© Надежда Чипева Както в първия, така и в настоящия

...
© Надежда Чипева Както в първия, така и в настоящия
Коментари Харесай

България е загубила 8% от европарите за рибарство заради забавяне

© Надежда Чипева Както в първия, по този начин и в сегашния програмен интервал България губи европари в средата на програмния интервал поради едва асимилиране.

Към момента Европейска комисия е отчислила 7.2 млн. евро от програмата за риболовство и аквакултури, което съставлява 8% от бюджета й до 2020 година, стана ясно от информация на земеделското министерство.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък От ведомството оповестяват, че загубите ще са за сметка на средствата за администрацията и схеми с по-слаб интерес, а не капиталовите ограничения, подпомагащи бизнеса. Отстранен е и ръководителят на програмата.

Ненаучен урок

Междинната инспекция на европейските стратегии в края на 2018 година е посочила, че България продължава да изпитва компликации с администрирането на европейската стратегия по риболовство, която е с общ бюджет от 113 млн. евро до 2020 година, от които над 88 млн. евро идват по линия на европейските фондове. Риби и пристанища

Рибарската стратегия финансира най-вече общини и компании, занимаващи се с действия с рибарството. Основните получатели по нея дотук, съгласно сведенията от уеб страницата за информация по европрограмите ИСУН, са самата рибарска организация, както и общините Варна, Бургас и Поморие, които построяват риболовен пристанища по нея.На 12 юни в земеделското министерство е пристигнало съобщение от Европейска комисия, че от подпомагането по програмата ще бъдат изгубени 7.2 млн. евро, или към 8% от европарите, стана ясно от известие на земеделското министерство. Причината е правилото N+3, което дава време от три години на организацията да похарчи средства, които е декларирала като подготвени за договаряне към интервала 2014-2015 година

Според отрасловия министър Десислава Танева " аргументите за това са сложни, а точно закъснение на всички административни процедури и ръководство на програмата ".

Данните на ведомството демонстрират, че все още са контрактувани към 60% от европарите за риболовство, само че разплащанията са на пагубно равнище - едвам 10 на 100 от средствата, в случай че началото на програмния интервал е 2014 година

Сега съгласно проекта на агроведомството изгубените средства би трябвало да бъдат за сметка на административните ограничения - така наречен техническа помощ, която е заложена във всяка стратегия, както и за такива, към които има слаб интерес. Според изказването на Танева по-малкото пари няма да повлияят на капиталовите схеми за подкрепяне, ориентирани към бизнеса. Тя е уволнила и шефа на Управляващия орган по програмата Юлиан Марков. На негово място е назначен Стоян Котов съгласно информацията в уеб страницата на агроведомството.

Административен безпорядък

България не губи за първи път пари по най-малката европейска стратегия. През 2012 година страната за първи път след присъединението си към Европейски Съюз изгуби европари поради едва асимилиране и те бяха точно в тази стратегия. Тогава бяха отчислени 5% от бюджета в размер на 4.13 млн. евро, а повода беше същата както сега - закъснение в оповестяването на приеми на планове, договарянето и разплащането, с което не е достигнато заложеното равнище на асимилиране на средствата. Очакванията, че и в сегашния програмен интервал е допустимо да се стигне до загуба на средства имаше още преди година и половина поради бавния ритъм на работа.

Тепърва следва да завърши междинният обзор на всички европрограми, в това число и рибарската, след който би трябвало да бъде решено дали да бъде провиснал запасът от 5% за положително осъществяване. Много евентуално е програмата да загуби и него.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР