© Надежда Чипева Какво и как ще работи след края

...
© Надежда Чипева Какво и как ще работи след края
Коментари Харесай

Вечерни новини: Фалстарт с грантовете за малки фирми, и културният сектор може да работи

© Надежда Чипева Какво и по какъв начин ще работи след края на изключителното състояние. Това беше общият знаменател на събитията в понеделник. Правната комисия приемаше на второ четене измененията в закона за изключителното състояние, които да го създадат епидемиологично. В настоящия вид не здравният министър, а държавното управление ще диктува разпоредбите. Утре депутатите ще гласоподават текстовете дефинитивно, като с изключение на здравните ограничения там има и продължение на схемата 60/40 и ограничавания за запори, само че и правилник за плажни концесии и засилен надзор над " Лукойл ". Щедрата концепция на патриотите за ваучери за стотици милиони към този момент не минава.

Вторият значим сюжет беше по какъв начин ще проработят културните събития, като тук изненадващо се позволяват представления на закрито и кино, само че с 30% от потенциала за аудитория.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Министерство на стопанската система отсрочи за неразбираемо по кое време периода за кандидатстване за грантовете за дребни компании
Държавата не съумя да съблюдава личния си период за приемане на документи от дребни и междинни компании за грантове сред 3 и 10 хиляди лева Първоначално денем имаше пояснения за механически проблем, а следобяд беше пуснато неразбираемо известие за отсрочване с дни, с цел да имат повече време евентуалните претенденти за подготовка. Ситуацията е изнервяща, тъй като въпросните 173 млн. лева ще се раздават по правилото " първи подал ", т.е. хиляди компании евентуално часове стоят в подготвеност без изясненост от Министерството на стопанската система.

Пандемията изравни доверието в министър председател и президент
Извънредното състояние докара дo мощен спад в доверието към президента Румен Радев (с 8%) и повишаване на доверието към премиера Бойко Борисов (с 10%), демонстрира социологическо изследване на " Алфа Рисърч ". Така за пръв път от встъпването в служба на президента индикаторът на двамата се изравнява - по 40% за всеки. Извънредното състояние се оказва и първият път от юни 2018 година насам, в който утвърждението за Борисов е по-високо от неодобрението за него. Не единствено Радев губи доверие - Българска социалистическа партия и водачът й Корнелия Нинова също търпят срив в доверието по отношение на предходното премерване на " Алфа " от декември - от 18.2% до 12.2% за Българска социалистическа партия и от 21% до 15% за Нинова.

Кина, музеи и галерии отварят, само че не и театрите
Здравният министър анулира рестриктивните мерки за работа на музеи, галерии, библиотеки, както и на концерти, подиуми и кина, само че при 30% от потенциала им. Културният министър Боил Банов посочи, че театралните изкуства на закрито надали ще рестартират незабавно. Но даде обещание нова финансова помощ от 5 млн. лева за културния бранш в разнообразни посоки - за основаване на спектакли, за разпространяване и други планове.

Социалното министерство предлага бонусът за час нощен труд да е най-малко 1 лева
Обвързване с минималната работна заплата и нарастване на минималния предел на спомагателното заплащане за положен час нощен труд сред 22 ч. и 6 ч. Това предлага общественото министерство с план за изменение на Наредбата за структурата и организацията на работната заплата, оповестен за публично разискване. Причината е, че минималната сума за нощен труд от 0.25 лева./час е призната през 2007 година, когато минималната работна заплата беше 180 лева Сега министерството на труда предлага долната граница на спомагателното заплащане за нощен труд да бъде нараснала до 0.15% от минималната работна заплата от 1 януари 2021 година (или 0.98 лева за всеки отработен час), само че не по-малко от 1 лев. Според данни на Евростат 4.7% от работещите в България, или 152 хиляди души, работят най-вече през нощта през 2019 година

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Броят на доказаните случаи на ковид в България доближи 1990 души към 17 ч. следобяд. Това е с 25 повече от същото време в неделя, когато случаите бяха 1965, или растеж с 1.27%. Жертвите на вируса са 93, а оздравелите - 461.

До две седмици държавното управление и щабът ще могат да създадат разбор и да се вземе решение дали детските градини и яслите ще отворят , разгласи здравният министър Кирил Ананиев по време на съвещанието на правната комисия.

От 1 юни плажовете ще са отворени за посещаване, до тогава ще проработи и мобилното приложение, което ще демонстрира къде каква е заетостта на чадърите и шезлонгите, разгласи пред публицисти министърът на туризма Николина Ангелкова.

И Пожарна охрана СВЕТА

Броят потвърдени инфектирани с COVID-19 в света набъбна до 4.12 млн., като единствено в Съединени американски щати са 1.34 млн.
Европейската комисия заяви през днешния ден, че всички страни в Европейския съюз би трябвало да са готови за възможна втора вълна на ковид. Предупреждението идва на фона на всеобщо разхлабване на ограниченията в Европа и на нови случаи в Азия. В Германия стартира да се разисква ново стягане.

Регистрираните в Русия инфектирани с COVID-19 не престават да порастват с над 10 хиляди и по този начин страната се изкачи до №3 в света по новооткрити случаи след Съединени американски щати и Испания. Броят към сутринта е 221 хиляди, като над половината са в Москва. Въпреки това президентът Путин разгласи разхлабване на ограниченията - ще проработят доста браншове, само че хората над 65 година и с хронични болести ще би трябвало да стоят в домовете си.

Все повече хора в Германия се включват в митинги против ограниченията поради ковид. Хиляди стачкуваха в Щутгарт, Мюнхен, Берлин и други градове през уикенда. Десетки бяха задържани, защото не са спазвали правилото за отдалеченост. Към момента публично записаните случаи на болест с новия ковид в Германия са 171 324, като новите случаи за денонощие непрестанно спадат, само че процесът по анулацията на ограниченията в страната е муден, с цел да се избегнат опасности от нова вълна.

ПАЗАРИТЕ, БИЗНЕСЪТ, ИКОНОМИКАТА

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще продължи без съмнение програмата си за изкупуване на облигации , съобщи немският член на изпълнителния й съвет Изабел Шнабел. Същата позиция изрази и президентът на ЕЦБ Кристин Лагард. Миналата седмица конституционният съд на Германия разгласи, че програмата на ЕЦБ частично опонира на конституцията на страната. Решението се опълчи на предходно на Съда на Европейски Съюз, който бе оповестил, че програмата дава отговор на европейското законодателство.

Много браншове в Германия закриват работни места вследствие на рецесията с ковид , предизвести институтът Ifo. През април личен състав са освободили 39% от автомобилните компании, 50% от хотелите, 58% от заведенията за хранене и 43% от туристическите организации, регистрират от института. Съкращения над междинното ниво има и в доста други браншове, само че не и във фармацевтичния.

Саудитска Арабия усили налога върху добавената стойност от 5 до 15% поради икономическите резултати на рецесията с ковид. Мярката влиза в действие от 1 юли. От 1 юни държавното управление ще спре дотации, раздавани на жителите, за техни битови и други разноски в опит да минимализира резултата от пандемията.

СНИМКА НА ДЕНЯ
Disneyland в Китай още веднъж работи

[Reuters]
Увеселителният парк Disneyland в Шанхай отвори още веднъж порти след няколко месеца без гости. Първоначално той ще работи при стеснен потенциал - до 30% от опциите си за посрещане на 80 000 души дневно. Посетителите би трябвало да носят маски и да демонстрират своите QR здравни кодове за идентификация на входа, където ще им бъде измервана и температурата.

Нещо любопитно

" Реал " и Барселона " понижават заплатите с 30% за идващия сезон
Ръководствата на " Реал " и " Барселона " възнамеряват да свият фрапантно бюджетите си за идващия сезон. Мярката ще бъде приложена по отношение на упованията за доста по-малко доходи поради пандемията от ковид. Промените плануват заплатите на футболистите в двата клуба да бъдат понижени с по 30%. През този сезон бюджетът на " Барселона " беше 1.047 милиарда евро, а на " Реал " - 822 млн., като двата испански клуба към този момент понижиха възнагражденията на футболистите си за времето, в което не се играят мачове.

И ОЩЕ НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ

Всяка страна твори разнообразни ограничения за отваряне на живота. Къде в Европа какво вършат вижте в този текст на Военновъздушни сили.

Една промишленост има мощен сезон - обществената отдалеченост е нараснала мощно трафика към уеб сайтове със полово наличие за възрастни . Любопитно резюме е направил The Economist.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР