© Надежда Чипева [Капитал] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал

...
© Надежда Чипева [Капитал] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал
Коментари Харесай

"Алфа рисърч": Доминира недоверие към борбата с корупцията

© Надежда Чипева [Капитал]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Както и в предходни месеци, активността на правосъдната система е придружена с най-висока социална рецензия. Още по тематиката
Еднолична банка " Мавродиев "

Бившият ръководител на КФН и предан негов чиновник от комисията са определени за шефове на държавната ББР
20 сеп 2017
Юрий Чайка и Сотир Цацаров се разминаха за това какви съглашения са подписали

Цацаров твърди, че става дума единствено за противопоставяне на тероризма, съветската прокуратура приказва и за куп други сделки
18 сеп 2017
Тъмната каса на компаниите

Към края на предходната година българските компании са отчели общо 13 милиарда лева на каса, което е невероятно, тъй като толкоз са съвсем всички банкноти и монети в обращение
8 сеп 2017
Докладчик на ПАСЕ: Върховенството на правото в България е мощно застрашено

Страната ни е измежду петте проблематични държави-членки на Съвета на Европа, наред с Полша, Молдова, Румъния и Турция
7 сеп 2017
Антикорупционната тематика ще е политическата сцена на сезона

Експертите нападат концепции, а партии и водачи водят война за територии
30 авг 2017
Адвокатурата подлага на критика унищожително антикорупционния закон на ГЕРБ

Проектът е противоконституционен по идея и основава орган с безконтролна и безотговорна власт
28 авг 2017
Нюансирана битка с корупцията

Управляващи и съпротива
25 авг 2017 Липсата на резултати в борбата с корупцията и престъпността дружно с несигурността са главните аргументи, които подкопават доверието към държавното управление. Това демонстрират данните от представителното изследване на " Алфа Рисърч " за настройките, извършено в интервала 13 - 20 септември измежду 1030 жители. Почти половината от интервюираните (45%) декларират, че въобще не имат вяра, че в България битката с корупцията по високите етажи на властта е мечтана и допустима. За близо 18 на 100 нещата биха могли да се трансформират, в случай че има обединен антикорупционен орган и неговият ръководител се излъчва от президента. 15% са на мнение, че ръководителят на звеното би трябвало се излъчва с квалифицирано болшинство от Народното събрание.

Близо половината запитани знаят по принцип, че ще се приема закон за битката с корупцията по високите етажи, само че нищо съответно от него. Всеки трети въобще не следи тематиката.

Едва 8% са склонни да подадат с името си сигнал за подкупен политик. Според едни сходна интензивност няма да има никакъв резултат, а 19 на 100 се тормозят, че след подаването на подобен сигнал могат да пострадат. Почти всеки пети е подготвен да алармира за подкупен политик, само че единствено в случай че остане неизвестен.

Недоволство и непоклатимост

Третият кабинет " Борисов " е оценен като сполучлив в четири посоки: градежа на автомагистрали, външната политика, туризма и образованието. Най-големите му неуспехи са в областите вътрешен ред и сигурност, опазване на здравето и правораздаване. Отлагането или имитацията на промени в тези системи генерира неодобрение както към съответните отраслови министри, по този начин и към държавното управление като цяло, разясняват от " Алфа Рисърч ".

Липсата на съответни политики в най-критично оценените ресори от активността на кабинета е евентуален риск за неговата непоклатимост, само че все още този риск отстъпва на назад във времето пред терзанията от ескалацията на напрежението в света, показват социолозите. В съответствие 62% към 38% интервюираните възприемат обстановката в България като неспокойна и нестабилна, до момента в който във външнополитически проект паниките са доста по-високи – 79% към 20%.

Въпреки рецензиите цялостното предпочитание за нормализиране на обстановката у нас господства над устрема към усилване на политическата борба и преобладаващата част от хората избират държавното управление да изкара цялостния си мандат.

Повечето от министрите резервират позитивен рейтинг, като най-висока оценка получава вицепремиерът Томислав Дончев, а тройката в дъното на класацията образуват министри, чиято работа през първите месеци на мандата бе придружена от кавги със мощен публичен отзив: министърът на околната среда Нено Димов, икономическият Емил Караниколов и правосъдният Цецка Цачева.

Лек спад при президента

Президентът Румен Радев продължава да се употребява с утвърждението на болшинството от българските жители, само че от юни до септември позитивните оценки за активността му спадат от 57 на 54%, сочат данните на " Алфа Рисърч ".

До средата на годината известността на Радев бележеше еволюционен растеж, като от организацията показват, че идващите месеци ще покажат какъв ще бъде развоят в персоналния му рейтинг. Според изследването поддръжката си за президента стартират да отдръпват най-вече десни гласоподаватели, дали му заем на доверие при встъпването в служба.

Ниско доверие в Народното събрание и правосъдната власт

Първите дейности на Народното събрание за есенния политически сезон задълбочават рецензията към неговата работа, сочи изследването. Положителните оценки за 44-ото Народно заседание спадат от 15 до 12%, а негативните нарастват от 39 до 44 на 100.

Установеният преди месеци позитивен тренд в оценката за работата на полицията стопира развиването си. Въпреки че остава с по-високо доверие по отношение на съда и прокуратурата, утвърждението за работата й спада от 26 на 22% против 38% негативни оценки.

Както и в предходни месеци, активността на правосъдната система е придружена с най-висока социална рецензия. Тя доминира както за работата на съда (10% позитивни против 58% негативни оценки), по този начин и за обвиняването в лицето на основния прокурор Сотир Цацаров (9% позитивни против 49% негативни оценки).

Марешки губи поддръжка

Половин година след предварителните парламентарни избори съотношението на силите сред главните партии остава без основни промени. ГЕРБ резервира електорална преднина от 6% пред Българска социалистическа партия. За партията на Бойко Борисов биха дали своят вот 25.1% от запитаните, а за социалистическата - 19.3%, което значи, че при нови избори през днешния ден двете обединения биха имали почти същия брой депутати, както и в настоящия парламент.

Малко по-голяма е динамичността в отношението към партийните водачи. Бойко Борисов резервира 32% утвърждение, само че спрямо юни нараства и делът на критиците му - от 35% на 39%. Въпреки дейното настъпателно държание на Корнелия Нинова по редица въпроси Българска социалистическа партия не съумява да уплътни опозиционната си роля, което коства 3% от персоналния рейтинг на водача й (той пада от 27% до 24%), както и лек растеж в отрицателните оценки, показват от " Алфа Рисърч ".

" Обединените патриоти " бележат електорален спад спрямо юни - от 7.2% на 5.9%. Наблюдава се нетипична наклонност, при която всеки от тримата водачи на обединението е най-малко на двойна отдалеченост по рейтинг от другия. Красимир Каракачанов резервира високия си партиен рейтинг (29% одобрение) и остава твърдо на втора позиция след Бойко Борисов. Валери Симеонов покачва с 1% последователите си (до 14 на 100 одобрение), само че генерира и сериозен растеж на неодобрението. Волен Сидеров остава на 5% утвърждение и с едни от най-високите равнища на отрицание.

Ако изборите бяха през днешния ден, електоралната поддръжка за Движение за права и свободи би била 4.8%, сочат данните от прочуването.

Най-сериозна е смяната при партия " Воля " и нейния водач Веселин Марешки, които бързо вървят по стъпките на " България без цензура " и Николай Бареков от предходния парламент, показват от " Алфа Рисърч ". За три месеца персоналният рейтинг на Марешки е понижен със 7%. Електоралната поддръжка за " Воля " е паднала с 1.8% и в случай че изборите бяха през днешния ден, партията не би влезнала в Народното събрание.

Фрагментираната извънпарламентарна съпротива в лицето на " Реформаторския блок ", " Да, България " и " Нова република " се употребява със сумарната поддръжка на към 4.5% от гласоподавателите в страната, само че нито една от тях не се откроява като любимец.

Общо 7.9% от интервюираните биха дали своят вот за " друга " политическа мощ, в случай че изборите бяха през днешния ден.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР