележим късмет това да се случи в период. За 13 месеца ще би трябвало да излезе решение на Комисия за защита на конкуренцията, да се поканят изпълнителите да подадат предложения, те да бъдат прегледани, класирани, а и има риск от нови тъжби. Впоследствие би трябвало и да се извърши и построяването на самата система и строителството.

Ако се съди по сходни планове като електронната система за публични поръчки и тол системата, то периодите се местят във времето в синхрон с опциите на администрацията - т.е. първичната дата няма нищо общо с действителния краен период.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР