© Надежда Чипева Именно избирателите са тези, които са винаги

...
© Надежда Чипева Именно избирателите са тези, които са винаги
Коментари Харесай

Мнения Daily - Щяха да забранят изборите, ако можеха. Но не могат.

© Надежда Чипева Именно гласоподавателите са тези, които са постоянно били определящия фактор.
Глас национален

Щяха да забранят изборите, в случай че можеха. Но не могат.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От коментар на Любен Обретенов за " Клуб Z "

Изборите не трансформират нищо, в случай че променяха - щяха да ги забранят. Това е едно от клишетата, употребявано постоянно от хора, които обичат да се държат като тънки познавачи на политиката.

Не, изборите трансформират доста. И в случай че можеха щяха да ги забранят. Но не могат.

Дори незадълбочен разбор на парламентарните избори в годините на прехода демонстрира, че точно гласоподавателите са тези, които са били определящия фактор. И в множеството случаи техният избор би могъл да бъде избран като разумен. Много подмолни сметки са излизали криви. Успешните политически планове са били тези, които в най-голяма степен са отговаряли на условията на жителите.

Изключения, несъмнено, има. На изборите за Велико национално заседание българите демонстрираха несъизмерим боязън от новото и заложиха на остарялото. На парламентарните избори през 2001 година гласоподаваха прочувствено, заслепени от блясъка на синята кръв и царската корона. В множеството случаи обаче вотът е бил разумен.

Българите избраха Иван Костов, тъй като осъзнаха, че единственият път е този към Европейски Съюз и НАТО. Победата на Симеон Сакскобургготски също се дължеше значително на неговото европейско държание. След това десницата и Национална движение „Симеон Втори" се изчерпаха, само че все пак гласоподавателите не дадоха властта на Българска социалистическа партия. Дадоха й толкоз, че тя да бъде принудена да прави коалиция.

Политикът, който в най-голяма степен се преценява с публичното мнение и с елементарния факт, че на изборите вземат решение гласоподавателите, се назовава Бойко Борисов. И тъкмо това е повода, заради която ГЕРБ е първа политическа мощ толкоз доста време. Успехът на Борисов ще продължи до тогава, до момента в който той съумява да бъде покрай хората.

Успехът или неуспехът на " Няма такава страна " също зависи от това до каква степен тази партия ще съумее да убеди гласоподавателите в своята откровеност. Защото послания, сходни на нейните, са се чували постоянно. И също толкоз постоянно са били последвани от разочарования.

---- Ако столичната кметица загуби, това може да е началото на края за ГЕРБ.
Битката за София

Замесена ли е Фандъкова

От коментар на Петър Чолаков за " Дойче веле "

Битката за кметския стол в София може би няма да е най-оспорваната на идните локални избори, само че сигурно резултатът от нея ще има значими последствия. Особено за изпълнителната власт. Ако Фандъкова загуби, това може да се окаже началото на края на ръководството на ГЕРБ. А ако кандидатката на ГЕРБ резервира своя пост, на който е към този момент цели 10 години, това ще бъде сладкодумен знак, че надмощието на Борисовата партия ще продължи.

Фотограф: Надежда Чипева

Социологически проучвания побързаха да посочат, че се обрисува балотаж сред Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, който евентуално няма да бъде извоюван от сегашната кметица. Тази прогноза обаче беше направена, преди двете да бяха оповестили, че ще вземат участие в състезанието; преди да сме научили какви ще бъдат екипите им (това е изключително значимо за госпожа Манолова - кой тъкмо ще я поддържа, дали, както се обрисува, може да разчита освен на Българска социалистическа партия, а да вземем за пример и на Слави Трифонов и пр.); преди жителите на столицата най-малко в един спор да са видели и чули претендентите (не единствено Манолова и Фандъкова, а всички).

Факт е обаче, че имиджът на госпожа Фандъкова бе мощно оскърбен през последната година. Година, в която в центъра на София изникнаха грозни рани, отвориха се окопи, загърмяха тежки строителни машини. И не, тук напълно не става дума за естетиката (за кривите плочки и пр.). Нито даже за това, че работният режим и бизнесите на доста хора пострадаха от ремонта.

Казано без недомлъвки, главният въпрос гласи: Къде са ни парите? Ще преглътнат ли софиянци подозренията за злоупотреби при реализирането на безкрайните поправки? За момента наподобява, че някогашният зам.-кмет Евгени Крусев ще " опере пешкира ", само че дали жителите не престават да дават доверие на госпожа Фандъкова? Дали не престават да имат вяра, че не е забъркана? Изследвания от лятото въпреки всичко демонстрираха, че близо 50% не утвърждават сегашната кметица. Ето това е значимото, а не какви са " трите целта " на Фандъкова.

Що се отнася до " бремето " на омбудсмана - то е триизмерно. Или по-точно - триглаво. В съзнанието на множеството хора Мая Манолова си остава едно от остриетата на Българска социалистическа партия. Тя мъчно може да влезе в обувките на Радев, който съумя да победи кандидатката на ГЕРБ - просто неговата пъпна шнур, свързваща го с Българска социалистическа партия, не бе толкоз очебийна. Да не забравяме, че Мая Манолова носи и етикетите " сестра Галева " и " поддръжничка на Орешарски ".

----- В Европейски Съюз София ще се стреми да бъде консенсусен състезател и ще заобикаля споровете.

Стабилност

Фон дер Лайен може да се поучи от Борисов

От коментар на политолога Димитър Бечев за " Свободна Европа "

Миналата седмица през София мина новоизбраният ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По нейните думи задачата е била да организира диалог с Борисов за българските цели и упования за идните пет години.

Фотограф: Dimitar Kyosemarliev

Какъвто и да е резултатът, Фон дер Лайен надали вижда България като проблем. Нейният съпартиец от Европейската национална партия (ЕНП) Борисов ще остане на власт в обозримо бъдеще. Както и при Юнкер и Барозо, София ще се стреми да бъде консенсусен състезател и ще заобикаля споровете.

Основните ползи са ясни. Първо, европейските фондове да не престават да текат гладко, да генерират стопански растеж и да подхранват знайни и незнайни брънки в клиентелистките вериги. Второ, свободата на придвижване на хора вътре в Европейски Съюз да не бъде наранена. Трето, Комисията - или пък който и да е различен орган на Европейски Съюз - да не се меси доста дълбоко в щекотливи въпроси като положението на правосъдната система или корупцията по високите етажи.

В тези упования България не е единствена. Подобна е позицията и на ред други страни в Източна Европа. Единствената разлика е, че Полша и Унгария са подготвени да го кажат по-твърдо и без недомлъвки. Виктор Орбан и сходните нему са еврофедералисти, когато става дума за преразпределение на бюджетни средства, само че са първи на барикадата в битката против " Брюксел " и в отбрана на националния суверенитет, в случай че някой им потърси сметка по какъв начин упражняват власт вкъщи.

Проблемът обаче е, че упования има и от други страни. Редица страни членки в Западна Европа разчитат думите на Фон дер Лайен, че е време за " ребалансиране на Комисията ", като обръщение за стягане на контрола върху разходването на общи средства, по-строги механизми за наблюдаване в региона на демокрацията и спазването на закона, задълбочаване на напъните за битка с климатичните промени, и даже за обща миграционна политика, учредена на квоти за банкет на хора от страни отвън Европейски Съюз. Казано иначе, всичко това, против което се бунтуват политиците в Източна Европа.

Къде е България в този сюжет? Борисов има гения да се показва за другар на всички. Премиерът може да откри общ език – в метафоричен, в случай че не в директен смисъл – и с Орбан, и с Макрон, а явно и с Фон дер Лайен. Той заобикаля да взема намерено страна по който и да е от острите разногласия в Европейски Съюз и евентуално изяснява на всички по какъв начин е на тяхна страна.

Новият президент на Еврокомисията, на която се постанова да лавира сред другите районни блокове и партийни групи в Европейски Съюз, може да се поучи от челния опит. Именно в този дух може да четем послания от вида на това, което се чу от Фон дер Лайен: " Сто % сме зад България и в случай че желаеме устойчива концепция, разчитаме на България за дейности ".

Урсула няма какво друго да чака от България с изключение на прословутата ни непоклатимост.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР