© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Не издържаме с данъците си Facebook, но

...
© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Не издържаме с данъците си Facebook, но
Коментари Харесай

Мнения Daily - Прокуратура и служби игнорират открити призиви към убийства

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Не устояваме с налозите си Фейсбук, само че плащаме от тях на правоприлагащите органи. Още по тематиката
Мнения Daily - Путин за Ролята на Русия в обезпечаването на просперитета на Азия

И още: Капиталовите разноски в правосъдната система нормално се трансформират в заплати; Божидар Димитров като политически анализатор - още един етаж към дъното
12 ное 2017
Мнения Daily - Кога работодателят ще заплаща повече?

И още: Защо ти беше на хълм лозе, бе Христов?; Поведението на Русия наподобява на учебен хулиган
8 ное 2017 Безвластие

Прокуратура и служби пренебрегват открити апели към убийства

От коментар на Иван Бедров за " Клуб Z "

От няколко дни доста другари възмутени споделят фотоси от една страница във фейсбук – назовава се " България и Русия – дружно вовеки ". Това не е единствената страница с нападателно антизападно и проруско наличие, само че се откроява с еднопосочните апели към принуждение и закани за убийства даже на съответни персони.

Последователите на тази страница са 65 000 души. Голяма част от тях прочетоха преди дни (снимки от образците след края на текста):

" Събираме ударна група, които имат огнестрелни оръжия.

Бъдете сигурни, че настава времето, когато русофобите ще бъдат отстрелвани. Единствено русофобът, който не диша, не е опасност за националната сигурност на България. "
Facebook дава опция на потребителите да алармират за неуместно наличие. Много хора го направиха, а някои не престават да го вършат. Самата обществена мрежа приканва потребителите си да подават сигнал, когато има " Credible threat of violence – основателна опасност за принуждение ".

На всички сигнали екипът на Марк Зукърбърг (не е известно дали е формиран от живи хора или машини) дава отговор:

" Благодарим ви за сигнала – постъпихте вярно, като ни информирахте. Разгледахме страницата, която докладвахте, и макар че тя не нарушава нито един от нашите Стандарти на общността... " - ала-бала и така нататък

Facebook търпи доста рецензии за метода, по който модерира наличието – пропуща подправените вести и глоби същински, до момента в който се бори с... подправените вести. Блокира профили на хора единствено поради групово докладване, даже и без да има нарушаване. И този път обществената мрежа на Марк Зукърбърг не глоби тези открити апели към принуждение.

Но ние не плащаме от налозите си на Марк Зукърбърг, с цел да следи за законността в България. Плащаме обаче на основния прокурор, специфични и не толкоз специфични служби, които би трябвало да се интересуват от този случай. Но не се интересуват.

Не се интересуват и от този апел:

" Призоваваме всички родолюбиви българи да унищожават русофоби!

Започваме да охраняваме на обособени дати съветските и руските монументи. Ще унищожаваме физически всеки, който се опита да ги оскверни, а фотоси на отрязаните им глави ще разпространяваме по медиите. "

Под този апел има линк към обява от уебсайт с измислени вести, а в заглавието са имената на двама съответни и обществено познати български жители – Радан Кънев и Емил Джасим. И това ли е почтено? Тази група постоянно написа за " изметта Израел ", споделя подправени вести против Запада, възхвалява с небивалици Русия, наскърбява съответни хора – само че всичко това можем да приемем като част от свободата на словото.

Такива неща стават в България, господин Цацаров. Извинявайте за неудобството.

-------------
Номерът е остарял и е практикуван и в Прибалтика, и в Централна Европа.

Пропаганда

Цапането на руските монументи е интензивно мероприятие

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фесбук профил

Фотограф: НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ
Не е належащо да принадлежиш към " елитните " 20 на 100 от нацията (по Иво Христов), с цел да се досетиш, че антисемитските и искрено нацистки надписи по руски монументи в България са вследствие на проведена провокация - оперативно мероприятие на червено-кафяви групички с евразийски пристрастия. Номерът е остарял и е практикуван необятно и в Прибалтика, и в Централна Европа. Целта е елементарна - да се потвърди, че всеки, който е срещу руската окупация на Източна Европа след 1944 година и срещу мераците на Путинова Москва още веднъж да " командва парада " в някогашните си имперски провинции, е фашист и антисемит.

Плитко и просто - само че работи. Дава задоволително учредения на Захарова в Москва да стачкува и да ни поучава за всичко, което сметне за належащо. Проблем обаче са не постоянните брифинги на Захарова в Москва, а продължаващите опити на поредност съветски партии в България отпред с Българска социалистическа партия да вършат вътрешна политика от тези брифинги.

Проблем е и фактът, че сякаш проевропейските и демократични партии в България мълчат. Защо мълчат - откакто и кьоравите, и дебилите (всяка аналогия с изявлението на Иво Христов е инцидентна, оправдавам се, в случай че някой се припознае в тази категория при положение на неточно цитиране на изявлението ми) виждат защо иде тирада?

-----------
Цялата дандания е политическа димка, целяща да прикрие по-нови далавери.

" Ремонт " на прехода

Приватизацията бе превърната в повсеместен провинен за всички несгоди

От коментар на Ясен Бояджиев за " Дойче веле "

Фотограф: КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Напоследък в българската политика пада огромно " чесане на езиците " с празни приказки и всевъзможни нелепости. Пример за това даде обаче и самият министър председател - той отговори на желанието за избор на съмнение със също толкоз безперспективната и безсмислена самодейност " да се върнем в целия престъпен преход на приватизацията ".

Освен че е безперспективна и безсмислена, тази самодейност е и извънредно банална и изтъркана от приложимост. За да забележим какъв ще е този път резултатът от това упражнение, би трябвало да стартираме от самата приватизация, към която с годините умишлено и трайно беше залепено прилагателното " престъпна ". Това е извънредно опростенческо показване на историята, полуистина, която поради непрекъснатото си повторение се трансформира в една от най-големите неистини на прехода, предопределена за хора с къса памет. Така приватизацията бе превърната в мръсна дума, в комфортен повсеместен провинен за всички несгоди и неволи. За задачата бяха съчинени стряскащи митове, като да вземем за пример постоянно повтаряното изказване, че активи за десетки милиарди левове, долари или евро (някои споделят 20, други 30, че и повече) били продадени единствено за 2-3 милиарда.

Сега министър председателят подвигна мизата още по-високо, като разгласи, че над 30 милиарда били откраднати по време на приватизацията. Но тези " сметки " нямат нищо общо с действителността. По публични данни на съответната организация до момента приходите на страната от приватизацията (която към момента не е приключила) са за над 12,5 милиарда $. Освен това, както е известно, едно нещо коства толкоз, за колкото има искащи да го купят. А искащи да платят измислените от някой политик или прокурор фантастични суми в никакъв случай не е имало. Първо, тъй като огромна част от тогавашната " горделивост на социализма " бяха софтуерно изостанали и стопански нежизнеспособни предприятия, чиято така наречен продукция не би могла да бъде продадена на никое място отвън затворения, липсващ и непретенциозен пазар на " братските социалистически страни ". И, второ, тъй като при приватизацията дружно с активите се продават и пасивите. А голяма част от държавните предприятия бяха авансово източени, свръхзадължени и докарани до банкрут.

При тези условия същинският проблем с приватизацията беше, че тя бе безпределно, а в някои случаи непоправимо забавена поради нечия спекулация, политическа колебливост или непросветеност, както и поради изкуствено подклажданите страхове на " необятните национални маси ", успивани с благи приказки за " равномерен преход ". Въпреки всичко това обаче истината е, че точно с помощта на приватизацията стопански хубавичко и жизнеспособна част от българската държавна стопанска система оцеля и продължава да работи сполучливо в една естествена пазарна среда.

Цялата тази дандания към приватизацията не е нищо повече от политическа димка, чието стартиране преследва по едно и също време няколко цели. Най-напред - да послужи като пропагандно противопоставяне на идния избор на съмнение. После - да отклони вниманието от неспособността и нежеланието да се правят действителни промени и от подмяната им с реплика (например че се води битка против корупцията). И най-после - да прикрие далавери (включително осъществени в последно време приватизационни покупко-продажби, за които отминалостта надалеч не е изтекла) и закононарушения от по-ново време, спрямо които толкоз оплюваната приватизация наподобява като детска игра.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР